Pretraga

Stižu kolokviji: Studenti nam otkrili što im najviše pomaže u pamćenju gradiva

A- A+

Lagano kreće sezona učenja. Bez obzira na to jeste li na fakultetu, u srednjoj ili osnovnoj školi, studeni i prosinac su najstresniji mjeseci u godini. Svi su u žurbi i stisci prije praznika, svi žele obaviti svoje ispite i kolokvije, a nitko ne pita kako je nama koji to moramo sve pisati.

Foto: pixabay

Možda djeluje kao da nema previše gradiva koje se može nakupiti kroz dva – tri mjeseca rada, no istina je da ima, i to itekako ima. Pogotovo ako ne morate pripremiti samo jedan predmet, već mali milijun njih. Istina, nikada nemate toliko predmeta koliko u srednjoj školi, ali isto tako nikada nemate toliko opširno gradivo koliko na faksu. Sve ima svoje prednosti, ali mane su ipak te koje su nam bitnije.

Izdvojeni članak
kvizovi.srednja.hr

U samo nekoliko dana preko 1.000 korisnika novog sustava učenja: Ulogirajte se ako već niste!

Kako bi se uspješno položili svi ispiti i kolokviji, potrebno je puno truda i rada. No, ako to ‘pametno’ odigrate, možete si dosta skratiti vrijeme učenja. Nažalost, neke stvari se ne mogu pretjerano skratiti, već se radi o tome da jednostavno morate sjesti za sjedalicu, i kako bi rekli neki profesori, ‘zagrijati’ ju.

Kad se radi o takvom učenju, svi imamo svoje sisteme koji nam pomažu da što brže i bolje zapamtimo neke stvari. Kada kažem ‘brže’, mislim na to koliko vremena potrošimo na memoriranje nečega, kada kažem ‘bolje’, mislim na to koliko ćemo se vremena zaista i sjećati te informacije.

Puno informacija, malo vremena

Jedan od najvećih problema s učenjem je upravo taj što se svi sjetimo učiti noć prije (ili dan, ako ste nadobudni), a to u većini slučajeva nije dovoljno. Tada se informacije spremaju kratkoročno, i ako se uspijemo sjetiti do sutrašnjeg ispita, vrlo je vjerojatno da ćemo u potpunosti zaboraviti na tu informaciju već kroz mjesec dana, ako ne i ranije.

Upravo zato bi se trebalo kontinuirano učiti, kako bismo znanje mogli upijati poput spužve. Nažalost, rijetko tko ima vremena da se svemu može jednako posvetiti, a još manje ljudi se zaista i želi svemu posvetiti jednakim intenzitetom. Svatko ima svoje preferencije i stvari koje više i manje voli.

Tips & tricks

Zato postoje neki ‘trikovi’ koji nam mogu pomoći da se što bolje sjećamo stvari. Ja osobno sam netko tko uvijek uči uz glazbu, ali uvijek uz istu pjesmu. Zatim kada pišem ispit, u glavi si pjevam tu pjesmu i odmah mi je lakše sjetiti se neke informacije, zato što ju povezujem upravo s tom pjesmom. Kod mene su to neke laganije pjesme koje već otprije znam, ali to nije praksa sa svima.

– Kada učim, učim ili u potpunoj tišini, ili uz nekakav 2pac beat, nema između. Ovisi o tome kako sam raspoložena i koje gradivo učim, ponekad mi bude teško skoncentrirati se na stvari ako sam previše fokusirana na glazbu, rekla nam je Antonia (21).

Dok neki imaju problema uz učenje s glazbom pa se okreću tišini, neki idu korak dalje i prebacuju se na potpuno ‘multitaskanje’, pa paralelno s učenjem gledaju neki YouTube video ili seriju. Mnogi tvrde da im je tako najlakše učiti zato što uopće nemaju osjećaj da uče i ‘gube’ vrijeme.

– Uvijek volim poslušati neku pjesmu Mimi Mercedez kako bi me nabrijala i podignula mi moral, ali najčešće učim dok gledam seriju Dosije. Radi se o dokumentarnoj seriji pa onda imam osjećaj da istovremeno učim dvije stvari: nešto što me zanima, i nešto što moram obaviti, objasnila nam je Leonarda (17).

‘Repetitio mater studiorum est’

I ja sama sam jedna od onih osoba koje najbolje uče tako što istu stvar fizički pišem po pedeset puta. Taj pokret rukom mi ustvari najviše pomaže kako bih zapamtila i nisam sigurna zašto je to baš tako, ali nakon što pripremim ispit, imam osjećaj da sam potrošila papira vrijednog cijele jedne šume…

– Kada učim, najkorisnije mi je napisati skriptu predmeta. Zatim skriptu te skripte. Pa skriptu te skripte, i tako u krug, sve dok na kraju nisam zadovoljna s rezultatom, to jest da kada pišem skriptu, ne moram ‘prepisivati’ iz stare, već sama znam što gdje i kada ide, ispričala nam je Ivana (22).

Nekim je ljudima glavni problem to što uče napamet, bez imalo razumijevanja, i onda im to stvara veliku konfuziju u glavi zato što im nije jasno kakve veze ima bilo što s bilo čime. Upravo zato vam profesori neprekidno ‘tupe’ kako nije pametno učiti napamet, a to je rano prepoznala i naša sljedeća sugovornica.

– Nikada nisam bila jedna od onih koji napamet štrebaju informacije, bez da ih imalo povezuju sa stvarnim svijetom. Štoviše, jedini način na koji mogu učiti jest taj da ne učim ništa napamet, već samo naučim principe po kojima stvari funkcioniraju te ih onda primijenim, otkrila nam je Sanja (22).

Stres kao ključni faktor

Učenje je u većini slučajeva naporan zadatak zato što vam je vjerojatno glavni motivator stres zbog manjka vremena, pa koliko god si pokušavali olakšati situaciju, bilo da učite uvijek na istom mjestu, žvačete žvakaću određenog okusa koju onda zatim žvačete i dok polažete ispit, ili da učite uz opuštajuću glazbu poput Alpha Waves super intelligence memory music, istina je da u kratkom vremenu postoji određena količina informacije koju možete unijeti u mozak.

Upravo zato smo na našem portalu nedavno uveli novi sustav učenja, pod imenom kvizovi.srednja.hr. Na ovoj platformi možete odgovarati na razna pitanja i tako proširiti vlastito znanje (svi se najbolje sjećamo ‘random’ stvari koje smo negdje slučajno pokupili), ali i postavljati vlastita pitanja. Oni koji postavljaju najbolja pitanja su oni koji najviše znaju, a na ovoj platformi ćemo vas zato nagraditi i postat ćete popularni – zato što je biti ‘štreber’ pozitivna stvar!

Kako se priključiti?

Sve što morate napraviti jest otvoriti korisnički račun koji je potpuno besplatan, te zatim ćete imati pristup hrpi novih pitanja, ali i priliku da s ostalima podijelite svoje znanje i proširite naše vidike jednako koliko i vlastite! Prijaviti se u sustav možete jednostavnim klikom ovdje! Nadamo se da ćete uživati, ali i naučiti nešto novo. I napokon, shvatiti da uživanje i učenje mogu biti povezani…