Pretraga

Razmišljate o kupnji pametnog sata? Tri pozitivne i tri negativne stvari koje možete očekivati

A- A+

Pametni satovi sve se češće mogu vidjeti na zapešćima, kako mladih, tako i starijih osoba. Može ih se nabaviti vrlo jeftino, a dolaze s raznim, korisnim opcijama za praćenje zdravlja, ali i za zabavu. Ako još nište baš ‘na ti’ s pametnim satovima, donosimo mali pregled njihovih pozitivnih i negativnih strana.

Foto: Unsplash

Pametni satovi više nisu nedostižni. Modeli kakve poznajemo danas na tržištu su već oko 10 godina, a jedan od najpopularnijih, Apple Watch, debitirao je još 2014. godine.

Otkad su se pojavili na tržištu, mlađe generacije za krizme radije primaju pametne satove nego one klasične, dijelom zbog modernog dizajna s ekranom na dodirom, a dijelom i zbog činjenice što imaju mnogobrojne opcije za praćenje zdravlja, sportova i slično.

Bilo kako bilo, kao i svaki drugi gadget, pametni satovi nisu savršeni. Iz tog razloga donosimo mali pregled njihovih pozitivnih i negativnih strana.

Izdvojeni članak

Na ovom satu iz osamdesetih mogao se gledati TV, a koristio ga je i James Bond

Pozitivne strane pametnih satova

Praćenje zdravlja – gotovo svaki sat dolazi s namjenskim senzorima za praćenje otkucaja srca, kisika u krvi, sna i stresa, koji mogu biti korisni za preciznije mjerenje pojedinih vitalnih funkcija.

Praćenje sportova – uz pomoć spomenutih senzora, pametni satovi mogu pratiti velik broj sportova. Bilo da se bavite košarkom, plešete ili idete u teretanu, pametni sat vam može pružiti korisne informacije kao što je broj potrošenih kalorija, vrijeme treninga i odmora i slično.

Pregled obavijesti – budući da se pametni sat spaja s vašim mobitelom pomoću Bluetootha, možete imati sve pristigle obavijesti na vašem zapešću. Drugim riječima, ako vas netko zove ili pošalje vam poruku, a mobitel vam je u drugoj sobi, možete na vašem satu vidjeti o čemu je riječ.

Negativne strane pametnih satova

Pregled obavijesti – iako smo ovu točku naveli i pod pozitivne strane, za neke ona može biti negativna. Naime, mnogi korisnici pametnih satova primorani su potražiti način za isključiti obavijesti ili ga koristiti bez mobitela, jer im čest dolazak notifikacija oduzima mir i nervira ih.

Trajanje baterija – ako koristite pametni sat često kao i vaš mobitel te ga k tome držite spojenim cijelo vrijeme na GPS i Bluetooth, baterija mu neće trajati dugo. Iako postoje neki modeli kojima baterija traje i oko tjedan dana, u najrealnijem slučaju ćete ga puniti svaki drugi dan. Bez napunjene baterije, pametni sat je beskoristan.

Trajnost – ‘obični’ analogni satovi mogu trajati desecima godina, a da i dalje izgledaju relevantno i novo. Kod pametnih satova to nije slučaj. Dakle, kao što vam mobitel uspori i zastari nakon nekog vremena, isto će se dogoditi i s pametnim satom, kojeg ćete onda trebati zamijeniti novijim modelom.