Pretraga

Prije odlaska na zimske praznike pogledajte kako izgledaju najljepše okićene škole diljem Hrvatske

I ove godine učenici diljem Hrvatske, od osnovnih i srednjih škola, proveli su zadnje dane prije zimskih praznika u ukrašavanju prostora škole i svojih učionica uoči Božića. Na našim društvenim mrežama pozvali smo nastavnike i učenike da nam pošalju fotografije i videe svojih radova. Iz više od 20 škola, ali i jednog učeničkog doma pristigle su vrlo kreativno okićene učionice, škole i prostori ispred škola. Teško je bilo odabrati najljepše okićenu školu, stoga smo odlučili objaviti sve koji su se prijavili jer to i zaslužuju.

okićene učionice za božić

Foto: srednja.hr

Više od 20 osnovnih i srednjih škola i jedan učenički dom poslali su nam fotografije i snimke svojih okićenih učionica i škola uoči Božića. Iako smo najavili da ćemo objaviti najljepše okićene učionice i škole, svi koji su se prijavili pokazali su iznimnu kreativnost u ukrašavanju i izradi samih ukrasa tako da nismo mogli objaviti samo neke, već smo odlučili objaviti sve koji su se prijavili.

Pomorska škola Split

Jedna od nekonvencionalno okićenih učionica je iz Pomorske škole Split koju su ukrasili učenici eko grupe ‘Zdravo more’. I dok smo uglavnom navikli za Božić vidjeti Djeda Božićnjaka, sobove, snjegoviće i patuljke, učionica Pomorske škole Split zasjala je u drugačijem dizajnu, onom morskom. Na zidovima obloženima plavom tkaninom, mrežom i lampicama, umjesto pahuljica osvanule su ribe i morska stvorenja.

– Jedini smo ribarsko-nautički srednjoškolski smjer u Hrvatskoj i ovim uređenjem smo željeli doprinijeti božićnom ugođaju upravo iz perspektive naše jedinstvene struke, rekla nam je profesorica ribarsko-nautičke skupine predmeta i mentorica eko grupe ‘Zdravo more’, Marijana De Marchi.

Srednja škola Dragutina Stražimira

Kreativnost za izradi božićnih ukrasa ne nedostaje ni učenicima Srednje škole Dragutina Stražimira iz Svetog Ivana Zeline. Učenici koji se školuju za strojare u toj školi uredili su božićni kutak i pripremili se za dolazak Božića na svoj način. Tako su napravili adventski svjećnjak od motornih klipova, kamin od stare školske ploče i metala i božićne zvijezde od metala. Fotografije nekoliko njihovih radova možete pogledati ispod, a cijeli video njihovih radova možete pogledati na ovoj poveznici.

Škola za medicinske sestre Mlinarska imala je i humanitarnu notu

Iz II. gimnazije Osijek, Gimnazije Bjelovar, Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića s pravom javnosti u Dubrovniku, Osnovne škole Mladost u Zagrebu, Osnovne škole Vazmoslav Gržalja Buzet i Osnovne škole Antuna Mihanovića Petrovsko dobili smo i snimke. Škola za medicinske sestre Mlinarska u Zagrebu također nam je poslala snimku svog okićenog prostora u školi, a svojoj su izradi božićnih ukrasa dodali i humanitarnu notu. Učenici su izrađivali vunene zvijezde, pastile protiv grlobolje, čestitke te razne igračke, plišance i slikovnice koje su prodavali na božićnom sajmu, a sredstva koja su prikupili donirali su Pedijatrijskom odjelu KBC-a Zagreb.

– Naši učenici pri posjetu odjelu, najmanjim bolesnicima, održe i radionicu. Naša se humanitarna akcija zove Veliki malima. Promičemo izradu rukotvorina, recikliranje, nekupovnje novog te psihološku podršku djeci koja će za Božić biti u bolnici, umjesto u domu sa svojim najmilijima. Donosimo im pregršte plišanaca, slikovnica, hoby materijala za igraonicu i igramo se s njima. I onda se dogodi onaj trenutak kad neka iskra zaplamti i poveže srca te najednom sve dobije smisao, stoga želimo da ovo postane tradicija, objasnila nam je profesorica Meri Pupačić.

Kako su školu okitli učenici inastavnici II. gimnazije Osijek, Škole za medicinske sestre Mlinarska, Biskupijske klasične gimnazije, OŠ Mladost, i OŠ Antuna Mihanovića, kako izgleda okićen kemijski laboratorij Gimnazije Bjelovar te kako su nam učenici OŠ Vazmoslav Gržalja čestitali Božić pogledajte u videu ispod.

Učenički dom Srednje škole Pakrac

Uz škole fotografije su nam stigle i iz jednog učenikog doma, odnosno iz Učeničkog doma Srednje škole Pakrac koji su ukrasili i vanjske prostore ispred svoje škole.

Područna škola Šandrovac

Iz Područne škole Šandrovac u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji koja ima 25 učenika u četiri razreda također nam je stigao video.

– U ovo zimsko i Božićno vrijeme svi su u kreativnom raspoloženju jer to znači ukrašavanje škole i učionica. U videozapisu možete vidjeti naših ruku djelo – radove učenika, roditelja, učitelja, ali i naše tete kuharice, komentirala je Darija Sočec, učiteljica 4. razreda područne škole Šandrovac.

Video smo također dobili i iz Osnovne škole Trnovec iz Varaždinske županije, a njega možete pogledati klikom na ovu poveznicu. Kratki videouradak uređene učionice 4. b i 4. c razreda Osnovne škole don Mihovila Pavlinovića Metković dostupan je na YouTube linku.

Ostale škole koje su nam poslale svoje fotografije možete pogledati u fotogaleriji ispod.