Pretraga

YouTube zaprijetio korisnicima ad blockera: Najavljuju ‘sankciju’ za one koji ih nastave koristiti

A- A+

Loše vijesti stižu za korisnike alata za uklanjanje reklama na internetu. YouTube testira ograničavanje gledanja videa onima koji koriste ad blockere u svojim preglednicima, ne bi li ih tako potaknuli da kupe Premium pretplatnički paket.

Foto: Unsplash

YouTube trenutno testira ograničavanje gledanja videa onima koji koriste alate za uklanjanje reklama, odnosno ad blockere, piše Chris Welch za američki tehnološki portal The Verge.

Ova potvrda dolazi nakon što su se ljudi počeli žaliti na društvenim mrežama da im se na YouTubeu pojavila obavijest kako će im mogućnost reprodukcije videa biti ukinuta ako se otkrije da koriste ad blockere.

YouTube u svojoj obavijesti potiče korisnike da, prije nego što im se prekine gledanje, isključe ad blockere ili da kupe YouTube Premium pretplatu.

Izdvojeni članak
youtube monetizacija

Kako se zarađuje preko YouTube-a? Za monetizaciju se mogu prijaviti svi, ali trebate zadovoljiti neke uvjete

– Vrlo ozbiljno shvaćamo onemogućavanje reprodukcije i onemogućit ćemo reprodukciju samo ako gledatelji ignoriraju ponovljene zahtjeve za dopuštanje reklama na YouTubeu. U slučajevima kada gledatelji smatraju da su lažno označeni da koriste program za blokiranje oglasa, mogu podijeliti tu informaciju s nama klikom na poveznicu u obavijesti, rekao je Googleov glasnogovornik za The Verge, Oluwa Falodun.

YouTube opravdava ovaj potez navodeći da sve reklame koje se prikazuju zapravo koriste kreatorima na toj društvenoj mreži, a kažu i da tako ona ostaje besplatna za korisnike. Osim toga, ističu i kako korištenje ad blockera zapravo direktno krši YouTubeva interna pravila i uvjete pružanja usluga na koje korisnici pristanu pri registraciji.