Pretraga

Obrazovni karton rukometne repke: Dvojica igrača išla su u istu srednju, a Červar je po struci nastavnik hrvatskog

A- A+

Na Europsko rukometno prvenstvo, koje od 9. od  26. siječnja 2020. zajednički organiziraju Austrija, Norveška i Švedska, otputovalo je 16 hrvatskih reprezentativaca. Tek im predstoji u ovom se sastavu pokazati na rukometnom terenu, a mi smo u međuvremenu odlučili provjeriti koje su škole (neki i fakultete) završili naši reprezentatvici. Možda vam je dosad promaknula zanimljivost kako je izbornik zapravo nastavnik hrvatskog, dok su dvojica mlađih igrača, Mandić i Šarac, pohađali istu školu u Ljubuškom.

Foto: Hrvatski rukometni savez

U nastavku donosimo šaroliki obrazovni karton naših rukometaša.

Marin Šego

Rukomet je počeo trenirati s osam godina, a zbog profesionalnog bavljenja tim sportom odlučio je i prekinuti studij. Marin Šego rođen je u Mostaru, a djetinjstvo je proveo u Međugorju, gdje je i završio osnovnu školu, a kasnije upisao smjer ekonomist u Srednjoj školi dr. fra Slavka Barbarića Čitluk.

– Ja sam drugo dijete u obitelji. Imam starijeg brata Ivana, ali brzo je odustao, nakon šest, sedam godina. Nije mu se više dalo. Osnovnu školu pohađao sam u Međugorju, a u srednju školu išao sam u Čitluk. U Mostaru sam upisao Kineziološki fakultet, ali tamo sam se kratko zadržao jer me rukomet odveo u profesionalne vode i nisam imao vremena studirati, ispričao je Šego još lani za Večernji list, a jedna od zanimljivosti jest da je u srednjoj školi upoznao i svoju današnju suprugu.

Matej Ašanin

Izdvojeni članak

[Obrazovni karton] Evo što su studirali i završili predsjednički kandidati

Osnovnu školu Matej Ašanin završio je u Samoboru. U intervjuu kojeg je još kao srednjoškolac 2010. dao za Samoborskiglasnik.net, otkrio je kako usklađuje sportske i obveze u školi.

– Kako sam sad otišao u Split, a učenik sam Ekonomske, trgovačke i ugostiteljske škole u Samoboru, profesori su mi izašli u susret i omogućili mi da dajem ispite jednom mjesečno. Bitno mi je završiti školu, jer treba imati i rezervnu opciju za slučaj kakve ozlijede. No, prvenstveno je plan da se nakon škole u potpunosti posvetim rukometu, ispričao je prije gotovo deset godina Ašanin.

Zlatko Horvat

Od informacija je jedino poznato kako je Horvat završio Tehničku školu Ruđera Boškovića u Zagrebu, otkrila je ravnateljica te škole za Večernji list.

Vlado Matanović

Vlado Matanović pohađao je Elektroindustrijsku i obrtničku školu Rijeka, a sudeći prema fotografiji iz 2104. koju smo uspjeli ‘iskopati’, rukomet je igrao i za školsku reprezentaciju.

David Mandić

Kako je prošle godine njegov trener otkrio za portal Germanijak.hr, Mandić je od malih nogu znao da će biti rukometaš, a ‘škola i ocjene nisu ga puno zanimale’. Sam Mandić za isti je izvor otkrio kako je  Srednju strukovnu školu Ruđera Boškovića u Ljubuškom, smjer agroturistički tehničar.

Josip Šarac

Jedina dostupna informacija obrazovanju 21-godišnjeg reprezentativca Josipa Šarca ona je da je pohađao Srednju strukovnu školu Ruđera Boškovića u Ljubuškom, baš kao i godinu dana stariji suigrač Mandić. Šarac je igrao rukomet i za svoju školsku reprezentaciju, informacija je to koju smo pronašli na portalu Ljubuški.info.

Matej Hrstić

Moguće je da se Šarac u srednjoškolskim danima na rukometnom terenu sučelio s Matejem Hrstićem, hrvatskim reprezentativcem koji je rodom također iz Ljubuškog. Hrstić je išao u Gimnaziju Ljubuški, navodi poviše spomenuti ljubuški portal.

Valentino Ravnić 

Izdvojeni članak

Dekan, državni prvak iz fizike i doktori znanosti: Donosimo obrazovni karton novih ministara

Kako stoji na njegovom privatnom profilu na Facebooku, Valentino Ravnić pohađao je Srednju školu ‘Vladimir Gortan’ Buje, smjer hotelijersko-turistički tehničar.

