Pretraga

Oni koji shvate, zaplakat će: Učenici se oprostili od nastavnice kao u filmu Društvo mrtvih pjesnika

A- A+

U filmu Društvo mrtvih pjesnika radnja se odvija oko učenika jedne škole koji su dobili novog nastavnika. On ih je svojim jedinstvenim načinom predavanja zainteresirao za nastavu, ali ih je istovremeno učio i o životu. Radnja tog filma veoma je emotivna te dramatična kada se na kraju učenici na poseban način oproste od tog nastavnika. Upravo su se nedavno tako od svoje nastavnice oprostili učenici jedne škole, a video je postao viralan na TikToku.

učenisi stoje na stolu i opraštaju se od nastavnice dok ona plače

Foto: Screenshot TikTok

Tijekom školovanja učenici najviše pamte nastavnike koji su im se zbog nečega zamjerili, s pravom ili bez. Ali, više od toga pamte se nastavnici koji su ostavili neizbrisiv trag i koji su pozitivno utjecali na svoje učenike. Nema ljepšeg trenutka nego kada nastavnici za to dobiju priznanje od učenika, bilo da se radi o posebnom poklonu, govoru ili nekoj trećoj stvari.

Ali, jedna nastavnica se zbog onoga što su joj učenici napravili zadnjeg dana škole doslovno rasplakala, a zasuzit će i svi oni koji su gledali film Društvo mrtvih pjesnika. U viralnom TikTok videu, koji sada ima više od pet milijuna pregleda, učenici su stali na školske klupe i oprostili se od najdraže profesorice u cijeloj školi.

– O kapetane, moj kapetane, nedostajat ćete nam, rekao je učenik koji je prvi stao na klupu, a za njim su stali i svi ostali u razredu na što se nastavnica rasplakala.

@yusarusan man… #school #arts #p023 #prom #fyp #xyzabc #lastdayofschool #deadpoetsociety #robinwilliams #ocaptainmycaptain ♬ original sound – soph🫶

O čemu se radi?

Ako ste ikada gledali film Društvo mrtvih pjesnika u kojemu glumi Robin Williams, jasno vam je zašto je nastavnica plakala, a vjerojatno su i vama zasuzile oči. To je jednostavno film koji bi trebali pogledati svi učenici prije nego završe srednju školu.

Svi koji film nisu pogledali, naša preporuka je da prestanete dalje čitati članak jer će biti spojlera kako bismo objasnili o čemu se ovdje radi.

UPOZORENJE: Odavde pa nadalje slijede spojleri.

U jednu školu došao je dosta osebujan nastavnik kojeg glumi Robin Williams. Nije predavao onako ‘šturo’ kao svi ostali profesori, bio je puno opušteniji, ali opet pun lekcija koje je nastojao prenositi na svoje učenike. Predavao je književnost, a jedan od njegovih poznatih citata iz tog filma je kada učenicima objašnjava zašto je književnost potrebna svijetu.

– Ne čitamo i ne pišemo poeziju jer je slatka. Čitamo i pišemo poeziju jer smo pripadnici ljudske rase. I ljudska je rasa ispunjena strašću. A medicina, zakon, posao, inženjering, to su plemenite potrage i neophodne za održavanje života. Ali poezija, ljepota, romantika, ljubav, to je ono zbog čega ostajemo živi, govori u filmu.

Izdvojeni članak

Izdvajamo 63 filmova koje možete gledati ako ne znate što biste radili

‘O kapetane! Moj kapetane!’

Učenike je učio o životu, da moraju slijediti svoje srce kako bi bili sretni ljudi. Jednom ih je natjerao da tijekom nastave skaču sa stolova kako bi im objasnio jednu poantu. Zbog njega su učenici ponovno osnovali Društvo mrtvih pjesnika čiji je član bio i profesor u mladim danima, a radilo se o tome da su se učenici potajno nalazili i čitali pjesme i djela mrtvih autora.

Kroz vrlo emotivan scenarij dolazi se do samog kraja filma gdje jedan učenik počini samoubojstvo. Razlog je bio taj što mu roditelji nisu dozvolili da studira glumu, dok ga je profesor kojeg glumi Robin Williams na to poticao. Nakon tragedije, ravnatelj je profesoru dao otkaz jer je ‘svojim ponašanjem utjecao na taj ishod’. Upravo na samom kraju dolazi scena učenika koji ga pozdravljaju stojeći na školskim klupama i citirajući pjesmu Walta Whitmana.