Pretraga

Postalo je prevruće za običnu: Evo dva recepta za jednostavnu, ali savršenu ledenu kavu

A- A+

Došlo je vrijeme ljetnih vrućina – sada smo već i službeno u prvom toplinskom valu, a i u ljetu. Teški su ovo trenutci (ali doslovno jesu), čak i da niste student ili maturant koji upravo prolaze kroz najstresnije doba godine. Svaki savjet koji pomaže u tome da si olakšate situaciju i više nego dobrodošao.

foto: Pexels; Archie Binamira

Neizostavan dio svakih rokova je kava. No kava je daleko od idealnog ljetnog pića – vruća je. Preživjeti rokove bez kave je nemoguće, ali isto tako je skoro pa nemoguće preživjeti ove vrućine uz tople napitke. Jede li vam se možda juha? Vjerojatno ne. Slična je situacija i s kavom, samo što je ona nužna. I inače, a pogotovo u vrijeme rokova.

Veliki je problem i taj što je kava kod nas više od samog pića – kava je stil života. Postoji li ljepša stvar negoli napraviti pauzu u učenju i otići do omiljenog kafića s najdražim ljudima i popiti kavu? I da, mislimo zaista na kavu, ne na ono što bi moglo uslijediti nekad kasnije. Čak i da niste jutarnja osoba, ne možete reći da učenje nije lakše ako dan započnete s takvom kavom.

Na svu ‘sreću’, trenutne su vremenske prilike takve da je izaći iz kuće dok je Sunce doslovno opasno, pa čak i kad ju u pitanju odlazak na kavu. Ali, isto tako je istina da kad sjednete u kafić, ne brinete oko tople kave – jednostavno naručite ledenu kavu i sve je lijepo. Štoviše, ledena kava ljeti sjedne jednako dobro koliko i topla čokolada zimi (ilitiga piva ljeti i kuhano vino zimi).

Ali, što sada kada ne možete do kafića na ledenu kavu? Kako je napraviti doma? Donosimo nekoliko recepta. Kad kažemo nekoliko, mislimo točno dva – jedan malo kompliciraniji i jedan studentski. Ne brinite, možete se koristiti studentskim načinom i ako niste student. Nećemo nikome reći!

Izdvojeni članak

Nemojte se ozlijediti: Kratki vodič za sigurno ispijanje kave ljeti

Fensi način

Cold brew coffee, odnosno hladno pripremljena kava po naški, je piće za koje ćete doslovno morati izdvojiti nekoliko sati kako biste ga napravili. Ali, nećemo se lagati, vrlo vjerojatno će vam se jako svidjeti. Sve što će vam trebati, kako piše Coffee At Three. Trebat će vam staklenka s dobrim zatvaračem (kako vam se ne bi upili mirisi), zrna kave i mali mlinac. Ako nemate mlinac, možete kupiti i običnu mljevenu kavu.

Kada birate koja zrna kave uzeti, slobodno se odlučite za onu jaču verziju – kako ćete pripremati kavu uz hladnu vodu, neće doći do jačanja gorčine. Osim mlinca, možete se poslužiti bilo kakvim mikserom koji bi vam mogao ugrubo usitniti kavu. Što se tiče staklenka, sve je već rečeno. Također, možete ovo pripremiti u većim količinama, pa slobodno stavite neku veću staklenku.

Ukratko, sve što trebate napraviti jest da u staklenku stavite nekoliko žličica kave (mrvicu više nego što biste kad radite običnu kavu), te staklenku napunite s vodom (proporcionalno s količinom kave). Voda mora biti sobne temperature ili niža. Stavite to u hladnjak i pustite barem dvanaest sati, idealno petnaest. Zatim si jednostavno prelijte kavu u omiljenu šalicu, dodajte par kockica leda (bonus bodovi ako zamrznete kavu) i mlijeko te uživajte!

Studentski način

Kupite si instant kavu (može i neka s okusom, sve je dozvoljeno), napravite ju sljedeći upute koje se nalaze na pakiranju, te na kraju dodajte nekoliko kockica leda. Kad kažemo nekoliko, mislimo napunite šalicu s ledom, do samog vrha. Ako se želite osjećati posebno fensi, možete sve ubaciti u blender na par ‘okretaja’. I naravno, nemojte zaboraviti na (papirnatu!) slamku.