Pretraga

Osječko sveučilište baš i nije ažurno: Na webu imaju pogrešne poveznice, ne objavljuju zapisnike Senata

Ažurnosti na internetskim stranicama Sveučilišta u Osijeku, čini se, baš i nema. Zadnji put zapisnik sa sjednice Senata objavili su 21 .prosinca 2022. godine, gotovo prije godinu dana. Iako postoji odjeljak ‘akademska godina 2022./23.’ za sjednice Senata, iz 2023. nema baš ni jednog zapisnika. No, nije to jedina nefunkcionalnost na njihovim internetskim stranicama. Na naše upite o tome s ovog Sveučilišta ne odgovaraju.

sveučilište osijek web

Web stranica Sveučilišta u Osijeku | foto: UNIOS

Kada se otvore internetske stranice Sveučilišta u Osijeku, jasno je da tamo baš i nisu najažurniji. Iako druga velika sveučilišta u Hrvatskoj na početnoj stranici imaju bar neke informacije o novoj akademskoj godini, u Osijeku ne slijede taj primjer. Trenutno im se na naslovnici i dalje vrti reklama za treću virtualnu smotru Sveučilišta koja je bila u prosincu prošle kalendarske godine.

Izdvojeni članak
studentski dom IGK Osijek

SC u Osijeku ukinuo depozit kod useljenja, no jedan problem koji muči studente još nije riješio

Na stranicama ne navode ni svoj novi studij, imaju pogrešne poveznice

Tu je i festival održivosti od rujna ove godine, a vrti se i natječaj za Erasmus+ razmjenu koji je završio 10. listopada. Od vijesti tu je i pokoja stipendija te sveučilišni časopisi. Kada se otvori posebni odjeljak vijesti mogu se pronaći i neki noviteti ili najave nastupnih predavanja, no njihova web stranica te novosti ne pokazuje na naslovnici. Pod vijestima postoji i odjeljak zabava gdje studente može zabaviti vijest o karijernom korzu na novoj lokaciji ili prijava na LEAP Summit iz 2020. godine.

Kada odemo pod odjeljak ‘integrirani studiji’, Sveučilište u Osijeku ne navodi primjerice novi studij Farmacije. I ne samo to. Kada pokušate kliknuti na poveznice nekih od visokih učilišta koji su ponuđeni, u velikoj količini slučajeva javlja se ‘404 error’ – i za Medicinski fakultet, Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo, Pravni fakultet i Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu. Posebno je pak zanimljiv odjeljak ‘Senat’. I dok druga veća sveučilišta objavljuju barem zaključke sa sjednica Senata, dnevne redove i cjelovite zapisnike, Sveučilište u Osijeku to je zadnji puta napravilo krajem 2022. godine.

Naime, pod odjeljkom ‘sjednice Senata’ nalaze se zapisnici sjednica Senata još od akademske godine 2011./12. No, u akademskoj godini 2022./23. stoje samo tri zapisnika – onaj od 22. listopada 2022., od 30. studenoga 2022. i od 21. prosinca 2022. Nakon toga Sveučilište više nije objavilo ni jedan zapisnik.

sjednice senata osijek

Odjeljak sa zapisnicima Senata | screenshot: UNIOS

Sa Sveučilišta nam ne odgovaraju na upite

Samom rektoru Sveučilišta u Osijeku Vladu Gubercu poslali smo upit još 3. listopada zašto se ne objavljuju zapisnici sjednica Senata. Do zaključenja ovog teksta nije nam odgovorio. Sveučilište u Osijeku također je jedino sveučilište koje nam nije poslalo popis novih dekana i pročelnika. Kada smo zvali Rektorat dali su nam broj telefona na koji se trebamo obratiti, ali taj broj koji smo dobili se ne koristi. Kada smo ih na to upozorili samo su rekli da je ta linija često zauzeta, ali da nije riječ o tome da se taj broj ne koristi. I o točnim telefonskim brojevima kontaktirali smo rektora Sveučilišta, no odgovor nismo dobili.

Krajem 2022. godine pisali smo i da Sveučilište u Osijeku na naslovnoj stranici svoje web stranice na engleskom ima vijest iz 2016. godine. Situacija na toj stranici ni sada nije ponešto bolja. Naslovna stranica u potpunosti je prazna, a pod odjeljkom ‘News’ stoje vijesti iz prosinca 2022. godine.