Pretraga

Zbog kritičng stanja WC-a u zagrebačke škole stiže sanitarna inspekcija? ‘Ugrožava se javnozdravstveni interes’

A- A+

Nakon pojave koronavirusa u Hrvatskoj, kojim je trenutno zaraženo devet ljudi, školama je dostavljena uputa s preventivnim mjerama u kojoj jasno stoji kako bi učenici redovito trebali prati ruke sapunom i vodom. Iz Grada Zagreba tada su rekli da su sredstva za higijenske potrepštine u školama stalno osigurana, no stanje na terenu baš i nije najbolje. U razgovoru s više učenika doznali smo kako u nekim školama nema tople vode, nema sapuna niti dezinfekcijskih sredstava, kao ni WC-papira. Darko Klasić, potpredsjednik HSLS-a Grada Zagreba i predsjednik kluba HSLS-a i nezavisni zastupnik Vladimir Ferdelji zbog toga su uputili prijavu sanitarnoj inspekciji.

Fotografije čitatelja

– Idem u Hotelijersku školu u Zagrebu. Mi nemamo ni tople vode ni sanitetska i dezinfekcijska sredstva, škola nam govori da nema novca za sve to. Mnogo nas se boji koronavirusa, tako je glasila jedna od niza poruka koje smo nedavno zaprimili od učenika.

‘Nedostatak osnovnih higijenskih potrepština problem je kojim se ugrožava javnozdravstveni interes’

Izdvojeni članak

Apokaliptično stanje u WC-ima: Učenici pokušali donirati toaletni papir školi pa tvrde da su skoro dobili ukore

I ova škola nije jedina u Zagrebu u kojoj je takvo stanje. Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak tome se čudi, a na pitanje je li Grad odgovoran za nedostatak higijenskih potrepština gradonačelnik Milan Bandić odgovara da se ruke trebaju prati pepelom, jer je on tako kad je bio mlađi.

Kako piše N1 televizija, zbog kritičnog stanja WC-a u školama, Darko Klasić, potpredsjednik HSLS-a Grada Zagreba i predsjednik kluba HSLS-a i nezavisni zastupnik Vladimir Ferdelji zbog toga su uputili prijavu sanitarnoj inspekciji. Traže poduzimanje hitnih odgovarajućih mjera predviđenih zakonom, kako bi se utvrdilo mogu li zagrebačke osnovne i srednje škole obavljati nastavu s obzirom na ozbiljnost situacije u vezi s novonastalim mjerama prevencije i suzbijanja širenja zaraze koronavirusom te kako bi se rad škola hitno uskladio s važećim sanitarnim i javnozdravstvenim uvjetima.

– Jedna od preventivnih mjera širenja bolesti uzrokovanih korona virusom redovito je pranje ruku sapunom i vodom te pojačana higijena. U medijskim objavama proteklih dana pojavile su se informacije da u pojedinim zagrebačkim škola nema ni tople vode ni sapuna te da u pojedinim školama sanitarni čvorovi nisu adekvatno održavani (nedostatak toaletnog papira, potrgane daske na zahodskim školjkama i neispravne instalacije). U takvim okolnostima pojedine zagrebačke škole ne ispunjavaju osnovne higijenske uvjete i samim time ne mogu u potpunosti kvalitetno provesti preporuke postupanja u odgojno-obrazovnim ustanovama u pogledu specifičnih mjera zaštite u vezi s NCoV bolestima, koje je 28. 2. 2019. izdao Hrvatski zavod za javno zdravstvo, posebice dio preporuka koji se odnosi na opće mjere zaštite. Uostalom, nedostatak osnovnih higijenskih potrepština u školama problem je kojim se i inače ugrožava javnozdravstveni interes, a osobito u okolnostima trenutačnog širenja spomenute zaraze, smatraju u HSLS-u, prenosi N1.

Klasić: ‘Očekujem da nadležne inspekcijske službe hitno postupe u skladu sa zakonom’

Izdvojeni članak

Bandića su pitali je li Grad Zagreb odgovoran što u školama nema sapuna: Perite ruke pepelom

Problematičnim ističu i činjenicu da gradske službe nisu poduzele nikakve mjere kojima bi se ustvrdilo stvarno stanje stvari, a osvrnuli su se i na jučerašnje izjave gradonačelnika Bandića.

– Štoviše, gradonačelnik Grada Zagreba najnovijom je preporukom upućenom učenicima da ruke peru lugom i kritikom upućenom medijima da neosnovano šire paniku potvrdio da Grad Zagreb uopće ne namjerava poduzeti odgovarajuće mjere, zbog čega je razvidno da je ugrožen javnozdravstveni interes u smislu Zakona o Državnom inspektoratu u dijelu koji se odnosi na sanitarnu inspekciju, poručuju iz HSLS-a, prenosi N1.

Dodaju, svojim izjavama ne samo da je Bandić ‘prekoračio granice dobrog ukusa, nego je i izravno ugrozio javno zdravlje, a osobito sigurnost učenika’.

– Stoga sam kao HSLS-ov zastupnik u Gradskoj skupštini danas podnio prijavu Sanitarnoj inspekciji Državnog inspektorata te zatražio da inspekcijske službe hitno poduzmu odgovarajuće mjere predviđene zakonom kako bi se utvrdilo mogu li zagrebačke osnovne i srednje škole provoditi nastavu s obzirom na ozbiljnost situacije u vezi s novonastalim mjerama prevencije i suzbijanja širenja zaraze korona virusom te kako bi se rad škola hitno uskladio s važećim sanitarnim i javnozdravstvenim uvjetima. Očekujem da nadležne inspekcijske službe hitno postupe u skladu sa zakonom te javnost informiraju o poduzetim mjerama, a mi ćemo u HSLS-u svakako pratiti daljnji razvoj ove situacije, dio je priopćenja potpredsjednika HSLS-a Grada Zagreba, Darka Klasića.