Pretraga

Neobično istraživanje: Znanost konačno otkrila tko je najpametniji u bendu

A- A+

Prečesto se bubnjare smještalo u kategoriju glazbenika koji se mogu pohvaliti svime osim pameti. Obično se smatra da je njih u bendu najlakše zamijeniti, no ako je vjerovati znanstvenicima, bubnjari su sve samo ne ono što im se oduvijek pripisuje. Naime, analitička web stranica PolyMic kompilirala je grupu studija koje indiciraju da su bubnjari ne samo generalno pametniji od ostalih članova benda, već tako utječu i na ostatak ljudi oko njih.

U glazbenim kuloarima oduvijek su se vrtjele priče i zezancija oko toga koji su članovi benda najinteligentniji, koji zavode najviše cura i slično. Znanstvenici su se uhvatili u koštac s prvim problemom te na radost svim bubnjarima otkrili kako su upravo oni ti koji se mogu pohvaliti pameti, piše Consequence of sound.

Izdvojeni članak

Mladi bubnjar s opakim obradama najvećih hitova

‘Bubnjari imaju urođene vještine za rješavanje problema’

Istraživanje sugerira kako bubnjari imaju urođene vještine za rješavanje problema, kao i da pozitivno utječu na ostale ljude u zajednici. Istraživači sa Karolinskog Instituta u Stockholmu otkrili su kako su bubnjari s boljim ritmom također i onih koji su ostvarili najbolje rezultate na testu inteligencije koji je sadržavao 60 pitanja. Čini se kako je korištenje različitih dijelova bubnjarskog seta kako bi se održavao pravi ritam zaista ekspresija intrizičnih sposobnosti rješavanja problema.

Nadalje, druge studije pokazuju kako ritmička glazba zaista može učiniti ljude pametnijima. Profesor psihologije na Sveučilištu Washington otkrio je kako su studenti bolje rješavali testove nakon što su prošli ritmičku i glazbenu terapiju.

Izdvojeni članak

Možda s razlogom ne uspijevaju: Pogledajte koji bendovi imaju najgora imena ikad smišljena

Sviranje bubnjeva igralo je važnu ulogu u civilizaciji

Bubnjanje je zapravo odlično za ljude, a to saznanje seže u praiskonska
vremena. Sviranje bubnjeva igralo je važnu ulogu u civilizaciji, otkrili
su istraživači sa Sveučilišta Oxford. Naime, došli su do saznanja da kada sviraju zajedno dolaze u prirodno ‘high’ stanje,
povisujući svoju razinu sreće i prag boli. Zapravo su bubnjarski krugovi
bili sam temelj ljudskog društva.

Za kraj još jedna činjenica koja će vas zapanjiti. Kada naprave grešku u ritmu, oni zapravo lupaju prirodni ritam koji možete naći svugdje u prirodi. Stručnjak s Harvarda otkrio je kako se unutarnji sat bubnjara ne kreće linearno kao pravi sat, već u valovima. Upravo taj valoviti uzorak može se naći u moždanim valovima, udaranju srca za vrijeme spavanja i slično. Stoga, kada on pogriješi, on zapravo slijedi elementarni ritam svijeta.