Pretraga

Učenici proizvode i prodaju vlastiti autohtoni sapun: ‘Za izradu koristimo svinjsku mast’

Učenici Srednje škole Marka Marulića u Slatini preko školske zadruge ‘Slatina’ sami proizvode autohtoni sapun zvan ‘sopjanski sapun’. Kako nam je objasnila nastavnica Željka Venus, sapun se proizvodi po starom receptu i radi se od svinjske masti, a od nedavno su počeli koristiti i mast crne slavonske svinje. Sapun je izrađen po recepturi za pranje rublja kakvog su koristile njihove bake, a ako želite njihov sapun možete i kupiti.

sopjanski sapun

Sopjanski sapun kojeg su proizveli učenici Srednje škole Marka Marulića iz Slatine | Foto: SŠ Marka Marulića Slatina

Kada su učenici još Srednje škole Marka Marulića u Slatini 2014. godine dobili zadatak da u svojoj okolici istraže što su nekada radili ‘njihovi stari’, otkrili su zanimljive recepture pa tako i onaj za tzv. sopjanski sapun. Tako su ga preko školske zadruge krenuli sami proizvoditi, a mi smo razgovarali s nastavnicom koja im u tom projektu pomaže.

– Sopje je staro mjesto, općinsko središte nedaleko grada Slatine, smješteno u blizini rijeke Drave poznato po njegovanju domaće baštine, materijalne i tradicijske kulture. Sapun je ručno izrađen po tradicionalnoj seoskoj recepturi, bez aditiva i mirisa, a izrađen je po recepturi za pranje rublja kakvu su koristile naše bake, objašnjava nam nastavnica Željka Venus.

Za izradu sapuna koriste svinjsku mast

Ovaj autohtoni i domaći sapun ima jedan vrlo zanimljiv sastojak – svinjsku mast, a od nedavno su, kako nam kaže nastavnica, počeli koristiti i mast crne slavonske svinje.

– Ovo pandemijsko vrijeme potaknulo nas je provedbi ovog projekta kako bi izrađivali sapune koji su neizostavni u razvoju higijenskih navika učenika i ostalih. Želimo proširiti asortiman našeg Sopjanskog sapuna i iskoristiti dobrobit ljekovitog bilja našega kraja poput kamilice. U planu nam je još izrada ambalaže za sapune i prigodna pakiranja uz deklaracije, brošuru i plakate te QR code, slikanjem kojeg bi na pametnim telefonima otvarali aplikaciju s podacima o proizvodu i upotrijebljenim sirovinama za njegovu izradu, objasnila je nastavnica.

Izdvojeni članak

[FOTO] Učenici zadrugari predstavili svoje proizvode na Danu učeničkih zadruga Zagrebačke županije

Školska zadruga ima osam sekcija u koju su uključeni učenici iz obrazovnih programa

Za sapun su dobili i nagrade, a jedna od njih je ona s 8. međunarodnog sajma inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji AgroArca održanom 2015. u Trilju  gdje je njihova zadruga ‘Slatina’ dobila srebrnu plaketu za domaći sopjanski sapun.

– Naša školska zadruga ima osam sekcija u koju su uključeni učenici iz obrazovnih programa: agroturistički tehničar, agrotehničar, opća gimnazija, tehničar za elektroniku i ekonomist. Svi oni kroz svoje sekcije sudjeluju u izradi proizvoda, od sekcije marketing, mirisi i okusi zavičaja i izrada rukotvorina, etnologija, ekologija, web dizajn i ostali. Timskim radom sudjeluju u realizaciji proizvoda, od ideje do finalnog proizvoda te njegovog plasmana na tržište, ističe nastavnica Venus.

Izdvojeni članak

Učenici kroz praksu sve sami uzgajaju i proizvode: ‘Nema straha za opstanak poljoprivrede u Slavoniji’

U projekt su se uključile i nastavnice iz drugih predmeta

Dodala je i kako su se u projekt uključile i nastavnice kemije i biologije kako bi se projekt što više približio učenicima koji nisu članovi zadruge kroz njihove predmete.

– Zainteresiranost učenika za ovaj projekt je velika, što je vidljivo iz odaziva na radionice izrade sapuna. Kroz održana predavanja učenici su upoznati s mogućnostima kreiranja autohtonih proizvoda te načinima njihove promocije kako bi razvijali svoje poduzetničke sposobnosti i pronašli svoje mjesto na tržištu nakon završenog srednjoškolskog obrazovanja, a isto tako će naučiti kako izraditi proizvod od prirodnih sirovina slatinskog kraja, tvrdi nastavnica.

Izdvojeni članak
banov brk

Ovi srednjoškolci osmislili brend pa postali pravi hit: Banov brk stavili na sapune, kolače, torbe

‘Cilj je povezati naše obrazovne institucije s privatnim sektorom’

Osim razvoja vještina kod učenika, namjena ove aktivnosti ujedno je i doprinijeti razvoju turizma u destinacijskom pristupu.

– Cilj je povezati naše obrazovne institucije s privatnim sektorom. Motivirati mlade za rad u poljoprivredi i agroturizmu i razvijati poduzetnički duh učenika. Suradnja svih struka naše škole i razvoj svjesnosti o značenju timskog rada učenika i njihovih nastavnika različitih profila. Radom na obogaćivanju turističke ponude na svojim OPG-ovima, kreiranjem i izradom vlastitih proizvoda tijekom i nakon redovnog školovanja te suradnjom s lokalnim proizvođačima osnažio bi se poduzetnički duh naših učenika, navodi nastavnica Venus.

Izdvojeni članak
pobjednica natječaja za dječju poštansku marku na temu prijateljstvo

Učenica Ema autorica je nove dječje poštanske marke na temu prijateljstva: ‘Jako sam sretna’

Njihov sapun možete kupiti, a sve detalje pronaći na stranici škole i njihovim društvenim mrežama

Uključivanje lokalnih poduzetnika i OPG–ova  ovoj školi nije ništa novo jer već imaju dobru suradnju kroz zadrugu održavanjem radionica te sudjelovanje na obrtničkim sajmovima.

– Najčešće informacije o proizvodima kao što je naš, ljudi dobiju putem društvenih mreža, ali još uvijek i promidžbom na sajmovima, izložbama i manifestacijama. S obzirom na to da naša škola ima Facebook, Instagram, YouTube kanal a sudjelujemo i na sajmovima, izložbama, smotrama i sl., možemo predstaviti naš proizvod. Tu je i Viber te WhatsApp, poručila je nastavnica.