Pretraga

Pogreška srednjoškolca koju čine brojni učenici i studenti dovela do povijesne odluke Europskog suda

A- A+

Bilo da ste učenik, student ili čak nastavnik, sljedeći puta kada radite prezentaciju u svrhu nastave, dobro razmislite koje fotografije koristite. Posebice ako postoji mogućnost da će vaša prezentacija biti objavljena na stranicama škole ili faksa. Zbog korištenja njegove fotografije u prezentaciji srednjoškolca, jedan je fotograf tužio grad, a zbog čitavog je slučaja Europski sud pravde donio povijesnu odluku.

Foto: pixabay

Kako piše Reuters, osobe koje objave sadržaj dostupan na internetu moraju za svoju objavu imati dozvolu osobe koja je sadržaj kreirala, odluka je to Europskog suda pravde koja bi mogla biti svojevrstan ‘vjetar u leđa’ kreativnoj industriji.

Izdvojeni članak

Malo smo iznenađeni: Velika većina vas smatra da je sasvim u redu protuzakonito kopirati knjigu

Nadzorna tijela kažu kako su umjetnici i izdavači često bez naknade koja im pripada i to zbog nezakonitog korištenja njihova stvaralaštva na velikim platformama poput YouTubea ili Dailymotiona.

No, ova odluka ne dolazi iz ‘vedra neba’, već nakon pogreške jednog srednjoškolca. Njemački je učenik s web stranice o putovanjima preuzeo fotografiju Cordobe. Prezentacija je kasnije objavljena na internet stranici škole. Fotograf Dirk Renckhoff tužio je nakon toga grad Waltrop i pokrajinu Sjeverna Rajna-Vestfalija zbog kršenja intelektualnog vlasništva i zatražio odštetu od 400 eura.

– Objavljivanje fotografije koja je bila dostupna na drugoj internetskoj stranici uz dopuštenje autora, zahtijeva autorizaciju tog istog autora, odluka je Suda uz obrazloženje kako je sada ta fotografija dostupna novoj publici.

Pogreška srednjoškolca koju čine brojni učenici i studenti dovela do povijesne odluke Europskog suda
Share via
Copy link
Powered by Social Snap