Pretraga

Zdravstveno osiguranje u zadnji tren dodano na dnevni red sjednice Vlade

A- A+

Ministar Jovanović javno je obećao da će svi redoviti studenti imati pravo na besplatno liječenje te su nadležni potvrdili da će se izmjena Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju hitno poslati na saborsku proceduru. No, ispostavilo se da na jučerašnji dan pitanje osiguranja za studente iznad 26 godina nije bilo stavljeno na dnevni red sjednice Vlade koja se danas održava. Stoga je predsjednik Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola RH Toni Ganjto pozvao medije da danas u 8 i 30 sati na Zrinjevcu prenesu njegovu izjavu. Međutim, doznali su da je izmjena Zakona u zadnji tren jutros dodana na dnevni red.

Unatoč obećanjima ministra Jovanovića kao i potvrdi iz Ministarstva zdravlja da će doći do izmjene Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju te da će ista biti poslana na hitnu saborsku proceduru, studentski predstavnici su doznali da tema oko besplatnog liječenja za redovite studente iznad 26 godina nije bila planirana za dnevni red današnje sjednice Vlade. Stoga je predsjednik Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola RH Toni Ganjto pozvao sve medije u 8:30 na Zrinjevac gdje je pripremio izjavu vezanu za nepoštivanje danih obećanja.

Izdvojeni članak

Studentski zbor: Na ulici će biti osam tisuća redovitih studenata bez zdravstvenog osiguranja

Ipak u zadnji tren besplatno osiguranje ugurano na sjednicu

– Budući da izmjena Zakona nije bila stavljena na dnevni red današnje sjednice Vlade, Toni Ganjto je odlučio još jedno obratiti se medijima i uputiti javnost u novonastali problem. Međutim, dogodilo se nešto što nije u praksi, vjerojatno zbog straha od pritiska studenata i javnosti, u zadnji tren je jutros dodana tema besplatnog liječenja o kojoj će ministri danas raspravljati i odlučivati, izjavio je Maro Alavanja, savjetnik za medije Hrvatskog studentskog zbora.

Dodao je kako je shodno tome i Ganjtova izjava promijenila pravac te da će na dnevnom redu sjednice biti izmjena Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju.

Izdvojeni članak

Ministar Jovanović: ‘Nijedan student neće ostati bez zdravstvene zaštite’

Odabiri termina za konferencije i obraćanje medijima

Među dijelom studenata probudila se sumnja u nakane čanova Studentskog zbora jer su uočili da su termini konferencija i obraćanja medijima, u najmanju ruku čudni. Naime, u nedjelju 20. listopada održana je konferencija u prostorijama Medicinskog fakulteta u Zagrebu kada je mala vjerojatnost da će se pojaviti novinari u značajnijem broju. Isto tako je i poziv na praćenje današnje Ganjtove izjave bio upućen u kasnim sinoćnjim satima.

– Radilo se o izvanrednoj situaciji, stoga je Ganjto rekao da pošaljemo poziv medijima čim stignemo pa tko uspije neka dođe, obrazložio je Alavanja termin slanja sinoćnjih mailova.

Što se tiče konferencije i odabira nedjelje, savjetnik za medije HZS-a nam je objasnio kako je to bila njegova ideja. Naime, studentima je trebalo što više medijskog prostora, a nedjeljom se inače ne objavljuju političke vijesti, stoga su dobili što su htjeli – da ih poprati što više portala i televizija. Znali su da se neće okupiti veliki broj novinara, ali su zato omogućili live stream svima koje je tema o studentskom standardu i besplatnom liječenju zanimala.