Pretraga

Snapchat dodaje nova ograničenja, utjecat će na sve korisnike od 13 do 17 godina

A- A+

Tvrtka Snap prošlog je tjedna propćila da uvode brojne nove značajke i politike koje su usmjerene na zaštitu privatnosti tinejdžera, odnosno, djece od 13 do 17 godina koji koriste njihovu popularnu aplikaciju Snapchat. Paket ovih mjera rezultat je sve većih pritisaka na tvrtke koje posjeduju društvene mreže da zaštite mlade korisnike od neprikladnog sadržaja koji je sve češća pojava na ovim platformama. Osim zaštite privatnosti svojih mladih korisnika, aplikacija će i roditeljima dodatno olakšati nadzor nad sadržajem koji njihova djeca konzumiraju.

Logo društvene mreže Snapchat

Logo društvene mreže Snapchat | foto: Pixabay

Tvrtka Snap koja posjeduje, među mladima, jako popularnu aplikaciju Snapchat najavila je kako će, u svoj ‘obiteljski centar’ koji roditeljima pomaže da lakše nadziru s kim njihova djeca komuniciraju putem ove društvene mreže te koji sadržaj na njoj konzumiraju, dodati još brojne značajke. Za početak, jedna značajka će od korisnika u dobi od 13 do 17 godina zahtijevati da imaju određeni broj zajedničkih prijatelja s računom s kojim se žele povezati kako bi se izbjegla komunikacija s osobama koje ne poznaju u stvarnom životu i koje bi im mogle naštetiti.

– Kada se tinejdžer sprijatelji s nekim na Snapchatu, želimo biti sigurni da je to netko koga poznaje u stvarnom životu poput prijatelja, člana obitelji ili druge osobe od povjerenja, govori Jack Brody, jedan od Snapchatovih direktora.

Izdvojeni članak
tiktok na mobitelu

Hoće li TikTok biti zabranjen u EU? Evo što kaže profesor i stručnjak za društvene mreže

Također, aplikacija će zabraniti mladima da imaju javni profil, a u automatskim postavkama će se isključiti i Snap Map, alat za dijeljenje lokacije s drugim korisnicima. Osim ovih mjera, Snapchat će uspostaviti i novi sustav opomena za račune koji javno dijele sadržaj neprikladan za tinejdžere. To će funkcionirati po prinicpu da će aplikacija, ako otkrije neprikladan sadržaj (ili joj on bude prijavljen), odmah taj sadržaj ukloniti i tom korisničkom računu izreći opomenu.

Nakon toga, ako se objavljivanje ovakvog sadržaja nastavi i korisnik prikupi određen broj opomena, njegov će račun biti suspendiran. Uz sve navedene mjere, mladim korisnicima će se, unutar aplikacije na Snapchat storyjima, prikazivati sadržaj kojemu je cilj educirati ih o brojnim online rizicima, kako ih izbjeći, ali i, ako se već dogodi neki problem, kako ga riješiti.