Pretraga

Stiglo je vrijeme darivanja, a ne znate što pokloniti dragoj osobi? Donosimo nekoliko prijedloga

A- A+

Znate li vi da je kroz desetak dana Božić? Jeste li vi toga svjesni? Zato što ja definitivno nisam. Osim što nisam spremna na kraj godine, desetljeća i svega ostaloga čemu se bliži kraj, još sam manje spremna na Božić. Svi znamo da su poanta Božića pokloni (nisu), a ja još uvijek nemam ništa spremno.

Foto: pixabay

Postoje osobe kojima nije stalo do poklona i postoje osobe koja mjesecima biraju što će kome kupiti, analiziraju svaku rečenicu i dobro razmisle prije konačne odluke. Ja sam definitivno ova druga osoba i to će potvrditi svi koji me znaju, a nakon ovoga i oni koji me ne znaju.

Volim poklone ne zato što sam materijalista, već zato što odabir poklona govori o tome koliko vam je stalo do druge osobe. Ne tako da morate puno potrošiti kako biste pokazali da volite drugu osobu (mada se ne bih bunila protiv nekih dijamantnih naušnica), već da pokažete da slušate drugu osobu, da pamtite stvari i da ste kreativni.

Upravo zbog svega toga je kupovina poklona užasno stresna. Dodajte povrh svega toga činjenicu da smo siromašni studenti i bit će vam jasno da se radi o misiji koja zaista zahtjeva puno uloženog vremena i truda, kako se ne bi pretvorila u potpuni fijasko.

Naravno, kao netko tko voli kupovati poklone i potruditi se oko drugih osoba, onda od istih očekujem jednak ‘napor’. I da, budem zaista razočarana kada umjesto Napolitanki dobijem Domaćicu ili ruže umjesto tratinčica. Radi se o stvarima koje bi svaki moj prijatelj morao znati u bilo koje doba dana ili noći.

Nije to nimalo lagan zadatak, a svi znamo da je sada vrijeme kada smo svi u nekoj strci i žurbi, pa nemamo vremena za odmarati ni spavati, a kamoli za razmišljanje o poklonima. Iako se radi o vrlo subjektivnoj stvari (što je poklon osobniji to je bolje), probat ćemo vam dati nekoliko savjeta koji bi vas mogli odvesti na pravi put i ka savršenom poklonu za vašeg/u dragoga/u.

Cvijeće

Svi vole dobiti cvijeće, bez obzira na spol i godine, a cvijeće se sve manje i manje daruje. Zaista bi bilo lijepo kada bi se uveo nekakav zakon (ja kao predsjednica) da se mora pokloniti cvijeće nekome barem jednom mjesečno. Prilično sam sigurna da bi svijet postao ljepše mjesto, na svaki mogući način.

Ono što je bitno jest da pogodite cvijeće. Možda nećete pronaći suncokrete krajem prosinca, ali postoji i cvijeće osim ruža. Slušajte drugu osobu ili probajte saznati kakvo cvijeće vole. Mislim, radi se o vitalnoj informaciji!

Knjiga

Dobra knjiga život spašava, a kamoli ne poklon. To što netko ne studira književnost ne znači da nikada više neće pročitati nešto dulje od ovog članka. Knjige su najbolja stvar na svijetu zato što pokrivaju apsolutno svako područje poznato čovjeku. Postoje knjige o matematici, pravu, književnosti. Postoje romani, postoje pjesme. Postoji milijun i jedna vrsta knjige, a na vama je da ubodete onu pravu.

Možete uvijek ići na neku glupost ili riskirati s nečime što bi moglo biti puno pogodak, ili možete igrati na sigurno i odabrati knjigu koja se bavi onime što druga osoba studira ili planira studirati ili jednostavno voli. A ako niste sigurni u to, možete uvijek pokloniti i članstvo u knjižnici, tada ste riješili nekoliko muha jednim udarcem.

Hrana

Ako postoji jedna stvar s kojom nikako ne možete pogriješiti, onda je to hrana. Naravno podrazumijeva se da ćete im pokloniti njihovu omiljenu stvar – bilo da se radi o čokoladi, pizzi ili odlasku u restoran. Ako poklanjate hranu, morate pokloniti ono što oni obožavaju. Inače ispadate samo lijeni… A to niste!

Također možete pripaziti na tajming. Sada prije Božića se svi trudimo biti na ‘detoxu’ iz dva razloga: a) zato što je kraj godine, a nismo smršavili i b) zato što se planiramo ubiti od hrane kad krenu praznici… Oprezno!

Fotografija

Mislim da nikada nije postojalo više fotografija nego što ih postoji danas, a prava je šteta što rijetko tko ustvari i razvije, odnosno isprinta fotografiju. Fascinantno je da postoji sredstvo pomoću kojega možemo ‘zamrznuti’ trenutak i imati ga za sebe za vječnost. Još kada se to materijalizira, zaista je poseban osjećaj.

Nekada je razvijanje fotografija bio skup sport, no danas zaista nije. Nije besplatno, ali na puno mjesta se mogu fotografije isprintati već i za nekoliko kuna, tako da su cijene pristupačne svima, pa i siromašnim studentskim džepovima!

Dio sebe

Trebalo bi se podrazumijevati da u dobar poklon morate unijeti dio sebe, što manje ili više odnosno o poklonu i osobi kojoj ga dajete. Već samim odabirom i činom darivanja dajete sebe, no kada biste se potrudili sami izraditi poklon na neki način, ili barem dio poklona, opet biste napravili veliku razliku.

Možda se radi o crtežu ili pismu, videu ili kratkoj poruci – sasvim je nebitno. Bitno je da druga osoba shvati koliko vam je stalo do nje i da to pokažete na svoj, originalan način. Originalnost se nekada nije cijenila, no danas je upravo ona nešto što će vam pomoći da se istaknete!