Pretraga

Znate li što stavljate na kožu? Ova aplikacija jednim skenom otkriva sve štetne sastojke

A- A+

Zdravlje je najbitnija stvar na svijetu. O psihičkom i fizičkom zdravlju je moguće brinuti se na nekoliko načina, počevši od dovoljnog unosa vode na dnevnoj razini i sedam do osam sati sna svake noći, pa do redovite tjelovježbe i uravnotežene prehrane. No, bitno je i ne zaboraviti da sve što ulazi u naše tijelo može uzrokovati probleme, pa tako i razni kozmetički proizvodi.

foto: Pexels; cottonbro

Bilo da ste muško ili žensko, da vas je briga za vaš izgled ili ne, nemoguće je zamisliti život bez ikakvih kozmetičkih proizvoda. Gel za tuširanje, dezodorant, krema i pasta za zube su samo neki od proizvoda bez kojih je praktički nemoguće održavati osnovnu higijenu. Na svu sreću, danas je riječ o pristupačnim proizvodima kojima većina ima slobodan pristup. No, kad ste se posljednji put zapitali što stavljate na svoje tijelo, na svoju kožu?

Vrlo često zaboravimo na činjenicu da je koža naš najveći organ i da nije samo riječ o nekoj zaštitnoj membrani koja sve skupa drži na mjestu, već o organu koji također treba njegovati. Između ostalog, mislite li zaista da stvari koje stavljate na kožu ne dođu do vašeg organizma? Itekako utječu na vaše sveukupno zdravlje.

Posljednjih godina je glavni trend, općenito, voditi zdrav život. Iako je sama ideja iza trenda vrlo pozitivna, često se tumači na loš način: tako da sve što radite za ‘zdrav’ život, radite s ciljem dobrog izgleda. Takvim razmišljanjem sasvim sigurno nećete doći do zdravlja, pogotovo ne onog psihičkog.

Izdvojeni članak

Riješite se loših navika: Ovo su znakovi da ne pazite na vlastito zdravlje

Počevši od nepravilnosti na koži (koje su često jedini poticaj na razmišljanje o proizvodima koji se koristi), odmah je jasno o čemu je riječ. Nisu problem prištići i bubuljice koji iskaču, već zašto dolazi do njih? Što se događa u vašem tijelu da se ono mora čistiti na taj način? To su pitanja koja biste si morali postavljati. Rješenje se ne krije u tome ‘kako se riješiti bubuljica?’, već u tome ‘što stvara bubuljice?’.

Najgore su promjene do kojih dolazi u organizmu, no koje nisu vidljive golom oku. Te su najgore zato što ne potiču brigu ili paniku, već se osoba nastavlja ponašati pogrešno i samim time pogoršavati svoje stanje.

I dok je nemoguće živjeti u svijetu u kojem se koriste apsolutno i samo prirodni sastojci, moguće je kontrolirati situaciju. Na svakom proizvodu mora biti navedena lista sastojaka pa je dovoljno da samo koju minutu provedete čitajući deklaraciju i bit će vam jasno je li riječ o štetnom proizvodu, ili onom koji bi vam mogao pomoći.

Ako se ne snalazite dovoljno dobro u ovom pristupu, bit će vam lakše kad vam predstavimo aplikaciju INCI Beauty. Ova aplikacija, koju možete besplatno preuzeti na Google Playu, App Storeu i AppGalleryju, vam nakon skeniranja barkoda proizvoda izbacuje popis sastojaka te označava koji su štetni, koji ne.

Konkretno, aplikacija ima četiri kategorije u koje svrstava sastojke: Good, Satisfactory, Not so good, Controversial/At risk. Aplikacija vam pokazuje ocjenu za kompletan proizvod, ali i pokazuje koji su sastojci štetni, koji ne. One koje smatra upitnima ili kritičnima će čak objasniti zašto spadaju u tu kategoriju.

Nakon što instalirate aplikaciju, probajte testirati proizvode koje imate kod kuće, pogotovo one koji su navodno napravljeni od ‘prirodnih sastojaka’ te su ‘dobri’ za vas. Vjerojatno ćete naići na barem jedan proizvod koji ima sastojke koje aplikacija svrstava u kritične, i to s dobrim razlogom.

Nećete preko noći postati nova osoba, ali ako se odlučite koristite dobre proizvode, sasvim sigurno ćete s vremenom početi primjećivati razliku. Počevši od toga da će vam koža biti u boljem stanju, kosa sjajnija, a nokti čvršći. Mali koraci za čovječanstvo, veliki za nekoga tko s time muči muku godinama.