Pretraga

Dekan, državni prvak iz fizike i doktori znanosti: Donosimo obrazovni karton novih ministara

A- A+

Nikad veća rekonstrukcija Vlade ovih se dana događa u Hrvatskoj. Dvojica ministara ponudila su ostavke, troje ih je smijenjeno, a jedna od njih odlazi na novu funkciju u Vijeće Europe. Time Hrvatska dobiva šest novih ministara, a jedan od njih promijenio je svoj resor. Donosimo obrazovni karton novih ministara u Vladi RH.

Screenshot: YouTube/Unsplash

Među novim ministrima su dekan veleučilišta, bivša dekanica, državni prvak iz fizike, a troje ih ima i doktorat.

Josip Aladrović

Izdvojeni članak

Obrazovni dualizam: Plenković stavio Barišićevu pomoćnicu za vrat ministrici Divjak

Aladrović je nekadašnji šef Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, a postaje novi ministar rada i mirovinskog sustava. Osnovnu školu završio je u Pleternici, a potom upisao Gimnaziju Požega. Nakon završene gimnazije studirao je i diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

Kako piše Tportal.hr, diplomirao je u svibnju 2009., a istog mjeseca počeo je raditi u Croatia osiguranju. Tijekom rada u toj osiguravajućoj kući, Aladrović pohađa trogodišnji poslijediplomski studij na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu pod nazivom ‘Vodstvo’.

Vesna Bedeković

Nova ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku osnovnu školu završila je u Pitomači, nakon čega pohađa Gimnaziju Petra Preradovića u Virovitici. Diplomirala je na Pedagoškom fakultetu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, a potom magistrirala i doktorirala na Odsjeku za pedagogiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Bedeković je na neki način već više od tri desetljeća u prosvjeti.

Izdvojeni članak

Obrazovni karton rukometaša: Izbornik je po zanimanju nastavnik, a u repki imamo studenata i glazbenika

Prema službenoj biografiji na stranicama virovitičke Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici, od 1987. do 2006. godine radila je u Osnovnoj školi Kloštar Podravski, Osnovnoj školi Petra Preradovića u Pitomači i Srednjoj školi Stjepana Sulimanca u Pitomači. Od 2005. do 2009. godine obnašala je dužnost pročelnice Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu te pročelnice Upravnog odjela za društvene djelatnosti Virovitičko-podravske županije. Od 2005. do 2009. godine kao vanjska suradnica izvodila je nastavu na Učiteljskom fakultetu i Filozofskom fakultetu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku te na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Od 2012. godine do danas kao vanjska suradnica izvodi nastavu na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru. Od 2007. do 2009. godine obnašala je dužnost privremene dekanice, a od 23. ožujka 2009. godine do 13. listopada 2016. godine dužnost dekanice Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici. U toj Visokoj školi danas je izvanredna profesorica, a područje interesa su joj interkulturalno obrazovanje i interkulturalizam u menadžmentu.

Ivan Malenica

Prvi kandidat za ministra u ovoj velikoj rekonstrukciji bio je Ivan Malenica, koji postaje novi ministar uprave. Baš kao i njegova nova kolegica i on je već neko vrijeme obrazovni djelatnik. Malenica je bivši predsjednik Mladeži HDZ-a Šibenik; u tom gradu završio je i osnovnu i srednju školu. Diplomirao je 2008. na Pravnom fakultetu u Splitu, a od 2013. student je na poslijediplomskom doktorskom studiju Pravnog fakulteta u Zagrebu na smjeru Javno pravo i uprava, stoji tako u njegovoj službenoj biografiji na stranicama Veleučilišta u Šibeniku.

Na tom se Veleučilištu zaposlio 2009. godine. godine, najprije kao asistent, a od 2013. bio je predavač na kolegijima Upravno pravo i Upravno procesno pravo. Godine 2016. postaje viši predavač na istim kolegijima. Dužnost dekana Veleučilišta u Šibeniku obnaša od listopada 2017. godine, a stručni mu interesi obuhvaćaju javnu upravu i upravno pravo.

