Pretraga

Škole jednog od najvećih gradova zabranile ChatGPT: ‘Razvijamo mjere ublažavanja’

A- A+

Odjel za obrazovanje New Yorka zabranio je ChatGPT u svim javnim školama. Iz Odjela kažu da su zabrinuti jer učenici ovaj popularni chatbot za sintezu teksta pomoću AI-ja mogu koristiti za – varanje.

Foto: Unsplash

Škole u New Yorku zabranile su korištenje ChatGPT-a, chatbota koji pomoću umjetne inteligencije može napisati učenicima eseje i seminare te im tako pomoći u varanju.

Naime, kako navode iz Odjela za obrazovanje New Yorka, ChatGPT bit će zabranjen na svim uređajima i mrežama u javnim školama u New Yorku. Glasnogovornica Odjela Jenna Lyle, kaže da odluka proizlazi iz zabrinutosti o negativnim utjecajima na učenje učenika i zabrinutosti u vezi sigurnosti i točnosti sadržaja.

– Iako alat može dati brze i jednostavne odgovore na pitanja, on ne razvija vještine kritičkog razmišljanja i rješavanja problema, koje su ključne za akademski i cjeloživotni uspjeh, objašnjava Lyle za The Guardian.

Izdvojeni članak
djevojka uči za laptopom

Ovaj chatbot rješava pitanja na ispitu i piše eseje: Je li to nova noćna mora za nastavnike?

O cijeloj se situaciji za The Washington Post oglasila i tvrtka koja stoji iza ChatGPT-a, OpenAI, ističući kako ne žele da se njihov chatbot koristi u loše svrhe.

– Ne želimo da se ChatGPT koristi u obmanjujuće svrhe u školama ili bilo gdje drugdje, stoga već razvijamo mjere ublažavanja kako bismo svima pomogli da prepoznaju tekst koji je generirao taj sustav, kažu iz OpenAI-ja.