Pretraga

Za ovu igricu u djetinjstvu mi je trebao cijeli kompjuter: Sad se može igrati na pametnom satu

A- A+

Prva igrica koje se sjećam u životu je Prince of Persia. Ona stara, MS DOS verzija iz 1989. Ja nisam toliko star pa sam je igrao desetak godina kasnije, na onom starom, ogromnom, bijelom kompjuteru kakve možete vidjeti u prvom Matrix filmu. Nisam imao pojma što radim, ali sjećam se da je bilo zabavno. Zašto vam sad uopće o tome pišem? Zato što za tu igricu, za koju mi je nekad trebao cijeli kompjuter, danas nije potrebno ništa više od – pametnog sata.

stara tipkovnica za kompjuter

Foto: Pexels; MART PRODUCTION

Rođen sam 1996. i jedan sam od onih (ne)sretnika koji su, praktički, od rođenja imali kompjuter kod kuće. Starci su imali svoju firmu pa kad im je jedan komp postao višak donijeli su ga doma. Mislim da sam imao svega 4 godine kad sam prvi put počeo lupati po tastaturi.

Nisam imao pojma što radim, ali sjećam se da je bilo zabavno

Naravno, nisam ja baš bio tada fasciniran kompjuterima, koliko igricama koje možeš igrati na njemu. Jedna od onih kojih se sjećam kao danas je Prince of Persia. Radi se o staroj pikseliziranoj igri u kojem upravljaš princom u bijeloj odori. Tvoj je zadatak proći seriju labirinata, prepreka, boriti se s neprijateljima kako bi izbavio princezu od moćnog Khana. Totalni retro chic, uz, nažalost očekivano za to vrijeme (igra je inače izašla 1989.), dozu ne tako suptilnog seksizma.

Kako je to bio MS DOS, a ne Windows ili neki drugi moderni operacijski sustav, korisničko sučelje nije bilo baš tako intuitivno za korištenje. Da bi došao i do jednog programa pa tako i igrice morao si znati ukucati naredbu. Sjećam se da sam starijeg brata, koji je tad taman bio maturant, prilično dugo pilao da mi napiše tu naredbu kako bi mogao upaliti Prince of Persia i ‘umrijeti’ stoput na prvom levelu. I tako sam ja, svaki put kad bi mi starci dali da sjednem za komp, nabadao tih nekoliko naredbi i onda sate uzaludno trošio igrajući igru koju jednostavno nisam bio u stanju prijeći. A nisam zapravo ni kužio poantu jer, koliko četverogodišnjaci uopće kuže ikakvu poantu ičega.

Sad je možete igrati na pametnom satu

Zašto uopće sada, iz vedra neba, pričam o ovome? Pa zato što tu igricu iz mojeg djetinjstva sada možete igrati, ni više ni manje, nego na pametnom satu. Kako piše rep.hr, zahvaljujući Javascriptu, na stranici princejs.com. I ne samo što se može igrati kroz internetski preglednik na bilo koje kompjuteru ili laptopu, već bilo tko tko dobije link na mobitelu ili pametnom satu, otvori taj link može pokrenuti igricu.

Recimo, napominje rep.hr, neki noviji Apple Watch ili Samsung Galaxy sat tu igru može bez problema pokrenuti. Doduše samo pokrenuti jer, budući da pametni satovi baš nemaju prilagođene tipke koje su postojale i još uvijek postoje na kompjuterskim tipkovnicama, igra se igra dodirima po ekranu, što je čini nevjerojatno teškom za igranje. No, neki su korisnici i dalje oduševljeni, uključujući i mene, prvenstveno time što je tehnologija toliko napredovala da se danas cijela igra može staviti u jedan QR kod i da ti za nju ne treba ništa više od pametnog sata.

Kako prenosi rep.hr, programer koji je zaslužan za stavljanje igre u navedeni format koji podržavaju i pametni satovi je Oliver Klemenz, a prema informacijama koje objavljuju strani mediji na tome je radio cijelu prošlu godinu. Kako podcrtava spomenuti portal, informacije o toj igri, ali i neke druge legendarne naslove poput Lemmings i Dune 2 možete pronaći na Klemenzovom Githubu koje se, doduše uz nešto više truda, također mogu p

Programer zaslužan za postavljanje igre u format koji se može koristiti i na pametnim satovima je Oliver Klemenz koji je prema informacijama na portalu 8bitnews.io na tome radio cijele prošle godine. Više informacija o igri dostupno je i na Klemenzovom Githubu, na kojem se mogu naći i legendarne igre Lemmings i Dune 2 koje se također, uz malo više truda, mogu igrati na mobitelima i pametnim satovima koji to podržavaju. Unutar Githuba može se pronaći i upute kojim se točno tipkama ili pokretima upravlja igrom na računalima i uređajima s ekranom osjetljivim na dodir.