Pretraga

Predvidio razvoj epidemije? Srednjoškolac (17) pokrenuo stranicu koja ima 35 milijuna posjeta

A- A+

Iako ima samo 17 godina, Avi Schiffmann, srednjoškolac iz Mercer Islanda kraj Seattlea, pokrenuo je jednu od trenutno najposjećenijih web-stranica. Vjerojatno ne postoji država iz koje njegova stranica nCoV2019.live ne dobiva posjete. Programirati je, kaže, naučio preko interneta, a savjetuje i drugima da slijede njegov primjer. Stranicu je pokrenuo još u prosincu kada su vijesti o koroni pratili samo rijetki u SAD-u.

screenshot: Twitter

– Kad sam pokrenuo stranicu u svijetu je bilo manje od tisuću potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, ispričao je Avi Schiffmann za Democracy now.

Skoro četiri mjeseca nakon što je prije Božića pokrenuo nCoV2019.live, njegova je stranica jedna od najposjećenijih na čitavom webu. Vjerojatno ne postoji država iz koje nCoV2019.live ne dobiva posjete, a dosad bilježi preko 35 milijuna posjeta.

– Već od početka je bilo puno dezinformacija pa sam zaključio da bi bilo super napraviti web stranicu koja bi bila središte informacija, ispričao je 17-godišnji učenik iz Mercer Islanda kraj Seattlea.

Otkrio je i kako se programiranjem bavi već desetak godina, ali razvojem weba tek nekoliko mjeseci. A sve znanje o programiranju koje posjeduje, kaže, naučio je online.

– Sve sam naučio sam, samo bih gledao videozapise s YouTubea i čitao članke. Na internetu možete naučiti bilo što pa čak i plesti košare, uvjeren je Avi.

Podaci na njegovoj web stranici, na kojoj možete pratiti broj zaraženih u svijetu, prikupljaju se iz raznih izvora, a ažuriraju se svake minute.

Činjenica da ne mora u školu, ističe, pomogla mu je da se više posveti svom radu. Ipak, priznaje da se, kao i njegovi vršnjaci, želi družiti s prijateljima i raditi uobičajene stvari.

No, otkrio je i koji su mu planovi.

– Budući da je ime moje sadašnje stranice teško zapamtiti, zakupio sam domenu GermTracking. Kada nas za nekoliko godina zahvati neka nova pandemija, a bit će ih, budite sigurni da ću prvi napraviti sustav za njeno praćenje, zaključio je Schiffmann.Za dodatan zanimljiv i koristan sadržaj pretplatite se na naš YouTube kanal. U suradnji s NCVVO-om pokrenuli smo seriju podcasta na temu državne mature pod nazivom ‘U centru mature’, pa posebno koristan sadržaj na našem YouTubeu očekuje maturante i oni koji će to postati.