Pretraga

Video: Bjelovarski srednjoškolci za dirljivi film nagrađeni za promicanje nenasilja

A- A+

Videoskupina doma učenika srednjih škola iz Bjelovara osvojila je za svoj film ‘Miro, ti to možeš’ nagradu Žuta zastava, na prošlogodišnjem međunarodnom festivalu srednjoškolskog filma Four River Film Festival. Ova karlovačka revija filma ove godine će se održati po peti put, a prije tri godine je pokrenuta spomenuta nagrada, koja se dodjeljuje najuspješnijim promicateljima nenasilja na filmskom platnu. Autori Manuela Bošković, Ilija Tomić i Maja Jurčević nisu očekivali nagradu, a ona će im poslužiti kao poticaj za daljnje video uratke.

Screenshot: Vimeo/ Miroslav Dragašević

Dobitnik prošlogodišnje Žute zastave na karlovačkom  Four River Film Festivalu je Videoskupina doma učenika srednjih škola iz Bjelovara. Kako je nasilje svuda oko nas, organizatori spomenutog međunarodnog srednjoškolskog filmskog festivala, su se prije tri godine odlučili utemeljiti nagradu za najuspješnije mlade autore koji se kroz svoje video uratke protive ovoj pošasti. ‘Miro, ti to možeš’ naziv je pobjedničkog bjelovarskog filma, kojemu su autori, Manuela Bošković, Ilija Tomić i Maja Jurčević.

Izdvojeni članak

Mladi redatelj koji filmovima mijenja društvo

PTSP pobijedio zahvaljujući biciklizmu

Na ideju za snimanje nagrađenog filma, učenici su došli sasvim spontano, kako to obično biva s omladinskim video uradcima. Učenici iz Videoskupine su znali da se njihov voditelj Dražen Pleško bavi biciklizmom te da u tom sportu vrijeme provodi sa svojim prijateljem Mirom, hrvatskim braniteljem, koji je PTSP uspio pobijediti zahvaljujući biciklu.

No, ovaj dokumentarac nije obilovao vrckavošću i smijehom, obzirom na prirodu radnje.

– Intervju smo obavili u dva termina a pošto je tema razgovora bila vrlo osjetljiva i puna emocija, atmosfera na snimanju je bila dosta ozbiljna. Možda samo trebam dodati da u film nismo, u dogovoru sa Mirom, stavili sve ono što je on ispričao. Ne zato što nije bilo prostora već zbog vrlo škakljivih i traumatičnih opisa kojima je Miro bio svjedok, pojasnio je voditelj Dražen Pleško impresije sa snimanja.

Upravo dirljivost i emotivnost priče osvojila je tročlani žiri sastavljen redom od uspješnih srednjoškolaca.

Izdvojeni članak

Srednjoškolac snimio film s poznatim glumcima

Detalji vezani za stradanja utjecali na Miroslavovu preobrazbu

Film je baziran na Miroslavovim prisjećanjima ratnih strahota, kojima je prisustvovao, te kao vozač saniteta na prvoj liniji, vidio prizore, na koje je teško ostati ravnodušan. Svakodnevne scene ljudske patnje, umiranja, jauka i stradanja, utjecali su na to da se zauvijek nešto prelomi u Miroslavu te prouzroči PTSP sindrom.

Glavni akter filma isprva se liječio se i medicinskim putem, a onda je svoj smiraj pronašao u biciklizmu. Okidač mu je bio, novinski prilog o sedmerostrukom pobjedniku Tour de Francea Lanceu Amstrongu.

Sve o Miroslavovim iskustvima i borbi s opakim stresnim poremećajem, pogledajte u dirljivom filmu.

MIRO, TI TO MOŽEŠ! from Hrvatski filmski savez on Vimeo.