Pretraga

Unatoč mnogim pravnim problemima, najpopularnija piratska stranica slavi 20. rođendan

A- A+

The Pirate Bay imao je burnu povijest koja je osnivače koštala zatvorom i velikim novčanim kaznama. No, unatoč svim tim pravnim problemima, ova je popularna internetska stranica napunila 20 godina postojanja.

Screenshot: The Pirate Bay

Jedna od najpoznatijih i najkontroverznijih torrent stranica na svijetu, The Pirate Bay, ovih dana slavi svoj 20. rođendan. The Pirate Bay osnovali su Gottfrid Svartholm, Fredrik Neij Peter Sunde u Švedskoj u rujnu 2003. godine. Stranica je u kratko vrijeme stekla veliku popularnost zbog ogromne ponude besplatnog sadržaja, uključujući filmove, glazbu, videoigre i knjige. No, povijest ove piratske stranice obilježena je mnogim pravnim problemima i kaznama o kojim se puno pisalo u medijima.

Naime, prve pravne bitke za The Pirate Bay započele su već 2006. godine, kada je švedska policija provela raciju i privela osnivače zbog kršenja autorskih prava. Iako su osnivači tvrdili da ne ‘čuvaju’ ilegalne datoteke, već samo pružaju stranicu za dijeljenje, sud je odlučio drugačije.

Izdvojeni članak
djevojka uči za laptopom

[VIDEO] U ovoj zemlji platit ćete kaznu ako u studentskom domu skidate filmove s piratskih stranica

No, to nije zaustavilo osnivače The Pirate Baya u svom naumu da pruže ljudima besplatan sadržaj, pa su tako 2009. godine osuđeni na godinu dana zatvora i dobili su milijunske novčane kazne zbog poticanje na kršenje autorskih prava. Ta je presuda izazvala kritike širom svijeta, što je osnivačima dalo dodatan ‘vjetar u leđa’ da nastave sa svojim radom.

Trojac koji stoji iza The Pirate Baya suočavao se s brojnim zabranama i pravnim izazovima i nakon 2009. godine, ali su do sada uspjeli ostati aktivni zbog korištenja različitih proxy servera i alternativnih domena.