Pretraga

Veliki osječki fakultet postavio dispenzere s besplatnim ulošcima za studentice

A- A+

Studentski zbor Ekonomskog fakulteta u Osijeku službeno je započeo s projektom smanjivanja menstrualnog siromaštva na fakultetu. Cilj projekta je osvijestiti mlade o problemu menstrualnog siromaštva u zajednici.

Dispenzer u jednom od ženskih toaleta na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Foto: EFOS

Na prvi dan ljetnog semestra, Studentski zbor Ekonomskog fakulteta u Osijeku započeo je s projektom smanjivanja menstrualnog siromaštva na fakultetu. Cilj projekta ostvarit će se kroz tri aktivnosti – opskrbljivanje ženskih toaleta higijenskim ulošcima, istraživanje na razini fakulteta i moduli edukacija za sve zainteresirane.

Kako navodi Studentski zbor EFOS-a, inspiracija za ovaj projekt bilo im je istraživanje riječke udruge PaRiter, nakon kojeg su u neke osnovne škole uvedeni besplatni higijenski ulošci. EFOS se, naime, priključio inicijativi te je financijski i logistički pomogao u ostvarivanju ove akcije.

Izdvojeni članak
ulošci

U školama još jednog grada postavljeni dispenzeri s besplatnim ulošcima, bit će dostupni svim učenicama

Osim toga, kažu i da su izrazito ponosni jer su prvi koji su pokrenuli ovu praksu na Sveučilištu J. J. Strossmayera u Osijeku, a EFOS je vjerojatno i prva institucija u Osječko-baranjskoj županiji koja korIsnicima omogućuje besplatne menstrualne potrepštine.

Uz opskrbu, paralelno će se provesti istraživanje na razini fakulteta da bi se dobio konkretan uvid u situaciju te se prilagodio projekt za sljedeću akademsku godinu. Zahvaljujući tim stavkama i edukacijama na temu menstrualnog siromaštva, Studentski zbor EFOS-a smatra da će se poslati snažna poruka o potrebama kolegica s fakulteta.

-Tijekom pripreme projekta prikupili smo znanja i iskustva koja smo spremni podijeliti drugim zborovima i sastavnicama Sveučilišta. Nadamo se kako će se ova praksa kvalitetno proširiti na cijelo Sveučilište i da će to biti korak prema boljoj kvaliteti studiranja za više tisuća studentica, zaključuje Studentski zbor EFOS-a.