Pretraga

Bizarnost bez premca: Iako ni sedmi put nije izašla na popravni gimnazijalka nije pala razred

A- A+

Bizarna priča iz zagrebačke Gornjogradske gimnazije. Jedna učenica prošloga je tjedna po sedmi puta trebala izaći na popravni ispit iz povijesti, koju je lani pala. Nije izašla, jer je ispit ‘odgođen’, ali čim ga položi moći će upisati novi razred, iako čitavo prvo polugodište nije odslušala. U sličnoj situaciji u kojoj još uvijek nije položio popravni od lani je i jedan učenik Treće ekonomske škole iz Zagreba.

Screenshot: Google Maps

Kako piše 24sata.hr, iako je i drugo polugodište već odavno počelo, dvoje zagrebačkih učenika još nije položilo popravne ispite od prošle godine. Jedna od njih je i učenica Gornjogradske gimnazije, koja je prošlog tjedna trebala sedmi put izaći na popravni ispit iz povijesti, no ispit je – ‘odgođen’.

Čim polože popravni mogu upisati viši razred, iako trenutno ne idu na nastavu

Izdvojeni članak

Brutalno zaprijetio nastavnici jer mu je kći pala popravni: ‘Takvih kao ti ima zakopanih na groblju’

– Otac je došao i rekao kako je njegova kći sve naučila, ali joj on ne dopušta da odgovara dok god sam ja u komisiji, ispričao je za 24sata.hr njezin profesor Josip Tičić.

Ono što je još bizarnije, čim zagrebačka gimnazijalka položi popravni od prošle godine, može upisati idući razred, iako trenutno uopće ne ide na nastavu.

– Ne postoje zakonske zapreke da učenik u veljači upiše viši razred. Smatra se da je učenik stekao uvjete za pohađanje sljedećeg razreda pozitivnim uspjehom prethodnog razred, tumačenje je Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Iako iz Ministarstva nisu željeli komentirati slučaj jer je u Gornjogradskoj u tijeku inspekcijski nadzor, naglasili su da ako učenik zbog bolesti ili drugog opravdanog razloga ne pristupi popravnom ispitu u propisanim rokovima škola mu je dužna omogućiti polaganje ispita nakon prestanka razloga zbog kojeg nije pristupio ispitu.

Iz Ministarstva ne daju ni objašnjenje kako učenici mogu upisati viši razred ako nisu odslušali čitavo prvo polugodište. Kažu tek kako učenici to gradivo nadoknađuju, a uz to i škola može organizirati dopunsku nastavu.

Popravni poništen jer nije bilo prostora za upisati datum

Izdvojeni članak

Srednjoškolci na popravni najčešće idu iz povijesti

24sata.hr podsjeća i na sličan nedavni slučaj iz Treće ekonomske škole u Zagrebu, zbog kojeg je prosvjetna inspekcija nekoliko puta dolazila u školu i poništavala ispite. Na kraju prošle godine imao je četiri zaključene jedinice, ali roditelji su se žalili na ocjene iz dva predmeta i nekoliko je puta izlazio na ispite pred povjerenstvom pa stekao uvjete da ide na popravni.

Na dopunskoj mu je nastavi zaključena jedinica, ali nju je prosvjetna inspekcija poništila jer na ispitima, između ostalog, nije pisao datum niti mu je profesorica ostavila prostor da napiše svoje ime i prezime.

Budući da nije prošao prethodni razred i nije stekao uvjete za sljedeći, doznaje 24sata.hr u dokumentima se vodi u kategoriji ‘bez odjeljenja’.