Pretraga

[VIDEO] Studenti pokušali prepoznati europske gradove s fotki, evo kako im je išlo

A- A+

Ulazak Hrvatske u schengensko područje znači da više neće biti kontrola na granicama sa susjednim državama članicama Europske unije. Odlučili smo, stoga, provjeriti kako se prolaznici snalaze s prepoznavanjem nekih od poznatijih europskih metropola prema kojima ćemo uskoro imati olakšanu slobodu kretanja. Biste li ih vi prepoznali sve?

Provjerili smo kako se studenti snalaze s gradivom geografije. | foto: srednja.hr

Vjerojatno znate da kao građanin Europske unije imate pravo na slobodu kretanja. To znači da možete putovati, živjeti i raditi u drugim državama članicama. Od ulaska Hrvatske u schengensko područje to ćemo pravo koristiti još lakše, jer ćemo granice sa zemljama članicama prelaziti bez granične kontrole.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Provjerili smo znate li odvajati otpad: Mnoge zbunili tetrapak i kuhinjski ručnici

Od 1. siječnja 2023., bez kontrole ćemo prolaziti kopnene i pomorske granice, a od 26. ožujka ukidaju se i granične kontrole u zračnim lukama za putovanja prema članicama Europske unije. Za putovanje će nam biti dovoljna osobna iskaznica uz pridržavanje propisa za putovanja pojedinih članica. Više o ovome pročitajte na web stranicama Europske unije.

Osim olakšavanjem prolaska, Europska unija mobilnost među građanima potiče i na druge načine. Mlade osobe, primjerice, imaju pravo na besplatne propusnice za putovanje Europom u sklopu DiscoverEU programa. Prijaviti se mogu 18-ogodišnjaci, a na taj je način prošle godine besplatno putovalo više od 35 tisuća osoba. Više o novom krugu prijava koje će se otvoriti u proljeće 2023. godine pročitajte na službenoj web stranici projekta.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Provjerili smo znate li odvajati otpad: Mnoge zbunili tetrapak i kuhinjski ručnici

Ispitali smo koliko prolaznici prepoznaju europske gradove

Povodom ulaska Hrvatske u schengensko područje, odlučili smo ispitati prolaznike o njihovom poznavanju europskih metropola. Pokazali smo im fotografije izabranih gradova, a njihov je zadatak bio prepoznati o kojem je gradu riječ.

Neke je njemački grad podsjetio na Zagreb, druge na Pariz, a mnogima je problem zadao europski grad čija arhitektura podsjeća na rusku. Dio naših sugovornika je, smetnuvši s uma da tražimo mjesta u Europskoj uniji, u europskim gradovima vidjelo New York, Dubai ili Egipat. Kako su se snašli, ali i možete li vi bolje, provjerite u videu ispod.

@srednja_hr Kako biste vi prošli na našem testu? Koje sve novosti nas čekaju od 1.1.2023. što se tiče putovanja i što to znači za nas, pronađite na linku u opisu profila! 👆 #putovanja #europa #europskaunija #europskiparlament #eu #discovereu #geografija #gradovi #kviz #srednjahr ♬ original sound – srednja_hr

Razmišljate li još uvijek u kunama ili ste sve što plaćate već počeli izražavati u eurima? Dan kada će euro postati naša službena valuta sve je bliže. Odlučili smo, stoga, provjeriti koliko su građani spremni za ovu veliku promjenu i ispitali njihovu vještinu preračunavanja iz jedne valute u drugu. Provjerite kako su se snašli u članku ispod:

 

Izdvojeni članak

[VIDEO] Provjerili smo koliko su studenti spremni za prelazak na euro


Sadržaj je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj