Pretraga

Nastavnički sindikati o pregovorima: ‘Treba biti povećana već rujanska plaća koja se isplaćuje listopadu’

A- A+

Proljetos, uoči potpisivanja novog Temeljnog kolektivnog uvogora (TKU), Vlada je sindikatima obećala nove pregovore oko povećanja osnovice plaće. Datum pregovora još nije poznat, ali sindikati su ovih dana poslali premijeru zahtjev da se s njima krene sredinom rujna. Čelnici sindiata u prosvjeti poručuju kako neće dozvoliti da se oni odulje kao i pregovori oko TKU, da rast osnovice mora barem zaustaviti daljnji pad realne vrijednosti plaća te da do povećanja mora doći čim prije, kako bi bila povećana već rujanska plaća.

Prosvjed za vrijeme štrajka 2019.|

Prosvjed za vrijeme štrajka 2019.|foto: srednja.hr

Početak nove obrazovne godine obilježit će novi pregovori Vlade i sindikata oko povećanja osnovice u javnim službama. Proljetos je, nakon višemjesečnih pregovora, potpisan novi Temeljni kolektivni ugovor, kojim se, među ostalim, uređuju i materijalna prava zaposlenika u školama. Glavni spor koji je odulji pregovore vodio se oko povećanja osnovice plaće za javne službe – sindikati su tražili uvećanje za 8% pa je nađen kompromis prema kojemu je osnovica porasla za 4%, s time da su za jesen zakazani novi pregovori oko istog pitanja.

Još se tijekom ljeta sa sindikalne strane mogla čuti poruka da ovo uvećanje od četiri posto zapravo ni nije uvećanje jer ga je ‘pojela’ brzorastuća inflacija, ali i da bi osnovica trebala rasti kako raste stopa inflacije.

‘Rast osnovice mora zaustaviti daljnji pad realne vrijednosti plaća’

Na nadolazećim pregovorima sudjeluju i tri osnovnoškolska i srednjoškolska sindikata – Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama (NSZSŠH), Sindikat Preporod te Sindikat hrvatskih učitelja (SHU).

– Sastavni dio pregovora za Temeljni kolektivni ugovor (TKU) između Vlade RH i 11 sindikata javnih službi bili su i pregovori o osnovici gdje su sindikati iznijeli zahtjev o rastu osnovice od 8% i to dinamikom u tri dijela. Pregovarači sa strane Vlade RH mjesecima su inzistirali da rasta uopće ne bude (prijedlog 0% rasta osnovice), a tek u zahuktavanju pregovora iznijeli su prijedlog od 2%, obrazlažući to rastom osnovice u godinama prije pregovora.  U konačnici je nađeno kompromisno rješenje od 4% rasta osnovice od 1. 4. 2022. s jasnim dogovorom o nastavku pregovora krajem rujna (a sve u ovisnosti s kretanjima BDP-a i inflacije). Upravo smo svi svjedoci da su se rastom inflacije po stopi od 12,3 % značajno promijenili i uvjeti za definiranje zahtjeva i realna vrijednost plaća. Rast osnovice mora na razini godine barem zaustaviti daljnji pad realne vrijednosti plaća, a o konkretne zahtjeve sindikati javnih službi će prezentirati u pregovorima. Ovisno o prijedlozima Vlade RH, sindikati će iskoristiti sve instrumente svoga djelovanja uključujući i one nepopularne ako bude trebalo, odgovaraju nam iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Izdvojeni članak

Uskoro novi pregovori Vlade i sindikata oko plaća, ministar: Spremni smo na podizanje osnovice

Sinsikati: Oduprijet ćemo se otezanju pregovora

Tijekom proteklog štrajka 2019. praksa većine sindikata bila je da članovi glasaju oko novih ponuda od strane Vlade. Iz NSZSŠH-a kažu da će i ovoga puta, a u  trenutku kada procjene da je Vlada iznijela svoj konačan prijedlog odluke, taj prijedlog i iznijeti svojim članovima. O njihovom će prihvaćanju ili odbijanju, poručuju, i ovisiti odabir daljnjih sindikalnih aktivnosti.

– Pregovori nikako ne mogu trajati kao pregovori za TKU. Ako se procjeni da je namjera pregovaračke strane Vlade RH odugovlačenje pregovora i kupovanje vremena, sindikati će se znati oduprijeti toj nakani, odgovaraju nam iz NSZSŠH-a.

U Sindikatu Preporod procjenjuju da će pregovori krenuti u naredna dva ili tri tjedna. Predsjednik tog prosvjetnog sindikata, Željko Stipić, smatra da je upravo na sindikatima da sve naprave kako se on ne bi otegnuli.

– Našim članovima nije više važno samo kolika će povišica biti ugovorena, nego oni od nas očekuju da do povećanja osnovice dođe što je moguće prije. Ministri Marić i Aladrović su proljetos vješto razvlačili  pregovore predlažući  beskorisne analize i otkazujući ugovorene sastanke. Vjerujem da smo mi u sindikatima nešto naučili  i da novim ministrima neće poći za rukom ono što je polazilo njihovim prethodnicima. Očuvanje dosegnute cijene rada u situaciji dvocifrene inflacije – najveći je izazov aktualnog vodstva sindikata u ovom trenutku, ističe Stipić.

Izdvojeni članak

Sindikatima se ne sviđa izjava ministra: ‘Štrajk će sigurno biti opcija koju će velik dio članova podržati’

Stipić: ‘Na stani sindikata su jaki ekonomski pokazatelji’

Dodaje, dogovor među sindikatima javnih službi oko visine zahtjeva za povećanje osnovice za izračun plaće još nije postignut, ali bi se sindikati trebali sastati idući tjedan kako bi o tome razgovarali. Zasad su samo premijeru poslali zahtjev da se s pregovorima krene sredinom rujna.

– Proljetos je između predstavnika Vlade i sindikata dogovoreno da se s pregovorima krene nakon 20. rujna. Kako su od tada životni troškovi dramatično rasli, a i zbog dodatnih troškova svih roditelja koji djecu spremaju za školu u rujnu, sindikati smatraju da treba ranije krenuti s pregovorima kako bi bila povećana već rujanska plaća koja će se isplatiti u listopadu, kaže Stipić.

O prosvjedu, štrajku ili drugim alatima sindikalne borbe, dodaje, preuranjeno je govoriti.

– Na stani sindikata su jaki, ponajprije, ekonomski pokazatelji, prihodi od turizma su nadmašili sva očekivanja. U takvoj situaciji nedopustivo je daljnje smanjenje dosegnute cijene rada radnicima u zdravstvu, socijali, obrazovanju i kulturi, kaže Stipić.

I Preporod će se oko ponude Vlade konzultirati sa svojim članstvom.

– Preporod nikada nije i nikada neće prihvatiti ili odbaciti ponudu Vlade o bitnim pitanjima bez propitivanja volje svoga članstva. Zadovoljni smo što se u sve više sindikata prihvaća praksa koju smo mi odavno uveli i koja je, na žalost, u prošlosti često ružno kvalificirana od strane nekih sindikata, zaključuje Stipić.