Pretraga

Znate li što je anemoia? Razgovarali smo s poznatom tiktokericom koja gaji nostalgiju za sredinom 20. stoljeća

A- A+

Anemoia je osjećaj nostalgije za vremenima u kojima nikada niste živjeli. Riječ je o fenomenu koji je postao popularan zahvaljujući društvenim mrežama, a kojeg ujedno najčešće doživljavaju mlađe generacije. Istražili smo više o tome te smo porazgovarali s Ninom Skočak, poznatom tiktokericom koja gaji nostalgiju za sredinom prošloga stoljeća.

Nina Skočak| foto: TikTok/unsplash

Jeste li se ikada osjećali nostalgično za vremenima u kojima niste živjeli? Ako jeste, niste jedini. Za taj fenomen čak postoji i jedinstveni naziv – anemoia.

Relativno nov fenomen

Taj se naziv, naime, koristi od 2012. godine, zahvaljujući projektu ‘Riječnik opskurnih tuga’ (The Dictionary of Obscure Sorrows), kojeg je napravio John Keonig, a prošle godine ga i ovjekovječio u obliku tiskane knjige.

Riječ anemoia sastavljena je od starogrčkog ánemos (vjetar) i nóos (um), uz referencu na anemosis, odnosno savijanje stabla jakim vjetrom, sve dok se ne čini da se ono savija unatrag.

Dakle, prema službenoj definiciji koju je postavio Koenig, anemoia je nostalgija za vremenom koje čovjek ne poznaje. Čak se i jedna od popularnijih hrvatskih tikotokerica, Nina Skočak, poistovjećuje s ovim fenomenom, što se odmah može primijetiti pogledom na njene vintage i retro odjevne kombinacije.

– Ja uvijek govorim da ako postoje prošli životi, da sam ja živjela svoj najbolji život sredinom 20. stoljeća. Kad god čujem glazbu iz tog vremena, gledam filmove ili slike, osjećam se kao da me nešto skroz vuče u to razdoblje, otkrila nam je Nina.

@ninaskocak

Pogodite mi najdražu boju…😅#idemozajedno #outfitcheck #retro #60s #tiktokhrvatska #tiktoksrbija #tiktokbosna #secondhand

♬ Sin jedinac – Live – Đorđe Balašević

Nostalgija za sredinom 20. stoljeća

Njena ljubav za vintage i retro odjećom te obućom, počela je još kad je imala 14 godina. Kao mlađa, čuvala je slike vintage djevojaka koje su joj se sviđale, a sada kada ih pogleda, shvaća da ona izgleda – upravo tako.

– Najdraži odjevni predmet mi je kaput. Toliko sam opsjednuta njima da ih imam već 30-ak, no gotovo su svi, naravno, second hand. Druga ljubav su mi svakako šeširi, napominje Nina.

Izdvojeni članak

Razgovarali smo sa studenticom koja cajke pretvara u poeziju i recitira ih na Instagramu

Da može, Nina nam je otkrila da bi se vratila u 40-e i 50-e godine prošlog stoljeća, koje su, kako kaže, bile turbulentne, ali njoj najzanimljivije godine, uz najbolju modu i kulturu.

– Kada izmisle vremeplov, mislim da ću biti prva na listi čekanja, zaključila je ‘anemoična’ Nina.