Pretraga

Pali ste vozački i ne možete od srama? Donosimo tri kvalitetne izlike koje možete iskoristiti

A- A+

Najstresniji trenutak u životu svake mlade osobe nije pisanje državne mature ili odabir fakulteta, pa čak ni prvi ispit na faksu. U pitanju je puno strašnija stvar, a to je polaganje vozačkog ispita. Ako se još niste s time susreli, veliki ste sretnici. Ipak, velike su šanse da vas onda tek čeka taj traumatičan trenutak.

Ilustracija: Unsplash

Jedan od najmoćnijih osjećaja u životu jest taj kad možete voziti auto. Taktički nismo rekli onaj ‘kad položite’ jer mnogima tek tad kreće kalvarija navikavanja na vožnju bez instruktora i prihvaćanje toga da su ljudi u prometu, bilo vozači ili pješaci, često samo debilni. Stoga je taj početan period ipak ne toliko lijep. No, koliko god taj period bio traumatičan, toliko je traumatično i samo polaganje ispita.

U autoškoli je potrebno proći tri ispita: propise, prvu pomoć i vožnju. I dok za prva dva nema nekog lijeka osim bubanja napamet, s vožnjom je situacija ipak nešto drugačija. Naravno da morate učiti kako biste mogli položiti, ali ne možete provesti sate učeći napamet definicije, već se morate izvježbati u praksi. Teško je u tako malo vremena dobiti osjećaj za vožnju i svi koji su nekad položili će vam reći da to s vremenom ‘legne’.

Ali, nerijetko se dogodi da ne legne prije polaganja ispita, pa onda padnete. I tako prvi put, pa drugi put, pa treći i tako sve unedogled, dok napokon ne položite i ne objavite onu fotografiju s papirom na kojem piše ‘položeno’. Sad, nećemo pokušavati biti mudri ni pametni i smišljati ideje koje bi vam mogle pomoći u tome da čim prije položite, već ćemo vam pomoći smisliti izlike za tu sramotnu situaciju.

Izdvojeni članak
Autoškola Danko

Polaznici nam ispričali anegdote iz autoškola: ‘Jednom se prilikom prekrstila, pomolila i rekla umrijet ćemo’

Koliko god polaganje vozačkog bilo teško, i koliko god svi mi toga bili svjesni, iz nekog razloga, nema veće sramote od toga kad se padne vozački. Možete pasti najlakši ispit na faksu, pa i ne položiti ispite na državnoj maturi, ali… Ne smijete pasti vozački. Vjerojatno je dio srama i to što se vozački plaća, ali čak nije ono što je u prvom planu. Jednostavno ste opća sramota za svoju obitelj. Stoga donosimo nekoliko izlika kojima se možete poslužiti u toj kriznoj situaciji.

‘Bile su to gluposti’

Ako ste možda slučajno nekoga zgazili ili vozili u pogrešnom smjeru u jednosmjernoj ulici, sasvim sigurno se možete poslužiti ovom izlikom. Možda bi to nekome zvučalo kao neka veća pogreška, ali to svakako nije. Realno, vi znate da je to pogrešno, ali ste se zbog pritiska malo zbunili. Bitno je da znate da se to ne smije, zar to ne bi trebalo biti dovoljno?

‘Rušili su me jer su me morali rušiti’

Omiljena isprika mnogih je ta da su zapravo odlično vozili, a rušili su ih samo zato što su ih ‘morali rušiti’. S obzirom na to da se polaganje vozačkog ispita ipak dodatno plaća (kao i obavezni dodatni satovi), kod nas se ustalila ta ideja da je vozački nemoguće položiti iz prve zato što vas namjerno ruše u autoškoli kako bi dodatno zaradili na vama. Stoga, kada ne znate što biste rekli, uvijek se možete izvući na ovo.

Doduše, ovo je izlika koja prestaje biti važeća nakon što padnete treći put. Nakon toga vam više-manje sve izlike prestaju biti važeće, ali pogotovo ova zato što ste se u tom trenutku već dovoljno sprijateljili sa svima u autoškoli koliko vremena tamo provodite, da bi vas i besplatno pustili da polažete ispite.

‘Izletjeli su mi na cestu’

Kada ste baš bez inspiracije, možete samo okriviti sve ostale. Realno, vožnja je problematična upravo zato što morate predviđati ponašanje drugih sudionika u prometu, što je dosta izazovan zadatak. Stoga, zašto to ne iskoristiti i reći da vam je netko izletio na cestu? Vrlo je vjerojatno i da je, samo ste vi pogrešno reagirali. No, možemo li vam to uopće zamjeriti?