Pretraga

Pogledajte kako izgleda najpopularniji Dnevnik u državi kada ga uređuju i vode srednjoškolci

A- A+

NovaTV Dan prava djeteta odlučila je obilježiti na način da njihov Dnevnik, najgledaniju informativnu emisije u Hrvatskoj, na svoj način rekreiraju srednjoškolci. Jedni su tako preuzeli uloge novinara, drugi urednika, a probleme koje su uočili i teme koje su odabrali odgovorile bi na neka važna pitanja javnosti.

Screenshot; Facebook; NovaTV

Svoj Dnevnik srednjoškolci su započeli jednostavnim pitanjima – zašto je sabornica uvijek prazna i što bi se dogodilo da vi ne dođete na posao, ima li smisla trošiti novac na borbene avione dok nam se škole raspadaju te gdje je zapelo s kurikularnom reformom. Tako su na neki način pokazali da mladi itekako znaju kritički promišljati te uočavaju neke najvažnije društvene probleme.

Izdvojeni članak

Školske vijesti, predstavljanje profesora i filmski uradci: Požeška gimnazija ima svoju televiziju

Smišljali su na jutarnjem kolegiju pitanja za premijera Plenkovića, a smatraju da su neka od važnijih ona o mirovinama, iseljavanju, koliko je doista važno kupovati vojne avione dok postoji 800 tisuća Hrvata koji  žive na rubu siromaštva, problemi u gospodarstvu i školstvu. Vide školarci probleme i u zdravstvu – liste čekanja su preduge, a postoje i veliki dugovi u tom sektoru.

– Smatramo da trebamo biti kritični i uvjeriti političare da ne rade dobar posao i da se trebaju što više potruditi, da im pružamo konstruktivnu kritiku, kazao je maturant Josip iz I. gimnazije Zagreb, koji je za ovu prigodu preuzeo ulogu dnevnog urednika.

Našle su se u njihovom Dnevniku i vanjskopolitičke priče poput pregovora u Njemačkoj, nestale podmornice i situacije u Zimbabveu. Inače, dvoje učenika koji su sudjelovali u ovoj zanimljivoj priči, Josip i Kristina učenici su I. gimnazije Zagreb te su članovi Debatnog kluba KV, a kako su se snašli u ulozi novinara, pogledajte u nastavku.