Pretraga

Studentica medicine školarinu otplatila prodajom rabljene odjeće: ‘Trebate biti disciplinirani’

A- A+

Studentica medicine financira si školovanje na jedinstven način: prodajom second hand odjeće. Olivia Hillier (26) iz Michigana počela je s prodajom nekoliko starih majica, a sada je zaradila dovoljno da otplati školarinu.

 

Olivia je studentica medicine na Sveučilištu u Rochesteru. S prodajom rabljene odjeće počela je na stranici Poshmark, koja je američki pandan Mojim krpicama u Hrvatskoj. Prvi komad koji je prodala bila je majica koju je našla u second hand dućanu, na kojoj je zaradila pet dolara, prenosi CNBC.

Od ideje do biznisa

Iako je ispočetka Poshmark doživljavala samo kao još jedan način za prodaju svoje odjeće koju više ne namjerava nositi, Olivia je za vrijeme pandemije primijetila da neki korisnici zarađuju velike svote preprodajom dobrih ‘ulova’ iz second hand dućana. Zabrinuta zbog velikog iznosa školarine i troškova života, Olivia je počela raditi na tome da preprodaju vintage odjeće učini isplativim poslom sa strane.

Prvu majicu prodala je za 20 dolara, a sada zarađuje oko 6.000 dolara mjesečno. Ukupno je do sada zaradila 117 tisuća dolara i uspjela u potpunosti otplatiti školarinu, koja je za studente medicine veoma visoka i iznosi 220 tisuća dolara za četiri godine školovanja. Naravno, kako bi uspjela zaraditi toliki iznos, Olivia je morala pažljivo planirati i razviti detaljan poslovni plan.

Izdvojeni članak

Vrijeme je za promjene: Evo zašto biste odjeću trebali kupovati u second hand dućanima

Istraživanje tržišta

S istraživanjem tržišta Olivia je krenula u kolovozu 2020. godine, kada je primijetila da drugi prodavači na Poshmarku nude stotine, čak i tisuće odjevnih predmeta koji nikako nisu mogli biti samo njihova nošena odjeća. Saznala je da većina te odjeće dolazi iz lokalnih second hand dućana ili je riječ o traženim komadima iz dućana kao što su Nordstrom i TJ Maxx.

Olivia se odlučila fokusirati na upadljive vintage komade za koje je primijetila da se najbrže prodaju. Cijene je prilagođavala ovisno o potražnji i cijenama kod drugih preprodavača na Poshmarku. U početku je prodavala svaki odjevni predmet za 20 do 30 dolara, a sada neke uspijeva prodati i za 200 dolara. Najbolje se prodaju vintage haljine, a one postižu i najveću cijenu.

 

‘Trebate biti disciplinirani’

Kako bi uskladila fakultet, stažiranje i prodaju na Poshmarku, Olivia je za sebe morala napraviti detaljan raspored. Nakon predavanja petkom žuri u lokalne second handove i nabavlja zanimljive komade, koje potom čisti i raspoređuje prema kategorijama. Nedjeljom fotografira odjeću, a ponedjeljkom koristi pauze u bolnici kako bi postavila nove komade na Poshmark. Ostatak tjedna koristi svaki slobodan trenutak za odlazak do pošte i slanje prodane odjeće. Tjedno provede između 20 i 40 sati baveći se preprodajom odjeće, a trenutno njezin Poshmark račun nudi više od tisuću odjevnih predmeta.

– Trebate biti disciplinirani i imati uhodanu rutinu. Ne bih se mogla baviti ovime da ne volim vintage odjeću. Većini ljudi teško je naći posao dok studiraju medicinu jer nemaju dovoljno vremena i raspored im nije fleksibilan. Meni je drago što se mogu baviti nečime što volim, a nadam se da ću nastaviti s ovim poslom i kada ću imati vlastitu ordinaciju, ispričala je Olivia za CNBC.