Pretraga

Studenti vozači koriste automobil samo kad im je neophodno: ‘Prošla me faza besmislenog vozikanja’

A- A+

Vrijeme dobivanja vozačke za neke je već davna prošlost, a neki su se tek sad bacili na taj pothvat. U svakom slučaju, automobil pruža određenu slobodu, ali stvara i troškove koji značajno mogu oštetiti studentski budžet. Da bismo provjerili kako se studenti vozači nose s tim, odlučili smo s njima porazgovarati.

Foto: Unsplash

Sunčani dan, prazna cesta, glazba po vašoj želji i jedan prijatelj uz vas te još nekoliko njih na stražnjem sjedištu. Vožnja uistinu može biti predivno i opuštajuće iskustvo, pogotovo kada se mladi vozač oslobodi onog početnog straha.

Kišno i maglovito vrijeme, gradske gužve, ludi vozači i pokvareni radio player. Vožnja može biti i izrazito loše iskustvo. Zahvaljujući, međutim, tračku slobode kojeg mogućnost vožnje automobila nosi sa sobom, većina mladih zaboravi negativne strane, barem dok ne dođe do prvih troškova.

Smart je idealan za studentski budžet

Bilo da posuđujete automobil od roditelja ili ste pak sretnici da ste ga naslijedili od djeda, tu i tamo je jednostavno potrebno koju kunu ‘gurnuti u njega’, pogotovo ako je riječ o starijem vozilu koje nije redovno održavano.

Student novinarstva na Sveučilištu Sjever u Koprivnici, Luka, dobio je Smarta za poklon od djeda. Riječ je, naime, o svima poznatom malom automobilu, koji troši malo goriva, zbog čega je idealan za studentski budžet.

Izdvojeni članak
Autoškola Danko

Polaznici nam ispričali anegdote iz autoškola: ‘Jednom se prilikom prekrstila, pomolila i rekla umrijet ćemo’

-Kad je puni rezervoar koštao 150 kuna, trošio sam oko 300 kuna mjesečno na Smarta. Za godišnji servis, registraciju i osiguranje odlazilo je oko 3000 kuna, za što bih najčešće odradio cijeli rujan i dio kolovoza, objašnjava nam Luka.

Automobil studentu nije nužan, ali ima velikih prednosti

Otkad radi uz fakultet, popravke, kako ističe, financira u potpunosti samostalno. Podizanje cijene goriva nije ga potaknulo da manje vozi, već da pripazi na neke druge životne troškove. S automobilom je uštedio mnogo vremena, a vrijeme je, kaže Luka, novac.

-Studentu automobil svakako nije nužan, no definitivno ima velikih prednosti. Smatram da je važno odabrati automobil koji troši malo goriva i koji je jeftin za održavanje. Da mi, doduše, gorivo mjesečno košta blizu 1.000 kuna, ne znam da li bih ovako govorio, zaključio je Luka.

Student Kineziološkog fakulteta u Zagrebu, Andrija, troši oko 750 kuna na gorivo svaki mjesec, zahvaljujući rastu cijena. On, naime, ne održava automobil u potpunosti sam, no kad ima redovna primanja pomogne roditeljima koliko može.

Promet u Zagrebu odgovara od vožnje

-Dao sam možda polovicu iznosa malog servisa i pokrijem neke sitnice. Ako cijena goriva skoči za 20 ili 30 lipa, ne gledam na to da ću se manje voziti, jer me prošla faza besmislenog vozikanja i korištenja automobila za destinacije koje mogu proći pješke, objašnjava nam Andrija.

Promet u Zagrebu, dodaje Andrija, postao je ‘divlji’, pa se ionako manje vozi i ne ide na kave u grad, kada može ići negdje bliže. Slično kaže i Ivor, student Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije.

-Automobil ne koristim u puno situacija, samo kada mi je to zaista neophodno. Iz tog mi razloga povećanje cijena goriva ne igra veliku ulogu, pogotovo jer na kraju potrošim svega par kuna više, a druge mi se stvari puno olakšaju, navodi Ivor.

‘Ionako uvijek tankam za 100 kuna’

Benzin, istaknuo je student FKIT-a, financira samostalno, no to ne može reći za registraciju i troškove održavanja. Josip s Fakulteta političkih znanosti, dijeli automobil sa sestrom i bratom, pa ne odvaja puno novca za njega.

-Ne vozim toliko često, eventualno kada moram u gradu nešto obaviti ili kada idem na trening. Benzin sam financiram, no podizanje cijena goriva me nije toliko pogodilo, jer ionako uvijek ‘tankam’ za 100 kuna, šaljivo će Josip.

Bilo kako bilo, studenti koji često voze, odavno su se odrekli vozikanja iz dosade. Troškovi su ih ipak pritisnuli, pa automobil biraju samo kad im je neophodan. Unatoč tome, svi se mogu složiti da je road trip s prijateljima jedno nezaboravno vozačko, ali i cjeloživotno iskustvo.