Pretraga

Ovako ćete vratiti kontrolu nad provaljenim Facebook profilom i onemogućiti hakerima posao

A- A+

Svakodnevnim surfanjem po internetu izloženi smo brojnim prijetnjama i hakerskim napadima, a u posljednje vrijeme sve omiljene mete su Facebook profili. S obzirom da profili na spomenutoj društvenoj mreži kriju najmračnije tajne korisnika, nije ni čudno da mnogi neovlašteno upadaju na iste kako bi doznali sve o vama i vašem životu. Stoga provjerite kako možete vratiti svoj profil, umjesto otvaranja novoga, kao i na koji način se zaštititi od ovakvih napada.

Jeste li se do sada ikako susreli s onim čega se užasava svaki korisnik Facebooka – hakiranjem profila? Ako spadate u tu skupnu sretnika kojima nije ukraden virtualni identite, ne znači da trebate zanemariti tu prijetnju. Pogledajte što trebate napraviti kada vam netko neovlašteno upadne na profil, kao i na koji način se zaštititi od mogućeg hakiranja.

Izdvojeni članak

Hacking night: Kako ‘prokužiti’ tehnike vrhunskih hakera

Kad vam hakiraju profil, ali ne mijenjaju lozinku

Kada neki haker probije vašu lozinku, napravi par spački pod vašim imenom i dozna tražene informacije te se izlogira bez da mijenja šifru, vrlo lako ćete riješiti problem. Sve što trebate napraviti jest kliknuti na ‘Account Settings’, zatim pod ‘Security’ kliknuti na ‘Active sessions’.

Nakon toga ćete vidjeti s koji se uređaja i lokacija u posljednje vrijeme pristupalo vašem profilu. Kad ugledate nepoznatu lokaciju ili uređaj, samo kliknite na ‘End Activity’ ili jednostavno prekinite sve navedene veze. Nakon toga obavezno promijenite lozinku i ponovno se ulogirajte, a poželjno bi bilo upozoriti prijatelje da ste bili žrtva hakerskog napada te se ispričati ukoliko su u zadnje vrijeme dobivali sumnjive linkove ili poruke s vašeg profila.

Kako ukloniti mogućnost pristupa nepoznate osobe vašem profilu

Nepoznata nova lozinka

U slučaju da je haker nakon upada na vaš fejs promijenio šifru, pred vama je nekoliko dužih radnji. Prvi korak je taj da javite Facebooku kako vam je profil kompromitiran, a to ćete napraviti tako što ćete izabrati opciju ‘My Account Is Compromised’.

Izdvojeni članak

Sveučilišni profesori poučavaju svoje studente hakiranju

Nakon toga ćete morati dokazati da ste doista osoba za koju se predstavljate tako što ćete upisati e-mail adresu, telefonski broj, korisničko ime ili, pak, ime nekog od virtualnih prijatelja. Zatim vam preostaje samo slijediti upute koje će vam Facebook dati.

Treba napomenuti da taj proces povratka profila u ruke vlasnika može trajati od nekoliko minuta pa sve do nekoliko dana, što zavisi o tome koliko ekipa ima posla. Kad kontrola nad profilom ponovno bude u vašim rukama, obavezno promijenite lozinku i opet obavijestite svoje prijatelje o nemilom događaju koji vas je zadesio.

Izdvojeni članak

Haker napravio pokolj u virtualnom svijetu

Zaštita od hakera

Na svu sreću možete uvelike otežati posao hakerima ili ga skoro potpuno onemogućiti, a za to postoji nekoliko načina.

Prvi način je taj da kontrolirate svoj račun i kad niste ulogirani na Facebook. U ‘Account Settings’ odaberite ‘Security’ te kliknete ‘Login Notifications’. Tada ćete na svoj e-mail ili mobitel dobiti obavijest kad se netko ulogira u vaš profil s novog uređaja.

Možete, također, uključiti i ‘Login Approvals’, to jest dvostupanjsku autentifikaciju. Aktivacijom te opcije uz lozinku, morat ćete upisivati i sigurnosni kod koji ćete dobiti kao SMS poruku na mobitel. Ako vam na mobilni telefon dođe poruka sa sigurnosnim kodom, znate da vam netko pokušava provaliti na Facebook.