Pretraga

Ovi izbori direktno utječu na vašu svakodnevicu: Evo i na koje načine

A- A+

Za samo mjesec dana, 9. lipnja, očekuju nas izbori za Europski parlament, što naglašava važnost pitanja: koliko smo spremni aktivno sudjelovati u oblikovanju budućnosti Europe? U Hrvatskoj je 2019. godine tek nešto manje od trećine birača iskoristilo je pravo glasa na europskim izborima. Preciznije, samo 29,85% građana je izašlo na birališta. Ovaj alarmantan podatak jasno ukazuje na nizak stupanj angažmana u demokratskom procesu.

europski izbori 2024.

Izbori za Europski parlament u Hrvatskoj su 9. lipnja | Ilustracija: Pexels

Hrvatska, poput većine ostalih zemalja članica Europske unije, osigurava pravo glasa svim građanima koji su navršili 18 godina. To je prilika koja ne bi smjela biti zanemarena. Na ovim izborima, biramo 12 kandidata/kinja koji će nas zastupati u Europskom parlamentu. Njihove odluke, često nedovoljno prepoznate, imaju izravan utjecaj na politiku EU i naš svakodnevni život.

Uzmimo za primjer odluku donesenu 2022. godine o uvođenju univerzalnih punjača za elektronske uređaje. Također, sada svi proizvodi na tržištu EU moraju biti iste kvalitete i istih sastojaka u svim državama članicama. Ove odluke ne odnose se samo na regulaciju tržišta, one su korak prema ostvarenju važnih ciljeva koje EU zastupa: borba protiv klimatskih promjena, očuvanje okoliša, smanjenje zagađenja stakleničkim plinovima i održivi gospodarski razvoj.

Foto: zajednoza.eu

Demokracija je temelj društva, ali samo aktivno sudjelovanje građana može je održati živom i dinamičnom. Ključno je da građani izađu na birališta u što većem broju jer glasanje na europskim izborima predstavlja njihovu priliku da izraze mišljenje o budućnosti Europe. Svaki glas je važan, jer participacija građana ključna je za demokratski proces i budućnost naše zajednice.

Zato, iskoristite svoj glas i ne dopustite da drugi oblikuju vašu budućnost. U tome vam može pomoći platforma zajednoza.eu, koja okuplja ljude iz svih sfera života i pruža podršku njihovom sudjelovanju u demokratskim procesima.


Ovaj tekst financiran je od strane Europske unije i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske, i ne odražava nužno stajalište Europske unije i Vlade Republike Hrvatske. Skeniraj kod i registriraj se!