Pretraga

Pitali smo mlade trebaju li u školama postojati pravila odijevanja: ‘Neki kodeks bi trebao biti’

A- A+

Početkom nove nastavne godine mnoge su škole donosile kućni red ili ga samo revidirale. U nekima od njih spominju se i pravila odijevanja. Što je primjereno obući u školu, a što ne, pitali smo mlade u Zagrebu. Otkrili su nam i je li u njihovim školama bilo kazni za neke odjevne predmete.

odjeća na vješalici

Odjeća | foto: Unsplash; Becca McHaffie

Svaka škola ima svoj kućni red, a u njemu se ponekad mogu pronaći i pravila odijevanja. Na zagrebačkim ulicama provjerili smo jesu li mladi ikada imali kakav problem s nekim odjevnim predmetom u školi i smatraju li da takva pravila trebaju postojati.

– Možda se ne bi trebale nositi one mrežice ili majice iznad pupka. Mislim da to nije primjereno jer smo u javnoj ustanovi i neki kodeks bi trebao postojati. Dok su vrućine smatram da majica bez rukava ne predstavlja nikakav problem, kazala nam je jedna djevojka.

Izdvojeni članak
muška odijela

Pojedini faksevi imaju stroga pravila odijevanja: Brane dekoltiranu i pripijenu odjeću, ali i sunčane naočale na glavi

Drugi mladić nadovezao se da je njegova škola ima propisani kodeks odijevanja. Smatra da za djevojke nije primjereno pokazati previše abdomena. Drugi sugovornici otkrili su nam i je li u njihovim školama bilo kažnjavanja zbog odijevanja i koji su odjevni predmeti bili zabranjeni. Njihove odgovore možete pogledati u videozapisu ispod.