Pretraga

Znate li koje su hrvatske autohtone pasmine? Sada ih možete upoznati na Veterinarskom fakultetu

A- A+

Studenti Veterinarskog fakulteta pozivaju na upoznavanje Hrvatske kroz njezine autohtone vrste. Projekt ‘Farmica – upoznajmo Hrvatsku kroz životinje’ održat će se na Veterinarskom fakultetu u subotu, 22. listopada od 10 do 17 sati.

pas dalmatinac dalmatiner

Foto: Catherine Heath, Unsplash

Izložba ‘Farmica – upoznajmo Hrvatsku kroz životinje’ održat će se na Veterinarskom fakultetu u subotu, 22. listopada od 10 do 17 sati. Na  izložbi će posjetitelji moći vidjeti preko 20 pasmina hrvatskog porijekla, a osim životinja priprema se i prezentacija OPGova koji se, uz uzgoj autohtonih pasmina, bave i izradom proizvoda životinjskog podrijetla po principu ‘od stola do stola’.

Autohtone pasmine domaćih životinja

Izložbu domaćih pasmina organizira Udruga studenata VEF-a ‘Equus’, a cilj joj je na zabavan i inovativan način općoj javnosti predstaviti i približiti autohtone hrvatske pasmine domaćih životinja. Te su pasmine nekad igrale značajnu ulogu u društvenom, kulturnom i gospodarskom razvoju Hrvatske.

– Za autohtone hrvatske pasmine možemo također reći da su dio nematerijalne kulturno-povijesne baštine Republike Hrvatske s obzirom na njihovu važnost u ne tako dalekoj prošlosti, stoga želimo podići svijest o trenutnom stanju i istaknuti potrebu za njegovanjem i održavanjem ovog aspekta hrvatske povijesti. S obzirom na industrijalizaciju i odmak od ruralnog načina života, ovo je idealna prilika da se iz prve ruke upoznate s korijenima hrvatskog gospodarstva i načina života, poručili su studenti.

Izdvojeni članak
veterina model psa

Studenti Veterinarskog fakulteta mogu uvježbavati kliničke vještine u novootvorenom laboratoriju

Više od 20 domaćih pasmina

Na izložbi će posjetitelji moći vidjeti više od 20 domaćih pasmina, ali i prezentacije OPG-ova koji  se, uz uzgoj autohtonih pasmina, bave i izradom proizvoda životinjskog porijekla po principu ‘od polja do stola’. U pripremi je i agility demostracija radnih pasmina pasa, tematski nastup Kulturno-umjetničkog društva Sveta Ana i scenska točka lipicanske barokne raskoši – jedinstveni nastup barokne tematike s lipicanskim konjima kao glavnim akterima.

U pripremi su radionice testiranja kvalitete animalnih proizvoda, radionica mužnje, kvizovi znanja i drugi zabavni sadržaji. Izložba je edukativnog karaktera, a ulaz na izložbu je besplatan.