Pretraga

Trebaju li zbilja ovo znati? Sveučilište dalo test čistačicama koje se žele zaposliti, pogledajte što su ih pitali

A- A+

Sveučilište u Slavonskom Brodu u lipnju je raspisalo natječaj za posao spremača/spremačice. Na natječaj se javilo 36 osoba i kako bi lakše odabrali odgovarajućeg kandidata, odlučili su im dati pisani test na kojem su pitanja bila veoma raznolika – od datuma kada je osnovano Sveučilište do pitanja kakva se mogu naći na testovima inteligencije.

Foto: CDC; Unsplash

Na natječaj za posao spremača/spremačice na Sveučilištu u Slavonskom Brodu javilo se 36 kandidata. Kako bi lakše izabrali osobu koja je najbolja za posao, Sveučilište je kandidatima odlučilo uvesti pisanu provjeru znanja. Test se sastojao od 20 pitanja, a kandidate se ispitivalo koja podna obloga zahtijeva najviše vremena za čišćenje i tko je čelnik Sveučilišta, prenosi SBplus.

Pitanja o Sveučilištu i poslu čišćenja

Kandidate za posao spremača/spremačice je osim pisanog testa čekao intervju i motivacijski razgovor. Na početku pisanog testa kandidati su morali opisati svoju motivaciju za prijavu na taj posao, a zatim su odgovarali na pitanja, koja su bila prilično raznolika. Kandidate se tako pitalo trebaju li spremačice upozoriti studente na obvezu nošenja papuča na Sveučilištu, na koliko lokacija Sveučilište obavlja svoju djelatnost te tko je i kada donio Zakon o osnivanju Sveučilišta u Slavonskom Brodu.

Kandidatima su postavljena i neka pitanja vezana uz posao spremača/spremačice. Pitalo ih se koji se posao čišćenja najrjeđe radi tijekom godine i tražilo da navedu uobičajene poslove čišćenja. Pitalo ih se tko sve treba imati šifru alarmnog sustava u zgradi Rektorata te smiju li spremačice obavljati bilo kakve poslove na instalacijama. Jedno od pitanja glasilo je: ‘Pri završetku poslova čišćenja učionice, uočili ste kako je nakon predavanja ostao uključen projektor koji služi za projekciju slike na zidu. Ako ste ostali sami u zgradi, što ćete učiniti, a s obzirom na to da projektor nema prekidač za isključivanje?’

 

Izdvojeni članak

Bizaran oglas za posao: Za novac ‘odrađuje’ Tjelesni umjesto studenata

Pitanja na testu

Kandidatima su postavljena i neka pitanja kakva se obično nalaze na testovima inteligencije. Rješavali su slikovne zadatke s određivanjem odgovarajućeg nastava niza. Jedno od pitanja glasilo je: ‘Električni vlak kreće se na jug brzinom od 200 kilometara na sat. Vjetar puše na sjever brzinom od 150 kilometara na sat. U kojem smjeru se kreće dim iz lokomotive?’

Na testu se našlo i pitanje koje bi vjerojatno bilo razumljivije postaviti prilikom intervjua s kandidatima. Navedeno je kako prva smjena započinje s radom u 6.00 sati, a druga završava u 20.00 sati te se kandidate pitalo je li im takvo radno vrijeme prihvatljivo.

Kompletni test možete vidjeti ovdje.