Pretraga

TikTokom se širi opasan ‘savjet’ za osobe s aknama, liječnici upozorili: ‘Može biti smrtonosno’

A- A+

Društvene mreže prepune su raznoraznih ‘savjeta’ nestručnih osoba, a nedavni takav trend usmjeren na osobe s aknama može dovesti do opasnih zdravstvenih posljedica, upozoravaju liječnici. Naime, u nekoliko videa pojedini korisnici tvrde da im je lice očišćeno od akni, ili ih nikada nisu imali, zato što su jeli sjemenku iz koštice marelice. Ako se konzumira u većim količinama, to može dovesti do trovanja cijanidom.

muškarac s aknama

Foto: Pexels

Većini je poznato da se unutar koštice marelice nalazi mala jezgra odnosno sjemenka. Možda ste je nekada i okusili i otkrili njen nimalo privlačan, gorak okus. No, u nekolicini videa, koji su u zadnje vrijeme jako popularni na TikToku, kreatori tvrde kako konzumacija sjemenki pomaže osobama s aknama u liječenju akni. Što može imati ozbiljne zdravstvene posljedice i u konačnici dovesti i do kome ili smrti, upozoravaju liječnici.

U jednom od videa, prenosi Daily Mail, djevojka tvrdi da je potajice hranila svog dečka tim sjemenkama – i da mu je to očistilo akne. Druga, pak, korisnica tvrdi da je njena čista koža možda rezultat toga što je kao dijete jela najmanje pet koštica marelica. Zašto je to opasno? Zato što sjemenka u koštici marelice sadrži amigdalin, glikozid koji hidrolizom daje otrovnu cijanovodičnu kiselinu, cijanid.

Kako je za Daily Mail rekao dr. Neel Patel hrana koja sadrži cijanid obično ga sadrži u vrlo malim dozama koje nisu za brigu. Primjerice, neće vam biti ništa ako pojedete sjemenku jabuke, čak i ako ne progutate cijelu nego je prožvačete. Morali biste ih, navodi liječnik, pojesti najmanje 150 odjednom da biste bili u bilo kakvoj opasnosti.

‘Ovaj trend može biti izuzetno opasan’

– Međutim, morate biti oprezni s jezgrom marelice. To su sjemenke unutar koštica marelice, a da biste uopće  došli do njih morat ćete koristiti kliješta, kaže Patel.

Europska agencija za sigurnost hrane navodi koštice marelice kao rizik od trovanja cijanidom – konzumiranje više od tri sjemenke odjednom može premašiti razinu koja se smatra sigurnom.

– Ovaj trend može biti izuzetno opasan. Dugoročni simptomi trovanja cijanidom uključuju komu, visok ili nizak krvni tlak, gubitak svijesti, oštećenje pluća, napadaje i čak smrt, rekao je dr. Patel, prenosi Daily Mail.

Video koji prikazuje ženu koja govori da je njen čisti ten rezultat konzumacije jezgre iz koštice marelice ima skoro pola milijuna pregleda. Doduše ona je upozorila druge da ne isprobavaju taj navodni ‘tretman’. Druga korisnica kaže da je njena koža zbog konzumacije ovih sjemenki postala glađa nego prije, pa objašnjava da je prvo jela tri sjemenke dnevno, a onda prešla na deset kako bi postigla brže ‘rezultate’, što, dakako, nema nikakvo uporište u znanosti.

@adrianneseedqueen A skincare hack I think everyone should know about!!! #apricotseeds #healthtok #hairgrowth #howtogetclearskin #fyp ♬ Little Things x Gypsy Woman – L BEATS MASHUP – Jorja Smith

Osobe s aknama trebaju se obratiti liječniku

Dr. Anjali Mahto, dermatologinja i glasnogovornica Britanske zaklade za kožu, dobrotvorne organizacije koja prikuplja novac za istraživanja u području njege kože, kaže – to je mit.

– Zabrinjavajuće je vidjeti ovakvu razinu dezinformacija na društvenim medijskim platformama. To je opasno i navodi ljude na pogrešne zaključke, rekla je Mahto za Daily Mail.

Umjesto toga, stručnjaci savjetuju da se kod brige o koži s aknama u njegu trebaju uključiti proizvodi koji sadrže benzoil peroksid ili salicilnu kiselinu. Ako ne djeluju, potrebno je obratiti se liječniku opće prakse, koji će vam propisati terapiju ili vas uputiti dermatologu.