Pretraga

Mučni slučaj silovanja 15-godišnjakinje dobio epilog: Osuđena šestorica mladića, evo kakve su kazne

A- A+

Mučni slučaj u kojem je više mladića, od kojih su neki bili i maloljetni, u više navrata seksualno zlostavljalo 15-godišnju djevojčicu dobio je svoje epilog. Na Županijskom sudu u Zadru njih šestorica proglašeni su krivima i većini je određena zatvorska kazna.

uhićenje

Ilustracija; pixabay

Zadarski.hr piše kako su na Županijskom sudu u Zadru upravo izrečene presude šestorici mladića iz okolice Zadra za silovanje 15-godišnje djevojčice. Optuženi su da su djevojčicu od kolovoza 2018. do srpnja 2019. godine u više navrata seksualno zlostavljali. Trojca su za vrijeme počinjenja djela bila punoljetna, dvojica mlađi punoljetnici, a dvoje maloljetnici, od kojih je jedan još uvijek bio maloljetan kada je suđenje krenulo. Ukupno su uhićena sedmorica, ali jedan od optuženih u međuvremenu je tragično stradao u prometnoj nesreći.

Zadarski.hr piše da je prvookrivljeni dobio jedinstvenu kaznu od sedam godina zatvora, drugookrivljeni kaznu od dvije godine i šest mjeseci, trećeokrivljeni kaznu od tri godine, a četvrtookrivljeni godinu dana zatvora. Petooptuženom maloljetniku izrečeno je tri godine pridržaja maloljetničkog zatvora, a šestookrivljenom 100 sati humanitarnog rada uz obavezu psihosocijalnog tretmana i rada za opće dobro.

Izdvojeni članak

Kako policiji prijaviti zlostavljanje na društvenim mrežama? Evo kako smo mi to učinili u pet koraka

Portal navodi i da su mladići silovanja su ponekad snimali mobitelom, čime su ucjenjivali kako bi od nje iznudili nove seksualne odnose. Prijetili su joj i da će filmove poslati njenim roditeljima i prijateljima ako ne pristane na odnose.

Prema informacijama objavljenim 2019. godine, za teška kaznena djela protiv spolne slobode, za spolni odnos bez pristanka, bludne radnje, prijetnje, tjelesne ozlijede i iskorištavanje djece za pornografiju na štetu maloljetnice policija je prijavila dvojicu 19-godišnjaka, tri 18-godišnjaka te dvojicu 17-godišnjaka. Petorica mladića bila su iz istog mjesta, a dvojica živjela u susjedstvu. Policija je tada privela petoricu mlađih punoljetnika, bez dvojice osumnjičenih maloljetnika, a nakon što su u ispitani u Županijskom državnom odvjetništvu i kod suca istrage Županijskog suda u Zadru, mladići su bili pušteni da se brane sa slobode.


Djeca i mladi gotovo su svakodnevno izloženi različitim oblicima zlostavljanja i iskorištavanja, a više o seksualnom zlostavljanju i mehanizmima zaštite možeš doznati na web stranici policije ovdje.

Ako si žrtva zlostavljanja ili misliš da se ono događa nekome koga poznaješ, slučaj možeš prijaviti policiji putem aplikacije Red Button na ovoj poveznici.  Ukoliko hitno trebaš pomoć ili intervenciju policije, nemoj slati poruku putem ove aplikacije – umjesto toga odmah nazovi policiju na broj 192 ili obavijesti odraslu osobu u koju imaš povjerenje da nazove policiju ili s tobom dođe u najbližu policijsku postaju gdje možeš zatražiti pomoć policije.