Pretraga

Novi početak: 9 stvari koje morate napraviti u novoj akademskoj godini

A- A+

Uskoro je vrijeme za novu akademsku godinu, za nove doživljaje, za nove uspomene, za nove pogreške.

Foto: Unsplash

Ne znam za vas, ali ja sam jedna od onih osoba koja svake godine ima nove rezolucije, i većine se pridržavam. Naravno, još uvijek nisam krenula u teretanu i još uvijek se ubijam u slatkišima, ali nitko nije savršen …

Kako se približava početak faksa, sve više razmišljam o tome što sve želim napraviti ove godine. Naravno, bilo bi super proći sve ispite i očistiti godinu. Još bolje kada bih sve napravila na ljetnom roku, ali budimo realni… Bit će dobro ako uspijem očistiti zimski semestar u drugom mjesecu. Ali svi znamo da moramo proći ispite (mhmm), ali što je s onim stvarima o kojima razmišljamo, no onda nikad ne nađemo vremena da ih napravimo, ili jednostavno zaboravimo na njih?

Odlučila sam nam svima skratiti muke (prvenstveno sebi) i napisati si na jednom mjestu ‘bucket listu’ stvari koje želim napraviti u ovoj akademskoj godini. Slobodno si screenajte ovo i onda samo križajte, kako budete obavljali stvari.

Snimiti skeč u Ikei

Imam tu jednu prijateljicu koja je moj ‘partner in crime’ i zajedno snimamo najsmješnije storyje. Već neko vrijeme govorimo o tome da bismo mogle snimiti skeč u Ikei, pretvarajući se da snimamo 73 questions od Voguea. Imale smo jedan mizeran pokušaj, no ove godine ćemo snimiti real deal! Vjerujte mi, zagarantirana zabava!

Ciljani odlazak na karaoke

Izdvojeni članak

Za buduće i stare studente: 5 stvari koje morate napraviti do kraja mjeseca

Može jedno pitanje? Koliko puta ste ciljano išli na karaoke, s idejom da ćete pjevati? Ja sam točno jednom. I to za rođendan. I naravno da nisam pjevala… Karaoke uvijek završe kao sporedna stvar, no ove godine, vrijeme za pravdu za karaoke! Odabrat ću pjesmu (pa makar se radilo o uvodnoj pjesmi Pokemona) i doći ću na karaoke i otpjevat ću ju! To je zadaća koju sama sebi dajem, a i vama. I nema uvjeta da morate biti trijezni, ne brinite…

Imati biljku u sobi

Živim u studentskom domu i dijelim svoja dva kvadrata s cimericom. Ponekad imam osjećaj da nemam dovoljno mjesta ni za svoje misli, no mislim da je krajnje vrijeme za nabaviti neku biljku. Nisam sigurna je li to na kraju dobro ili loše, no znam da lijepo izgleda i daje neki osjećaj života i nade, koji za vrijeme rokova u potpunosti ispari iz sobe, zgrade, cijelog studentskog naselja… I ne, kaktusi ne vrijede! Mora biti biljka koju zalijevate svaki dan, govorite joj kako je lijepa, sadite ju iz jedne posude u veću… I nemojte grah… Kupite na obližnjoj tržnici, prodat će vam sigurno neka teta koja će vam izmamiti osmijeh na lice!

Urediti sobu

Neki ljudi pate na ‘dizajn’ (navodnici jer dva kvadratna metra) svoje sobe, i ja sam jedna od tih osoba. No nisam dovoljno uživljena da se potrudim, već samo imam ploču na koju pikam razne karte, papiriće, podsjetnike i slično. Ove godine će soba ličiti na nešto! Odlučila sam kupiti barem jedan jastučić koji će uljepšati krevet (i olakšati gledanje serija na istome), kupiti spremnike za sve gluposti koje inače samo smetaju na stolu, a možda si čak i kupim podlogu za pisanje na stolu. Moram još razmisliti jesam li spremna na toliki trud…

Posjetiti jedno novo mjesto

Studentski gradovi nude pregršt različitih sadržaja koje je gotovo pa nemoguće obići, barem ne u kratkom roku. Pogotovo ako ste kao ja, i imate problema s odlaskom na nova mjesta, zato što volite ono što vam je dobro poznato. Morate ove godine pronaći po jedno ovo mjesto u svakoj kategoriji: mjesto za kavu, mjesto za kolače, mjesto za pivu, mjesto za izlazak. Dobro, to su možda četiri nova mjesta, ali isplatit će se. Nemojte biti turisti u svojem gradu!

Fizička aktivnost

Izdvojeni članak

[Vodič za brucoše] Što očekivati od prve godine faksa?

Ne, nije dovoljno ići na sva predavanja (ili na polovicu). Potrebno je da se pokrenete. Tjelesni se isto ne računa (koga vi zavaravate, znamo da uvijek nešto smuljate). Bilo da se radi o šetnji u prirodi ili po šoping centrima (mhmm), bitno je da se krećete. Bilo bi super kad bi bilo i nešto malo napornije od casual šetnje, ali za početak, stavljam si kao cilj dnevnih koraka deset tisuća, pa ćemo vidjeti. Znam da je sada jesen i dugi rukavi, ali treba se pripremiti za doček Nove.

Napraviti jednu stvar na vrijeme

Znate one dane kada imate milijun i jednu obavezu i ništa ne stižete? Vjerojatno ste se našli u toj situaciji zato što ste izbjegavali i odgađali stvari. Nemojte. Ja sam prva koja to radi (ne želite znati kada pišem ovaj tekst), ali stvarno mi nikada nije ništa dobroga donijelo. Treba krenuti od sitnica, pa ću ja biti zadovoljna i s jednim seminarom (po semestru!) napisanim na vrijeme, znači barem dan prije roka za predaju.

Pametno trošiti novce

Novci su tu da se troše, ali pitanje je samo kako ih trošite. Možda nije najpametnija odluka sve spiskati u jednom danu (jednoj večeri), a onda živjeti ostatak mjeseca na brojanju lipa za menzu. Ako tek odlazite biti brucoši, možda vam je dozvoljeno prvi semestar se iživljavati, iako ćete već nakon prvog mjeseca shvatiti da to tako ne ide. Radije uložite u troslojni wc papir nego u jednu pivu, bit ćete si zahvalni.

Skuhati barem jedan obrok

Posljednja stvar s bucket liste je zlata vrijedna. Menza je majka, ali ništa se ne može usporediti s obrokom koji sami skuhate. Bilo da se odlučite na komplicirano jelo poput pašte ili nešto jednostavnije kao salata s piletinom, barem jednom si priuštite to zadovoljstvo. I nema veze što vam je menza odmah tu i što je jeftinije. Sviđat će vam se kuhati nešto što nema okus po menzi!