Pretraga

Kako istovremeno uživati u modi i paziti na okoliš? Odgovor ima studentica koja je otvorila svoj second hand

A- A+

Moda i kupovina odjeće hobi su velikog broja ljudi. Veća dostupnost različitih trgovina znači da svatko može pronaći nešto za sebe, ali velika mogućnost izbora može lako odvesti i do pretjeranog kupovanja i gomilanja odjeće koju ne nosimo. Koncept održive mode nastao je kao odgovor na zagađenje koje uzrokuje modna industrija, a svoj doprinos mogu dati i studenti.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli TEJE SECOND HAND (@teje.vintage)


Modna industrija je jedan od najvećih svjetskih zagađivača. Svake godine tisuće tona odjeće završi na otpadu i neželjena odjeća se uglavnom još uvijek ne donira, nego baca. Iako je odjeću teoretski moguće reciklirati, manje od jedan posto odjeće se reciklira u odjevne predmete zbog neodgovarajuće tehnologije.

Osim neželjene odjeće koja se gomila na smetlištima, veliki su problem i mikrovlakna sintetičkih materijala koja se ne razgrađuju brzo, a završavaju u oceanima. Prema podacima Europskog parlamenta, pranje sintetičke odjeće u perilici rublja odgovorno je za 35 posto primarne mikroplastike koja se ispušta u okoliš.

Ideja o održivosti

Održiva moda nastala je kao odgovor na zagađenje koje uzrokuje modna industrija. Najjednostavniji način za podržati taj koncept je kupovinom second hand odjeće. Maja Krištafor, studentica Visoke škole za komunikacijski menadžment Edward Bernays svoju je ljubav prema vintage odjeći odlučila pretočiti u posao i u suradnji s kolegicom otvorila je online second hand dućan, Teje Vintage. Za studente ima nekoliko savjeta kako svoj pristup modi i oblačenju učiniti što održivijim.

Većina nas je u djetinjstvu nosila naslijeđenu odjeću, pa tako i Maja. Tada je počela njezina ljubav prema odjeći koja ima svoju prošlost i priča vlastitu priču.

– Oduvijek sam odjeću djelomično nasljeđivala od starijih rođakinja i kćeri maminih prijateljica. Uvijek mi je bilo zanimljivo dobiti nešto što je netko drugi već nosio, jer se nekako u toj odjeći baš osjetio karakter, kaže Maja.

Izdvojeni članak

Moda guši naš planet – mogu li prosvjedi srednjoškolaca promijeniti industriju?

Utjecaj društvenih mreža

Maja je kasnije počela istraživati koliko brza moda utječe na okoliš i danas u fast fashion dućanima kupuje samo kad je nužno. Danas njezin ormar čini 80 posto second hand odjeće i 20 posto brze mode.

– Ovih 20 posto jest nažalost fast fashion, ali uvijek biram komade za koje sam sigurna da ću dugo nositi i moći ih kombinirati uz garderobu koju posjedujem. Pritom je važno izbjegavati mikrotrendove koji su aktualni, sada već niti tri mjeseca, a čine veliki dio tekstilnog otpada. Njih uvijek izbjegavam, kaže Maja.

Odjeća je, kako i Maja napominje, u doba naših baka i mama bila skupa te se zbog toga pažljivo čuvala i prenosila s generacije na generaciju. Današnje vrijeme je moda puno dostupnija, ali to znači i velike količine neželjene odjeće. Brze izmjene trendova rezultiraju velikom količinom odbačene odjeće koja je još nosiva, ali je izašla iz mode i većini više nije poželjna.

Problem je i trend ‘haulova’ u kojima korisnici društvenih mreža postavljaju videe u kojima pokazuju i opisuju odjeću koju su upravo kupili. Hauli iz jeftinijih fast fashion dućana kao što su H&M, Shein ili Zara na društvenim mrežama dosežu milijune pregleda, a neki su zahvaljujući stalnim haul objavama postali internet celebritiji. S obzirom da neki modni influenceri postavljaju i više haulova tjedno, jasno je da je riječ o ogromnoj količini odjeće koju jedna osoba ne može nositi, već će vjerojatno završiti u smeću.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli TEJE SECOND HAND (@teje.vintage)

‘Divno je vidjeti da se otvara sve više online second handova’

Kako bi mijenjala svijest ljudi, Maja je s kolegicom Nikolinom Šiljeg otvorila online second hand dućan Teje Vintage. Spojile su ugodno s korisnim i usput upoznale ljude koji su kao i one entuzijastični oko očuvanja okoliša kroz održivu modu.

– Obje volimo second hand i nakon jednog thriftanja sjele smo na kavu i javila se ideja da otvorimo nešto naše. Tu smo i smislile ime ‘Teje’ te načela na kojima će se naš rad temeljiti – održivost i približavanje takvog načina planiranja garderobe, ali i osnaživanja svake osobe koja se pronađe u našem second handu. Jedna od najboljih stvari koje smo dobile kroz proteklu godinu koliko su Teje aktivne je poznanstvo velike grupe mladih ljudi koji žele mijenjati narative i koji su svjesni da imamo samo jednu Zemlju. Divno je vidjeti da se otvara sve više online second handova te da svojim primjerom pokazujemo kako je moguće biti i fashionable i održiv, kaže Maja.

Odjeću za svoj second hand nabavljaju na različitim mjestima, obilazeći buvljake, second handove i ormare drugih ljudi.

– Izvori su zaista razni, od kopanja po drugim second handovima, obilaženja buvljaka i Hrelića do toga da su nam i neke divne starije gospođe otvorile svoje ormare i pozvale nas da uzmemo što želimo. Tako smo došle u posjed divnih komada proizvedenih u tvornicama bivše Jugoslavije kojima smo podarile nove vlasnice koje ih ponosno nose, kaže Maja.

Izdvojeni članak

Broševi s vezenim motivom savršen su dodatak odjeći, a unikatne izrađuje ova zagrebačka studentica

Kako postići održivost u vlastitoj garderobi?

Maja naglašava da održivost u modi počinje planiranjem garderobe i da se odnosi na više toga osim kupovine u second handu. Ovo su njezini savjeti za planiranje:

1. Otvorite Pinterest i pronađite inspiraciju za svoju garderobu.
2. Ispišite na papir svu odjeću koju ste vidjeli da vam je potrebna za takav stil.
3. Podijelite odjeću na basic komade, npr. traperice, crne hlače, crna i bijela majica. Sada imate bazu.
4. Pogledajte što vam se na tu bazu slaže te procijenite što već imate u svom ormaru, a što trebate kupiti.
5. Procijenite jesu li to komadi koje ćete moći nositi kroz sezone, ili se radi o mikrotrendu.
6. Nakon toga imat ćete složenu garderobu od dvadesetak stvari koje ćete moći kombinirati kroz cijelu sezonu.

Kako procijeniti koliko stvari zapravo nosite?

– Postoji jedan trik koji će vam pokazati koliko stvari zapravo nosite. Stavite stvari na vješalice ili police. Svaki put kad obučete nešto s vješalice, vratite odjeću i okrenite vješalicu na drugu stranu, odnosno stavite ju na praznu policu. Na kraju sezone shvatit ćete da postoje vješalice koje niste okrenuli, odnosno da imate punu policu stvari koje niste nikada obukli. To potom možete donirati ili prodati na nekom od buvljaka, a novac iskoristiti za ulaganje u komade koje ćete zaista nositi dugo, savjetuje Maja.