Pretraga

Zagrebačka škola pravi malu kulinarsku revoluciju: Imaju i jasan plan kako to učiniti

A- A+

Osnovna škola Augusta Šenoe u Zagrebu početkom je godine internim snagama u školsku kuhinju uvela zdraviji jelovnik. Uredili su prostor kuhinje kako bi hranu koju učenicima poslužuju mogli postepeno prilagoditi Nacionalnim smjernicama za prehranu učenika u osnovnim školama. Ipak, opremljenost plastičnim priborom za jelo ne dopušta im unaprjeđenje standarda posluživanja. Zato je Vijeće roditelja te škole pokrenulo crowdfunding kampanju kojom žele prikupiti 25 tisuća kuna potrebnih za nabavljanje kuhinjskog pribora.

U brojnim hrvatskim školama učenici i dalje uglavnom jedu nezdravu hranu niske nutritivne vrijednosti. No, Osnovna škola Augusta Šenoe na zagrebačkoj Trešnjevci početkom je godine nezdrave jelovnike postupno počela zamijenjivati zdravima.

U posljednje dvije godine su internim snagama uredili školsku kuhinju koja im je omogućila pripremanje zdravije hrane, a sad su se našli pred preprekom. Naime, zbog manjka opremljenosti priborom za jelo, šalica i vrčeva te profesionalne perilice posuđa, djelatnici kuhinje su primorani obroke posluživati u jednokratnom plastičnom posuđu.

Kako bi se unaprijedio i standard posluživanja te podignula ekološka svijest, Vijeće roditelja OŠ Augusta Šenoe pokrenulo je crowdfunding kampanju. Njom žele prikupiti 25.000,00 kn koliko košta nabavka potrebnog pribora i perilice posuđa.

Izdvojeni članak

Novosti u školskoj prehrani od jeseni: Učenici će jesti raznovrsnije voće i povrće, a uvodi se i mlijeko bez laktoze

Potrebni pribor uključuje najmanje 350 inox šalica, 550 malih žlica, 10 inox vrčeva te profesionalna perilica za tanjure i čaše sa zalihom sredstava za pranje i omekšavanje vode.

Stoga na crowdfunding platformi pozivaju sve zainteresirane da putem donacija potpomognu u postizanju cilja. Kako navode, iako iznos donacije nije određen, smatraju da bi ih iznos od 25 kuna jednokratno po obitelji približio spomenutom cilju.

Iznos koji će im nedostajati pokušat će se nadopuniti sredstvima škole i drugim internim akcijama.

Ovoj se zajedničkoj akciji možete pridružiti svojom donacijom, a o stanju će se akcije redovito izvještavati.