Pretraga

Škola na sjeveru učenicima nudi fakultativnu nastavu za izradu videoigara: Ravnatelj nam otkriva detalje

Učenici smjera Tehničar za računalstvo u Elektrostrojarskoj školi Varaždin, imaju priliku upisati fakultativnu nastavu za izradu videoigara. Ravnatelj škole, Igor Kos, u razgovoru nam je otkrio kakav je interes učenika i što točno obrađuju na nastavi.

Foto: Facebook

Industrija videoigara raste iz godine u godinu, a toga je svjesna i Elektrostrojarska škola Varaždin, koja je svojim učenicima pružila fakultativnu nastavu za izradu videoigara. Riječ je, naime, o predmetima ‘Grafika u videoigrama’ koji se održava u prvom razredu te ‘Napredna grafika u videoigrama’ kojeg budući tehničari za računarstvo slušaju u drugom i trećem razredu.

Kako nam je u razgovoru otkrio ravnatelj Elektrostrojarske škole Varaždin, Igor Kos, učenici zahvaljujući navedenim fakultativnim predmetima uče o oblikovanju 3D objekata i prostora, u kojima na koncu izrađuju jednostavne videoigre.

Izdvojeni članak
inkubator PISMO

Ana, Josip i Ilija iz Dalmacije su preselili u unutrašnjost Hrvatske, a za sve su ‘krive’ videoigre

Industrija videoigara izrazito je profitabilna

Učenici u prvom razredu upoznaju SketchUp, jednostavniji program za 3D oblikovanje i temelje korištenja programa za razvoj videoigara Unity. U drugom razredu je već malo kompliciranije, pa se susreću sa složenijim programom Maya te složenijim postupcima u Unityju.

– Do ideje za oblikovanje fakultativne nastave vezane uz izradu 3D videoigara, došli smo na temelju nekoliko poticaja. Prije svega, trenutno se u industriji igara ‘vrti’ više novaca nego u glazbenoj i filmskoj industriji zajedno, a istovremeno, samo se na jednom mjestu u Hrvatskoj učenici mogu školovati za stručnjake u tom području u okviru redovne nastave, objašnjava Kos.

Smatra da upravo nedostatak stručnjaka  ima za posljedicu da tvrtke koje se bave razvojem videoigara, teško dolaze do educiranih djelatnika i da u Hrvatskoj stoga postoji mali broj ljudi koji imaju dovoljno znanja za pokretanje takvih tvrtki.

Vrhunska računala i VR uređaji

To su očito prepoznali i učenici, jer je interes za pohađanjem fakultativne nastave za izradu videoigara velik. ‘Prvašića’ u jednoj grupi ima 19, dok druga grupa gdje su učenici drugog i trećeg razreda, broji čak 18 učenika.

– Zahvaljujući podršci župana, gospodina Stričaka i podršci pročelnika za obrazovanje Varaždinske županije, Miroslava Huđeka, ove smo godine nabavili 13 vrhunskih računala, 12 za učenike i jedno nastavničko. Uz to, na raspolaganju imamo i šest uređaja za virtualnu stvarnost (VR) koje smo nabavili ranije, napominje Kos.

Osim o izradi videoigara, Kos ističe kako učenici uče općenito o tehnologijama koje se koriste za sve vrste 3D vizualizacija, što je na koncu korisno i kad je riječ o virtualnoj stvarnosti.