Pretraga

Za putovati vam ne treba novac, nego tri loptice

A- A+

Crveno na semaforu i tri narančaste loptice sve je što Novaku Stojanoviću iz Valjeva, Srbija, treba da bi putovao. Mi smo ovog uličnog žonglera sreli u Zagrebu, gdje je završio sasvim slučajno nakon festivala u Lici, na kojem je također bio neplanirano.

Foto: Dražen Matiček/srednja.hr

Naime, finalna destinacija mu je Nizozemska, a na taj put dug mjesec i pol dana odvažio se s 20 eura u džepu. Ovo je njegova priča.

Izdvojeni članak

Istraživanje pokazalo da mladi Hrvati većinom ne vole putovati sami

Na put od mjesec i pol s 20 eura

Najčešći izgovor koji čujemo od ljudi koji žele nešto učiniti, a onda isto ne učine je ‘nemam, ili nisam imao/la, novca’. Međutim, to nije dovoljno dobar razlog. Dokaz tome je i naš sugovornik, 22-godišnji Novak Stojanović iz Valjeva u Srbiji. On je krenuo na putovanje do Nizozemske od mjesec i pol dana, a Beograd je napustio s 20 eura u džepu.

– Ne treba ti velik novac za putovati, kaže nam Novak.

Međutim, za 20 eura se ne može reći niti da je to ‘mali novac’, prije je to ‘ništa’. Pa kako onda Novaku uspijeva krenuti na tako dug put s, ugrubo, 150 kuna ako uzmemo u obzir činjenicu da se od zraka ne živi? Naime, on svoja putovanja financira žonglirajući lopticama po semaforima ‘bijelog svijeta’.

– Zaradim od 5 do 205 eura dnevno, kako kad i kako gdje. Ali sigurno je da se tako može zaraditi i više nego dovoljno za putovanja, otkriva nam Novak.
I istinu zbori.

Prije našeg razgovora, priča Novak, proveo je nekoliko sati na jednom zagrebačkom raskrižju i skupio preko 450 kuna što je, možemo to tako nazvati, ‘direktorska dnevnica’.

Izdvojeni članak

Provjerite u koje sve zemlje možete putovati samo s osobnom iskaznicom

‘Probao sam žonglirati i vidio da od toga nema ništa’

Inače, Novak je počeo putovati prije tri godine, nakon srednje škole. Završio je ugostiteljski smjer, nakon čega je radio ili u struci ili kao animator. Međutim, to nije bilo dugog vijeka.

– Shvatio sam da nisam za taj posao, da sam previše umjetnički nastrojen. Onda mi se javila želja da radim nešto na ulici, kaže nam Novak.

U početku je to bilo sviranje gitare i držanje predavanja o jogi te vježbama disanja. A kako to obično i biva, svaki početak je težak.

– U to vrijeme sam probao i žonglirati pa sam vidio da od toga nema ništa, kroz smijeh se prisjeća Novak te otkriva da je tada ostavio loptice ‘na stranu’.

Nije ih pipnuo godinu dana kada ponovno odlazi na putovanje, ovaj puta u Atenu.

– Jedan dan u Ateni uzmem ja te loptice i počnem vježbati. Nakon 45 minuta sam ‘provalio’ osnovnu kaskadu s tri loptice. Onda mi je prijatelj pokazao još jedan trik. I njega sam ubrzo ‘provalio’ te se momentalno zaljubio u ovu vještinu i shvatio koliko je ona zdrava za tijelo i um, priča Novak.

Krenuo u Francusku, ostao u Hrvatskoj dva i pol mjeseca

Ovo se zbilo prije otprilike dvije godine, a Novaku je još pet mjeseci trebalo da usavrši vještinu dovoljno dobro da može ‘na cestu’. Tri narančaste loptice od tada su njegove stalne suputnice s kojima je, kako nam otkriva, proputovao pola Turske, čitav Balkan, a trenutno je, spomenuli smo, u Nizozemskoj. A dokaz da je život uličnog performera izrazito zanimljiv, pun preokreta i neplaniranih situacija je i sam ovaj naš razgovor s Novakom.

– Krenuo sam ja direkt u Nizozemsku, ali su me ‘zle sile’ odvukle na festival u Liku. I prije dvije godine sam krenuo u berbu grožđa u Francusku, a na kraju ostao u Hrvatskoj dva i pol mjeseca. Svirao sam u Puli s jednim prijateljem Samom iz UK-a. Skupljali smo i boce, a spavali smo u nekom parku blizu mjesta gdje se održava Monteparadiso festival (vojarna Karlo Rojc, op.a.). I čuo sam sad od jednog drugog prijatelja sad na festivalu da je vidio Sama na istom tom mjestu da spava. Kaže da ga je toliko zavolio da je to postalo dio njegovog raja, s nostalgijom u glasu prepričava nam Novak tek jednu od svojih dogodovština.

Foto: Dražen Matiček/srednja.hr

Izdvojeni članak

Zbog ljubavi prema putovanjima, ljubavni je par ‘otputovao’ u poslovne vode

Skvotovi, couchsurfing, dumpster diving…

A osim što spava po parkovima, otkriva nam da često koristi i Couchsurfing ili skvotove. Ako ne uspije zaraditi za hranu, kaže, uvijek su tu razne udruge i inicijative koje hrane potrebite, od onih vjerskih pa do anarhističkih. Između ostalog, i dumpster diving je opcija.

Narodna uzrečica kaže da gdje ima volje, ima i načina. Tako da, ako želite nešto učiniti, jednostavno to i učinite. Kao i Novak. Što se njega tiče, iduće destinacije koje planira posjetiti su Skandinavija i Rusija.
A ako ste slučajno čitajući ovaj tekst pomislili da se radi o običnom besposličaru ili liku koji izbjegava odgovornost i ne brine se za svoju budućnost, prevarili ste se i evo demantija.

Kako nam otkriva, zbog visine školarina na našim prostorima, u planu mu je upisati studij vezan za inženjering zvuka u Finskoj jer tamo je faks svima besplatan. Ipak, kako troškovi života nisu pokriveni, tri narančaste loptice i dalje će biti uz njega.