Pretraga

[VIDEO] Škola plivanja dobra je ideja, ali uz osebujnog učitelja i povraćanje u bazenu stvari se mijenjaju

A- A+

U zadnjem redakcijskom podcastu ‘Profesori kojih se sjećamo’ prisjetili smo se učitelja i profesora koje pamtimo po dobrome ili po nečemu lošijem. Dakako da je jedna od tema bio tjelesni, a ja sam se prisjetio svog učitelja tjelesnoga koji nam je u četvrtom osnovne održavao školu plivanja. Iako sam na kraju uspio položiti taj ‘ispit’ plivanja, put do njega nije bilo lak – od deranja pa do povraćanja.

Foto: Serena Repice Lentini, Unsplash

Došao je četvrti razred osnovne škole i krenuli smo u školu plivanja. Zvuči kao fora stvar kad si s kopna pa ne ideš često na more i nemaš priliku naučiti plivati. No, na tom putu stajao je i učitelj tjelesnoga koji je podučavao od petog do osmog razreda. Vrlo strog i tradicionalnih stavova.

Za početak gušenje i kašljanje

Škola plivanja trajala je pet dana i do bazena smo odlazili autobusom. Sjećam se da je jednog dana padala kiša, a budući da su bazeni bili na otvorenom, taj dan škola je odgođena. Pa smo morali nadoknađivati i u subotu, kada je bila i završna provjera znanja. No, priča je počela biti uzbudljiva odmah na početku.

Kada smo došli u taj bazen, prva je vježba bila kao da moramo biti ‘ribice’. Teško je to objasniti, u podcastu sam to pokušao demonstrirati pa je to vjerojatno bolji prikaz, ali usta su nam trebala biti otvorena, donji dio odnosno pola njih u vodi, a gornji dio u zraku. Tako je vjerojatno trebalo naučiti kontrolirati disanje i druge stvari potrebne za ronjenje.

@srednja_hr Cijeli podcast o profesorima kojih se sjećamo pronađite na linku u opisu profila 👆🏻 #srednjahr #srednja #srednjaskola #osnovna #osnovnaskola #skola #plivanje #skolaplivanja #tjelesni #tzk #traume #trauma #foryoupage #foryou #fyp ♬ original sound – srednja_hr

Iako sam drugih dana bez problema radio sve vježbe koje su uključivale i ronjenje, jednostavno mi ta vježba nije išla i nije mi imala smisla. Svi drugi oko mene uspješno su je radili, a ja sam samo polako to pokušavao i odmah sam se počeo gušiti i kašljati. Gutao sam previše vode. No, učitelj je bio jako ljut jer vježbu ne izvodim pravilno i kada sam mu rekao da jednostavno ne mogu, on nije stao nego se derao i rekao da moram.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Muke s profesoricom geografije u srednjoj: Imala sam pet, a zapinjem kod nabrajanja kontinenata

Ne bih više u bazen, ali moram

I kada sam par puta pod pritiskom to napravio, dogodila se očekivana reakcija. Počeo sam povraćati jer nisam mogao kontrolirati disanje i progutao sam previše vode. Kako je situacija eskalirala, učitelj mi je ipak dozvolio da nakratko izađem iz bazena, udahnem malo zraka umjesto vode. Nisam se baš dobro osjećao, a nekih 15-ak minuta kasnije učitelj me već ponovno zvao u bazen.

Ja sam nekako uplašen usudio mu se reći da mi nije dobro i da ja baš više ne bi u taj bazen, barem danas, na što je on rekao u redu, ali da ću gubiti sadržaje, da idemo dalje ‘s gradivom’ i da će mi s tim izostankom samo biti teže. Naravno, poslušao sam ga i ipak se vratio u taj bazen jer sam samo želio da ta škola plivanja što prije završi.

Nakon toga više se nije događao neki veliki incident, korak po korak i krenulo mi je nekako bolje. Kako god učitelj bio strog, na završnom me testu čak i pohvalio uz riječi ‘evo vidite kakav je on bio na početku i kakav je napredak napravio’. Ta rečenica znala me tješiti i u drugim situacijama na tjelesnome koje su tek slijedile, a što smo još o profesorima rekli Ana, Duje i ja pogledajte u našem podcastu ispod.