Marija Vučković

Izdvojeni članak

Obrazovni karton naše nogometne repke: Kapetan je po struci konobar, a dvojica igrača išla su skupa u razred

Vučković je prva ministrica poljoprivrede u Republici Hrvatskoj, a na toj poziciji zamjenjuje dosadašnjeg ministra Tomislava Tolušića. U službenoj joj biografiji stoji kako je osnovnu redovnu i glazbenu, te srednju školu završila u Pločama. Potom upisuje Ekonomski fakultet na Sveučilištu u Zagrebu i na istom fakultetu stječe zvanje magistra znanosti iz područja međunarodne ekonomije.

Posljednjih godina volonterski radi kao predavač kolegija Počela ekonomije i Međunarodne financije na stručnim studijima Sveučilišta u Dubrovniku.

Mario Banožić

Banožić je novi ministar državne imovine. Prema službenom CV-u, završio je prirodoslovno-matematičku gimnaziju u Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima. Godine 2002. diplomirao je na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Osijeku, smjer marketing management. Na istom fakultetu 2008. završava poslijediplomski studij. Zvanje doktora znanosti stekao je 2013., također na Ekonomskom u Osijeku.

I Banožić je, između ostaloga, djelatnik u visokom obrazovanju – na Veleučilištu Lavoslav Ružička u Vukovaru zaposlio se 2008. kao asistent, zatim postaje predavač, a uz kratku pauzu od 2014. i viši predavač te vanjski suradnik.

Gordan Grlić Radman

Izdvojeni članak

Razrednica Andreja Plenkovića nam otkriva kakve je ocjene budući premijer imao u srednjoj školi

Grlić Radman novi je ministar vanjskih poslova, a na toj poziciji zamjenjuje Mariju Pejčinović Burić, jedinu koja u ovoj rekonstrukciji nije dala ostavku ili je smijenjena, nego odlazi obnašati funkciju glavne tajnice Vijeća Europe. Nakon stečenog zvanja dipl. ing. agr. oec., Grlić Radman na stručno je usavršavanje otišao u Švicarsku, a u Bernu je završio i dvogodišnju menadžersku školu. Po povratku u Hrvatsku 1991. obnašao je dužnost poslovodnog tajnika Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu upisuje 1997. poslijediplomski studij Međunarodni odnosi i magistrira 2002. na temi ‘Švicarska i njena neutralnost’. Na istom fakultetu doktorirao je 2007. disertacijom ‘Neutralnost i nova europska sigurnosna arhitektura’.

Grlić Radman povremeno je predavao na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, Policijskoj akademiji, kao i na Političkoj akademiji Filozofskog fakulteta u Banja Luci. Stalni je predavač na Visokoj školi međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld, kao i na Diplomatskoj akademiji Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Marko Pavić

Marko Pavić nije novi ministar, ali je promijenio resor pa smo ga uvrstili u ovaj obrazovni karton. Umjesto ministra rada i mirovinskog sustava, obnašat će dužnost ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Izdvojeni članak

Teško biste je prepoznali: Pogledajte kako je predsjednica izgledala u srednjoj

Pavić je završio zagrebačku V. gimnaziju 1997., a 2004. na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu tekao je zvanje diplomiranog inženjera fizike, usmjerenje meteorologija i oceanografija. Magistar prirodnih znanosti iz polja fizike postaje 2009., nakon čega upisuje poslijediplomski specijalistički studij Vodstvo na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu. Kako stoji na služenim stranicama Vlade, trenutno je student završne godine doktorskog studija zaštite okoliša na Sveučilištu u Osijeku.

Od zanimljivosti u obrazovnom putu ministra Pavića valja još izdvojiti kako je 1996. osvojio prvo mjesto na državnom natjecanju iz fizike te je dobitnik rektorove nagrade u akademskoj godini 2001./2002. Tijekom 2000-ih bavio se popularizacijom znanosti, a od 2005. do 2010. bio je znanstveni novak na Geofizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta. Sudjelovao je u raznim stručnim i znanstvenim usavršavanjima u inozemstvu, najviše u Velikoj Britaniji i SAD-u.