Pretraga

Zvjezdarnica u Zagrebu oštećena je u potresu, no građani ipak mogu promatrati noćno nebo

A- A+

Posjeti Zvjezdarnici koja se nalazi na Gornjem gradu, u normalna su vremena bila jedna od onih aktivnosti koje svakako treba probati u Zagrebu. Dolaskom pandemije, posjeti građana morali su biti regulirani, a nakon potresa koji je 2020. godine pogodio glavni grad, nastalo je oštećenje na postolju glavnog teleskopa kojim su se promatranja vršila.

popov toranj zvjezdarnica
Popov toranj, Zvjezdarnica u Zagrebu | Foto: Google Maps

Opažanja noćnog neba jedna su od zanimljivijih aktivnosti, a posjetitelji su imali priliku uživati u pogledima udaljenih galaksija, maglica i zvijezda u Zvjezdarnici Zagreb, koja se nalazi u Opatičkoj ulici, na Gornjem gradu. Posjeti su za pojedinačne osobe ili obitelji bile besplatne, no dolazak pandemije i uvođenje epidemioloških mjera uveli su neizbježna ograničenja. Dodatni udarac zadao je i potres, koji je zagrebačko područje pogodio u ožujku 2020. godine, pri čemu je oštećeno postolje glavnog teleskopa kojim se vrše opažanja.

Stoga smo se obratili Zvjezdarnici s upitom o napretku radova sanacije. Otkrili su nam da je zahtjev za što hitnijim popravkom već upućen na adresu Grada, no i kako napretka od tada na tom planu nema. Ipak, otkrivaju kako se nadaju brzom popravku koji će osposobiti glavni teleskop i ponovno približiti noćno nebo posjetiteljima.

Izdvojeni članak
north america nebula

Ovo nije fotošop: Naša najuspješnija zvjezdarnica nudi besplatne wallpapere svemira za mobitele i laptope

Kažu i kako se u međuvremenu radi sa prenosivim teleskopima, pa su aktivnosti u Zvjezdarnici ipak moguće, iako u bitno smanjenom obimu.

– Tako će Zvjezdarnica od 13. travnja, i nadalje srijedom i četvrtkom od 20 do 22 sata, biti otvorena za javnost za promatranje noćnog neba, najavili su.

Na web stranici stoji kako se opažanja ne vrše u slučaju nepogodnih vremenskih prilika. Inače, Zvjezdarnica u Zagrebu otvorena je davne 1903. godine, a u 80-im godinama prošlog stoljeća cijeli se kompleks u Opatičkoj ulici kod Popovog tornja temeljito uređuje. Danas ona kulturološki doprinosi životu grada održavanjem predavanja i populariziranjem znanosti kroz mnogobrojne aktivnosti.