Divjak pojasnila prednosti škole od 8 do 17: Kad dođu kući, učenici neće morati brinuti o zadaći

Hrvatska raspravlja o uvođenju cjelodnevne nastavu, a ministrica Blaženka Divjak danas je objasnila prednosti modela po kojem bi svi učenici u školi trebali biti od 8 do najranije 15 sati, dok bi, oni koji to žele, u školi mogli ostati i do 17 sati. Divjak ističe kako učenici ovako, po dolasku kući, ne bi trebali brinuti o zadaći, već bi se mogli posvetiti igri i druženju s roditeljima.

screenshot: Facebook/Blaženka Divjak

Danas ćemo obraditi jednu važnu temu, a to je cjelodnevna nastava, započela je, poput kakvog predavanja, svoj video na Facebooku prof. dr. sc. Blaženka Divjak.

‘Roditelji sad ne znaju gdje su im djeca dok oni rade’

Ministrica predstavila novi model nastave: Učenici bi u školi trebali biti od 8 do 17 sati

Ministrica je napomenula kako Hrvatska ima najmanji broj sati nastave godišnje. Razloge ministrica vidi u činjenici da nam nastavna godina traje samo radnih 35 tjedana, ali i da dnevno hrvatski učenici  najmanje sati provode u školi.

Zato se radi na uvođenju cjelodnevne nastave, koju ministrica naziva drugim poluvremenom kurikularne reforme.

– Naši učenici imaju relativno veliki broj zadaća, a uzimaju i veliki broj instrukcija što uzrokuje nejednakosti među učenicima jer si ne mogu svi priuštiti iste instrukcije. Također, roditelji dok rade ne znaju gdje su im djeca jer se ona rano vrate iz škole, pojasnila je Divjak.

Istaknula je da čak ni uvođenje devetog razreda osnovne škole ne bi riješilo manjak nastavnih sati, ali ni da roditelji u tom slučaju opet ne bi znali što djeca rade nakon škole, dok su oni na poslu.

Pojasnila je kako bi trebala izgledati cjelodnevna nastava.

– Svi učenici bi bili u školi od 8 do 15 sati. Za one koji žele doći ranije, škola bi se otvorila već u 7:30. Do 12:30 sati svi bi imali obavezan dio nastave. Potom bi slijedio ručak, zbog kojeg bi sve škole trebale imati sređenu kuhinju i blagovaonicu. Nakon toga slijedio bi blok za izborne predmete, ali i dodatnu i dopunsku nastavu. To bi, dakle, vrijedilo za sve, rekla je ministrica.

‘Nakon škole ste slobodni’

Koristi li Divjak funkciju ministrice u izbornoj kampanji? U Ministarstvu predstavljala ključnu točku svog programa

No, oni koji žele, u školi bi mogli ostati i nakon 15 sati.

– Učenici koji idu u glazbenu školu mogli bi, primjerice, otići u 15 sati i ne bi trebali ostati na ovom neobaveznom dijelu, kazala je.

Nabrojala je i niz prednosti koji bismo dobili takvim sustavom.

– Jedanput kada se učenici vrate iz škole, mogli bi kvalitetno provoditi vrijeme sa svojim roditeljima, a ne visiti nad domaćim zadaćama. Uz to, ne bi morali ići na instrukcije jer bi u školi mogli sve naučiti, pojasnila je Divjak.

Najavila je kako, da bismo sustigli europski prosjek, možemo očekivati i uvođenje obavezna bar dva razreda srednje škole jer se tada dobiva prva kvalifikacija.

Prvi učenici u eksperimentalnoj fazi cjelodnevne nastave trebali bi se naći već 2021., a ona bi za sve prvašiće trebala postati obavezna školske godine 2023./24.

POGLEDAJTE VIDEO:

O prijedlogu cjelodnevne nastave otvorena je i javna rasprava u kojoj možete sudjelovati ovdje.

POGLEDAJTE PREZENTACIJU:

PROUČITE DOKUMENT:

Ako vam se dokumenti ne učitavaju, osvježite stranice.

23 komentara

 1. Ali mi roditelji ne želimo cjelodnevnu nastavu , većina ,pogotovo zbog loše ishrane i zato šta neki od nas mogu omogućiti svojoj djeci puno bolji boravak u prirodi itd.a ne u zatvorenom prostoru ,hvala, lp…

 2. Moram priznati da nisam fascinirana ovom idejom. Prema tome se mogu zatvoriti glazbene škole i sve ostale izvanškolske aktivnosti. Ovo je jako dobar poticaj odseliti se iz ove države.

