Pretraga

I papa Franjo podržava Gretu: Poručio joj da tako samo nastavi i dalje

A- A+

Greta Thunberg, švedska klimatska aktivistica zaslužna za pokretanje globalnog štrajka učenika za klimu, jučer se u Vatikanu na Trgu svetog Petra susrela s poglavarom Katoličke crkve, papom Franjom. U kratkom razgovoru, papa je ohrabio 16-godišnju Gretu da nastavi i dalje s borbom za klimu. Dan prije, Greta je održala govor u Europskom parlamentu, a slijedi joj i govor pred talijanskim Senatom te štrajk u petak s kolegama učenicima u Rimu.

Greta u susretu s papom Franjom | Foto: Facebook Greta Thunberg

Na tjednoj audijenciji koju održava svaku srijedu na Trgu svetog Petra u Vatikanu, papa Franjo jučer se kratko susreo s Gretom Thunberg, 16-godišnjom švedskom klimatskom aktivisticom.

Izdvojeni članak

Greta Thunberg posramila i oduševila celebrityje: ‘Ljudi vas vide kao bogove, zato vas trebamo’

– Danas sam se susrela s papom Franjom. Zahvalila sam mu što tako jasno govori o klimatskoj krizi. Rekao mi je da samo tako nastavim i dalje, napisala je jučer Greta na Facebooku.

Greta će u Rimu govoriti i pred talijanskim Senatom, a u sutra će se pridružiti svojim kolegama učenicima na rimskom #FridaysForFuture štrajku. Greta je prekjučer posjetila i Europski parlament u Strasbourgu gdje je održala govor i pozvala europske vođe da očuvaju planet jednako kao što su obećali obnoviti u požaru nastradalu parišku katedralu Notre-Dame.

Zatražila je od europskih vođa da rade na stalnim i snažnim promjenama u smjeru očuvanja klime, poput smanjenja emisije CO2 za najmanje 50% u sljedećih deset godina. Poručila im je i kako je budućnost planeta u njihovim rukama. Cijeli Gretin govor pred EU parlamentom u Strasbourgu možete pogledati ispod.

Inače, Greta svoje uskršnje praznike provodi na putovanju od Strasbourga do Rima.

– Znam da su praznici, ali s obzirom na to da klimatska kriza ne uzima odmor, nećemo niti mi, napisala je Greta na Twitteru na samom početku svog prazničnog putovanja.