Pretraga

Želite da vam Instagram izgleda bolje? Evo kako do savršene fotke bez skupe opreme

A- A+

Možda se život ne vrti oko fotografija, no skoro svatko u svojem džepu ima mobitel s pristojnom kamerom te može u bilo kojem trenutku napraviti savršenu fotografiju. Problem između amaterskog i profesionalnog fotografa nije uređaj, već smisao za fotografiju. Zato danas donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da vaša amaterska fotografija bude bliže profesionalnoj.

foto: Unsplash

Živimo u vremenu kada su fotografije bitnije nego ikada. Ne samo zbog društvenih mreža (mada dobrim dijelom da…), nego zato što su dobri fotoaparati pristupačniji no ikada. Većina mobitela ima kamere koje su barem milijun puta bolje od onoga što su nekada bili zasebni digitalni fotoaparati, a analogni su zasebna priča.

Izdvojeni članak

Kako do savršenog Instagram feeda: Tri savjeta zlata vrijedna

Fotografija je definitivno bitna svakom od nas, no ne zbog lajkova ili objave istih, već zbog trenutaka koje doslovno možemo zamrznuti. Sigurno, sjećanja i uspomene su isto tu, no to je sve prolazno. Fotografija ipak ostaje zauvijek. Ili barem dok ju ne izbrišete…

Sve više i više društvenih mreža se okreće slikama i videima, a taj trend je započeo upravo Instagram. Za razliku od ostalih društvenih mreža, Instagram dopušta objave samo u obliku fotografija ili videa. Nakon Instagrama se rodio niz sličnih, no različitih društvenih mreža, od kojih su Snapchat i TikTok trenutno najaktualniji.

S tolikim naglaskom na fotografiju, nije iznenađujuće što smo vremenom postali sve bolji i bolji u tome. Profesionalna i amaterska fotografija se ne mogu uspoređivati, no isto tako ne možemo usporediti fotografije prosječnog Instagram korisnika danas s fotografijama starim 10 godina.

Fotografija nas može vratiti u neko drugo vrijeme i odvesti na neko drugo vrijeme, pa čak i da je mutna, izrezana ili loše kvalitete. No ipak, znati napraviti dobru fotografiju ne znači nužno da ona ne smije biti mutna, izrezana ili loše kvalitete. Dapače, dobra fotografija je ona koji neku emociju, i onima koji ne znaju koja je priča iza same slike. A to može svatko postići. Kako? To donosimo u nastavku teksta.

Kompozicija

Najbitnija stvar svake fotografije jest kompozicija. Bilo da slikate s lošom kamerom ili profesionalni fotoaparatom, ako vam kompozicija ne valja, fotografija će biti loša. Samo u boljoj ili goroj rezoluciji…

Danas je lako imati dobru kompoziciju fotografije zato što skoro svaki mobitel nudi opciju rešetke prilikom slikanja. Jednom kada si uključite tu opciju (sada!), bit će vam puno lakše. Naravno, u prvom planu je uvijek ono što je u centralnom kvadratu, pa je početnički savjet da se potrudite ono bitno staviti upravo u taj kvadrat.

Osim toga, možete pripaziti i na to da vam se crte u prostoru poklapaju s rešetkama na kameri. Tako ćete izbjeći problem kasnije u obradi, kada je potrebno izravnati fotografiju. Prvenstveno zbog perspektive, morate odabrati po čemu ćete se ravnati, a to je najlakše u trenutku, kada točno znate što želite uloviti s fotografijom.

Profesionalan način snimanja

Sve kamere dolaze s automatskim načinom snimanja, i dok je ta opcija sasvim solidna za trenutke kada nemate vremena namještati postavke, nemojte misliti da je to jedini način. Profesionalan način vam doslovno može promijeniti način pogleda na svijet, jednom kad ga otkrijete. I ne brinite, čak i da ne znate ništa o fotografiji, snaći ćete se.

Prije svega, kratko tumačenje. Otvor blende određuje koja će količina svjetlosti ući u fotoaparat, a brzina zatvarača određuje koliko će dugo ulaziti u fotoaparat. Ekspozicija predstavlja odnos ove dvije vrijednosti. Osjetljivost filma (ISO vrijednost) govori koliko će senzor biti osjetljiv na svjetlost koja uđe u fotoaparat i padne na njega.

Ukratko, kada snimate nešto u pokretu, morate imati najveću moguću brzinu zatvarača – fotografija će biti manje mutna. U tamnim uvjetima blendu otvarate kako bi što više svjetlosti ušlo, a kad imate višak svjetlosti, onda ju zatvarate. Isto tako, u tamnim uvjetima povećavate ISO vrijednost, kako bi senzor što bolje prepoznao tu svjetlost koja ulazi u fotoaparat, a u svijetlim uvjetima ju možete smanjiti. U dobrim uvjetima, ne treba vam ISO vrijednost veća od 100.

Obrada fotografije

Ako imate lošu fotografiju, nikakva obrada ju neće spasiti, no ako imate dobru fotografiju, obrada može napraviti veliku razliku. Postoje razne aplikacije i programi pomoću kojih možete urediti svoje fotografije, no i s Instagram uređivačem već možete postići dobre rezultate.

Smanjenje kontrasta vodi k tome da su boje na fotografiji manje izražene, dok povećanjem postižete suprotno. Povećanjem topline dobit ćete više žute i smeđe tonove, dok ćete smanjenjem krenuti prema plavima. Povećanjem zasićenosti ćete imati sve jače i jače boje, dok ćete smanjenjem lagano krenuti prema crno-bijeloj fotografiji.

Postoji milijun već unaprijed pripremljenih efekata, no čak i kada primijeniti neki filter, možete se igrati s ovim dodatnim stvarčicama, tako će svaka fotografija doći do izražaja. Nekad možda neće ni biti potrebe za filterom – oni najviše utječu na same boje, dok s ovim ostalim značajkama možete utjecati na dublje stvari.