 3. Pa dobro jutro zaostala srednjovjekovna feudalna i jadna drzavo pa normalno da bi trebali provoditi vrijeme sa roditeljima u slobodnom duhu a ne da roditelji provode vrijeme u pomaganju oko zadaće….znate vi sta ja pricam samo nemate muda reći

 4. Ok. Nema zadaće, ali svejedno to sve što su radili toga dana treba i naučiti, zar ne?! Znači, dijete će mi doći kući oko 6. Dok se otušira i večera eto 20.00 sati. Kao odličan učenik i do sada je nad knjigom provodila 6 do 8 sati dnevno ovisno o tome koliko zahtjevne predmete imaju taj dan. Plus lektira. Znači lijegat će oko 2 ili 4 ujutro kad sve nauči. Vi niste normalni! Najbolje da im postavite i krevete u školi pa da ni ne dolaze kući. Mi roditelji ćemo ih posjećivati tijekom praznika…

 5. Dali nasa ministrica zna da jako puno skola nema prostor za tako nesto. Naravno da ne zna, ovo je toliko smijesno da postaje tragično. Spustite se na zemlju i pomozite djeci, roditeljima i uciteljima/profesorima.

 6. Bože pomozi nam!!! Čak su i turske sapunice kraće i zanimljivije od ovakvih dosjetki! A ovo sa školkim kuhinjama-isto ko i s balkonima učionica za učenike od 1.-4.razreda koji su se vratili u škole! I neće imati zadaće kad dođu kući i neće morati učiti jelda??? Bajka…i princ na bijelom konju dolazi po djete u školu…Bože, dokle ova može???? Gospođo draga, hoćete li Vi konačno pitati roditelje i djecu što oni žele??? Imate li Vi zaposleno dovoljno ljudi za provedbu ovakve nastave? Jeste li ikad vidjela kako su opremljene škole u državama u kojima se provodi ovakva nastava? Bože sačuvaj…

 7. A sto je s djecom ciji roditelji rade stalno u popodnevnoj smjeni? Ta djeca nece vidjeti roditelje od ponedjeljka do subote. 👏👏👏

 8. Ministrici treba uručiti momentalni otkaz. Ovakve glupe ideje koje prisiljuju učenike da sjede u klupama 9 sati su zadnje što nam treba.

 9. Mislim da mi nismo spremni za cjelodnevnu nastavu. Nemamo uvjete za tako nesto,a ni novaca da se to kvalitetno i dobro provede. To bi bilo samo mučenje naše djece.

 10. Kao učenica srednje škole ovo smatram pretjerivanjem. U školi sam već svaki dan od 8 do 14 i ne vraćam se kući jer sam u domu, a treba mi vremena da i do tamo dođem. U domu isto imam obaveze te kada sam gotova imam malo vremena za učenje plus lektire i projekti. Također mislim da je nakon ove online nastavne jasno da će profesori svejedno davati zadaću. Učenici idu na instrukcije zato što su neki profesori nesposobni obasniti gradivo na način na koji bi mi razumjeli. I sa cjelodnevnom nastavom većina nas bi do kasno ostali budni da pokušamo nešto naučiti, kao i do sad, i od nas se očekuje da dolazimo u 8 u školu potpuno skoncentrirani. Baš neka škola za život.

 11. Kao učenica srednje škole ovo smatram pretjerivanjem. U školi sam već svaki dan od 8 do 14 i ne vraćam se kući jer sam u domu, a treba mi vremena da i do tamo dođem. U domu isto imam obaveze i kada sam gotova imam malo vremena za učenje plus lektire i projekti. Također mislim da je nakon ove online nastave jasno da će profesori svejedno davati zadaću. Učenici idu na instrukcije zsto što su neki profesori nesposobni objasniti gradivo na način na koji bi mi razumjeli. Nakon svega toga će nas većina ostajati budni do kasno, kao i do sad, da nešto naučimo, a od nas se očekuje da dolazimo u školu u 8 potpuno skoncentrirani. Baš neka škola za život.

 12. Gospođo Divljak u drugim zemljama kao npr Engleska ili Norveška ima dosta država gdje djeca idu u školu po 4 i 5 sati u školu ali nemaju velike i male odmore imaju samo jedan.
  Jer naš mozak može maksimalno mislit 5 sati nakon toga smo za k*** * tako da ako ovo supi za zakon ja se selim iz ove retardirane države koju vode luđaci!

 13. Slažem se da je to predizborna kampanja, ne morate se bojati, neće toga biti dok još 25% mladih ne odseli iz RH, onda neće biti potrebe za dogradnjom škola.
  Bitno da je ministrica objavila upute o zaključivanju ocjena nakon što je u dosta škola nastava već završila :). Nikad nije kasno!

Odgovori