Željko Musa

Prema informacijama dostupnim na privatnom Facebook profilu našeg kružnog napadača, Musa je završio srednju kemijsku školu.

Marino Marić

Još jedan kružni napadač naše reprezentacije na ovom prvenstvu je Marino Marić, a jedino što je o njegovu obrazovanju poznat jest da je i osnovnu i srednju školu završio u Mostaru.

– Kao klinac sam htio igrati nogomet jer je to bio sport koji je bilo popularan ne samo u Mostaru već vjerojatno u svim mogućim gradovima na svijetu. No, roditelji su mislili drukčije. Rekli su mi da mogu trenirati bilo što, ali samo ako je u dvorani. Nisu htjeli da treniram vani, na hladnoći i kiši. Tako sam se s devet godina upisao u Rukometni klub Zrinjski. Trenirao sam u istom klubu u kojem su počela braća Karačić, u istoj školskoj dvorani gdje je prve košarkaške korake napravio Bojan Bogdanović, danas NBA igrač Utah Jazza, ispričao je Marić za Večernji list.

Marin Šipić

Srednju školu Šipić je započeo u Splitu, ali je prije kraja školovanja počeo igrati za Varaždin, gdje je završio srednjoškolski smjer računalni tehničar.

– Nije mi bilo lako jer sam u Splitu ostavio mamu i baku. U Varaždinu sam bio u studentskom domu i imao sam sve, jedino sam morao sam prati rublje, kazao je Šipić za Večernji list.

Upisao je i studij sportskog menadžmenta u Čakovcu, ali nakon što je otišao igrati za našički Nexe, teško mu je bilo putovati i uskladiti obaveze pa je odustao.

Domagoj Duvnjak

Prema pisanju Večernjeg lista, Duvnjak je osnovnu školu završio u Đakovu, a omiljenu predmet bio mu je tjelesni. Nakon osnovne je upisao Gimnaziju A.G. Matoša u rodnom gradu, ali se u četvrtom razredu preselio u Zagreb, gdje je upisao IX. gimnaziju.

Budući da se već tada Duvnjak profesionalno bavio rukometom, ispite je u četvrtom razredu srednje škole polagao dopisno.

Marko Mamić

Izdvojeni članak

Obrazovni karton naše nogometne repke: Kapetan je po struci konobar, a dvojica igrača išla su skupa u razred

Ovaj 25-godišnjak iz Garešnice govori čak četiri jezika – engleski, francuski, njemački, a trenutno uči i poljski. Maturirao je u Srednjoj školi Augusta Šenoe u Garešnici, a uz rukomet je paralelno studirao sportski menadžment.

– Prvu godinu sam riješio. Dobro je što mi profesori omogućuju da ispite rješavam preko Skypea. Škola mi je uvijek dobro išla, a odlučio sam da uz rukometnu karijeru želim imati i neku akademsku titulu, kazao je Mamić prije dvije godine za Večernji.hr.

Luka Cindrić

Cindrić bivši je učenik Osnovne škole Ivane Brlić Mažuranić u rodnom Ogulinu, a potom je u istom gradu završio i Obrtničku i tehničku školu, smjer računalstvo, piše Ogulin.hr.

 Igor Karačić

Karačić je išao u Osnovnu školu Bartola Kašića u Mostaru, gdje je bio odličan učenik. Školovanje je nastavio u Gimnaziji Mostar, a u istom gradu 2015. godine diplomirao je na Fakultetu za međunarodne odnose i diplomaciju.

Luka Stepančić

Stepančić je, kako piše Sportski tjednik Max, završio Športsku gimnaziju, nakon čega upisuje Ekonomski fakultet u Varaždinu, a dolaskom u Zagreb studij izobrazbe rukometnog trenera na Kineziološkom fakultetu. Osim toga, završio je i glazbenu školu, a glavni mu je instrument bio klavir.

Ilija Brozović

Igrač koji je naknadno doputovao na Europsko 2020 završio je Srednju školi Metković, za čiji je školski klub ‘Narona’ igrao rukomet.

Lino Červar

Sportski uspjesi Line Červara svima su dobro su poznati, no malo tko zna da je poznati izbornik po struci zapravo učitelj. Naime, Červar je rođen u Delićima kod Vrsara, a 1971. diplomirao je na Pedagoškoj akademiji u Puli te stekao zvanje nastavnika hrvatskoga jezika.