Pretraga

Zbog ove ste nas riječi isprozivali da smo ‘pravi Purgeri’: A kako se to kaže u vašem kraju?

A- A+

Ponukani razgovorima koje smo vodili u redakciji o neprimjerenom seksualnom uznemiravanju, kojemu smo kao učenici svjedočili u školama, pitali smo se događaju li se takve stvari još uvijek. Stoga smo u Instagram anketi, odlučili zatražiti pomoć od vas te vas priupitati ‘ima li šlatanja danas u školama?’.

Screenshot: YouTube

No, osim rezultata ankete, koje ćemo malo kasnije predočiti, doznali smo da je ‘šlatanje’ dobrom dijelu Hrvatske nepoznata riječ.

Izdvojeni članak

Seksualno zlostavljanje u klubovima mladim ženama je postalno normalno

Valjda navikli na nju u Zagrebu, kolege iz ostalih dijelova države, gdje se taj termin ne koristi ili je nepoznat, nisu reagirale.

Šlatanje je kolokvijalizam koji može imati negativan ili pozitivan predznak, mada je učestaliji ovaj negativni, budući da za onaj pozitivni postoje i priličniji izrazi. Ako govorimo o šlatanju u pozitivnom smislu, to otprilike znači razmjenu dodira između partnera, radi obostranog seksualnog uzbuđivanja. Kada pak govorimo o šlatanju u negativnom smislu, radi se o potajnom ili otvorenom dodirivanju (ili grubljem zahvatu) osobe, koja ni na koji način nije pristala biti objektom takvih akcija.

Sada kada smo definirali šlatanje, a već smo spomenuli da ste nas napali zbog isticanja (nepoznatog) purgerskog termina, u komentarima nam napišite koji se izraz za takvu aktivnost, koristi u vašem kraju i svakako navedite odakle dolazite.

Na kraju još navedimo rezultate spomenute ankete, koja je i potaknula nastanak ovog teksta. Pozitvno je da vas je većina (52%) odgovorila da šlatanja nema u školi. Takav postotak možda proizlazi iz okolnosti da je takvo ponašanje karakterističnije za više razrede osnovne škole, nego li za srednje, što su nam neki od vas i prokomentirali.

Ipak, 48% sudionika ankete, od 1.885 glasova, odgovorilo je da šlatanja ima u školama i danas.

Screenshot: Instagram