Pretraga

[VIDEO] Da riješimo ovo jednom za svagda: Bi li Jack preživio da se Rose malo pomaknula na splavi?

A- A+

Točno 20 godina prošlo je od premjere filma ‘Titanic’, jednog od tri filma koji su osvojili rekordnih jedanaest Oscara. Ipak, i do današnjeg dana ne jenjava rasprava o tome bi li Jack preživio da se Rose na plutajućim vratima samo malo pomaknula. Odlučili su to još pred par godina testirati i popularni ‘Mythbustersi’.

Screenshot iz filma ‘Titanic’

Iako se radi o čistoj fikciji, a glavni likovi u filmu kao i njihove sudbine u potpunosti su izmišljeni, rasprava o tome je li Jack Dawson mogao preživjeti, ne jenjavaju. Koliko ste samo puta na 9gag-u ili društvenim mrežama naišli na sljedeći prikaz:

Izvor: 9gag

Ipak, dilema oko tog pitanja zapravo i ne postoji. U razbijanje mita da Jack nije mogao stati na plutajuća vrata, bacili su se još pred nekoliko godina popularni ‘Mythbustersi’.

Stručnjaci za specijalne efekte, Adam Savage i Jamie Hyneman, izradili su sličan splav te su vlastitim tijelom odlučili testirati je li bilo moguće da Jack ipak preživi. Kako bi rezultat bio što vjerodostojniji, prilikom izrade splava uzeli su u obzir i da je tjelesna masa njih dvojice veća od one Jacka i Rose. Najprije se na splav popeo Jamie, koji je plutao bez problema. No, mali problem je nastao kada mu se na splavi, uz puno muke pridružio Adam. Plutača je postala nestabilna, a u uvjetima vrlo niskih temperatura kada je nesvjestica vrlo moguća, to je bilo opasno. Stoga su se dosjetili na dno splave pričvrstiti prsluk za spašavanje kojeg je Rose nosila u filmu. I upalilo je!

Splav je postao stabilniji, obojica su se na njega uspjela smjestiti, te, iako je 20% njihova tijela bilo pod vodom, zaključili su da bi uspjeli preživjeti.

Kako je eksperiment izgledao, kao i reakciju redatelja ‘Titanica’, Jamesa Camerona kada su mu priopćili rezultat, možete vidjeti u videu u nastavku.

Eto, čini se kako ovako ili onako, Jacku preživljavanje nije bilo suđeno.